Hebban vandaag

Community /

Boekentippertip | 'Een verhaal dat me meeneemt'

door Hebban Crew 1 reactie
Ben jij al bekend met de Hebban Boekentipper? Geef ons drie favoriete titels en de Hebban achterban voorziet je van een leuk lijstje nieuw leesvoer. Je kunt zelf kiezen wie je wilt laten antwoorden: specialisten uit het Hebban Team, boekverkopers, of lezers. In deze rubriek delen we de leukste van onze Boekentipper-tips. Je volgende favoