Advertentie

Hebban vandaag

Community /

Boekentippertip | 'Een geweldige vormgeving geeft een extra beleving'

door Hebban Crew
Ben jij al bekend met de Hebban Boekentipper? Geef ons drie favoriete titels en de Hebban achterban voorziet je van een leuk lijstje nieuw leesvoer. Je kunt zelf kiezen wie je wilt laten antwoorden: specialisten uit het Hebban Team, boekverkopers, of lezers. In deze rubriek delen we de leukste van onze Boekentipper-tips. Je volgende favoriete boek ontdek je immers op Hebban!

De hulpvraag

Stefs: 'Ik ben een puzzelaar, ook in boeken. Ik houd ook van mooie dingen. Het liefst lees ik dus een boek met een mysterieus verhaal (thriller, suspence, whodunnit) met een geweldige vormgeving. Helemaal geweldig is het als die vormgeving tot in de puntjes is doorgevoerd (want ik ben ook wel een beetje perfectionistisch). Voorbeelden: Bij S. (Schip van Theseus) zie je dat in de vormgeving heel duidelijk (het boek is een oud bibliotheekboek met aantekeningen in de kantlijn en briefjes erin). Bij Illuminae is het iets minder ver doorgevoerd, maar daarin hebben de chats et cetera wel elk hun eigen opmaak. Bij Gehaaid is het nog iets minder duidelijk, maar ook daar is de bladspiegel op een aantal pagina's aangepast aan het verhaal. Ik vind dat dit een extra beleving geeft tijdens het lezen en ben dus op zoek naar nog zo'n bijzonder en passend vormgegeven boek – al weet ik niet of die er zijn...'

Naar de tipVraag zelf ook een Boekentipper aan

De 3 favorieten

De Boekentipper-tip van Evy

Hulplijn: Hebban Specialisten


Hoi!

Wat een leuke vraag voor de Boekentipper én ook nog eens hoogst interessant! Ik bedank je hartelijk voor deze uitdaging!

Mijn hoofdtip, Nachtfilm van Marisha Pessl, is een boek dat ik zelf niet heb gelezen, maar ik verwacht dat deze wel voldoet aan je vraagstelling. Ik heb ooit met het boek in mijn handen gestaan bij de kringloop en ik heb nog steeds spijt dat ik het niet heb meegenomen. Voor jouw vraag heb ik nu weer wat recensies gelezen en het boek heeft een bijzondere lay-out die volledig in dienst van het verhaal staat. Dit is de afsluitende alinea van de recensie van Joop Liefaard:

'Je reist door dit magistrale verhaal om antwoorden te vinden op wezenlijke vragen maar de antwoorden zijn niet het belangrijkste. Dat is de reis zelf. Daarin ligt de kracht en de bedoeling van dit prachtige en overtuigende boek. Nachtfilm is een geweldige leeservaring en blijft nog lang in je hoofd nazoemen.'

Ik zag op je plankjes dat je een hele ruime interesse hebt en ik wil je een paar boeken tippen, die een bijzondere lay-out hebben of gewoonweg té mooi vormgegeven zijn om niet te lezen.

Twee boeken die vallen onder het genre literatuur en die een niet-standaard lay-out van de tekst hebben zijn Lanny van Max Porter en Lincoln in de Bardo van George Saunders. De boeken zijn beiden wel uitdagend qua inhoud en daar moet je wel van houden. Lanny bevindt zich in het subgenre van het magisch realisme en het vergt dus wat verbeelding om alle symboliek een plekje te kunnen geven. Toch geeft het boek een mooie leeservaring. 

Volwassen boeken met illustraties zijn zeldzaam en ik weet niet of dat helemaal is waar je naar op zoek bent, maar ik wil je toch een paar tips meegeven waar ik enorm van heb genoten. Voor Bede aan zee van Khaled Hosseini had ik tissues nodig. De tekst en de illustraties raakten mij diep en vertellen samen een klein, maar verschrikkelijk verhaal. Eigenlijk vind ik het een boek dat iedereen moet lezen. Voor De olifant van de bovenbuurman had ik ook tissues nodig, maar dat was om mijn tranen van het lachen te deppen. De situaties die geschetst worden in dit kleine boekje zijn dolkomisch, maar je vindt er wel een kern van waarheid in. Prachtig hoe Roos van Rijswijk dat heeft gedaan. 

Ik weet niet of je wel eens non-fictie leest? Er is een boek verschenen gebaseerd op de theatervoorstelling van Saman Amini, Samenloop van omstandigheden. De tekst, met de verschillende lettertypes en -groottes, in combinatie met de illustraties van Tom Jager, zorgt voor een allesoverheersende leeservaring. Je leest het boek in één ruk uit en daarna moet je even weer landen op aarde. 

Ik zag op je WIL-plankje Eén van Sarah Crossan staan, maar ik zou je aanraden om Nieuwe maan van haar te gaan lezen. Het is een verhaal in vrije versvorm dat je helemaal van je sokken blaast en voor mij absoluut één van de beste boeken die ik ooit las. Het valt onder de noemer YA, maar laat dat je niet tegenhouden! 

Bij je gelezen boeken zag ik Alice in Wonderland staan, de door Dautremer geïllustreerde versie. Als de tekeningen van Dautremer je net zo raken als ze mij doen, dan raad ik je aan om Zijde te lezen. De tekst van Alessandro Baricco vormen de perfecte basis voor de prachtige prenten van Dautremer en samen vormt het echt een klein kunstwerk. Wil je daarnaast nog een 'volwassen' roman lezen die geïllustreerd is? Dan kun je ook Carmen lezen. Het verhaal van Prosper Mérimée is in deze versie prachtig geïllustreerd door Benjamin Lacombe. Deze valt onder de noemer 'jeugdboek', en het verhaal is inderdaad aangepast, maar nog steeds voor volwassenen meer dan aansprekend genoeg. 

Ik hoop dat er toch een paar tips tussen zitten die je aanspreken. Als je meer tips wilt rond boeken die niet helemaal binnen een bepaalde standaard vallen, mag je altijd een reactie onder deze tip geven. Wie weet kunnen we nog wat verzinnen dan.

Veel leesplezier!
Evy

Wat zegt Stefs?

'Bedankt voor de tips en de goede toelichting daarop. Vooral Nachtfilm, Lanny en Lincoln in de Bardo spreken me op basis van je advies zeker aan, maar ook de geïllustreerde boeken lijken me interessant. Ik ga de eerste 3 in ieder geval voor mijn verjaardag vragen. Zodra ik ze gelezen heb, hoor je het.'

Alle tips

Hoe werkt de Hebban Boekentipper?

Je volgende favoriete boek ontdek je vast en zeker met een Hebban Boekentippertip. Recensenten, genrespecialisten, boekverkopers en de fanatiekste lezers zitten klaar om je van persoonlijke leestips te voorzien. 

  1. Zoek drie boeken op waar je het meest van hebt genoten.
  2. Vertel iets over jezelf en/of het soort boeken dat je graag leest of waar je juist niet van houdt.
  3. Kies een hulplijn. 
  4. Druk op verzenden.
  5. De gekozen hulplijn gaat voor je aan de slag. We streven naar een persoonlijke leestip binnen 24 uur (bij grote druk kan het enkele dagen duren).
  6. Je ontvangt een e-mail zodra er een leestip voor je klaarstaat. 
  7. Laat je tipgever weten wat je van de ontvangen leestip vindt door onder je tip te reageren.

 

Naar de boekentipperOver de auteur

Hebban Crew

2130 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Boekentippertip | 'Een geweldige vormgeving geeft een extra beleving'

 

Gerelateerd

Over

Marisha Pessl

Marisha Pessl

Marisha Pessl (Detroit, Michigan, 1977) is een Amerikaanse auteur. Ze stude...

Gesponsorde boeken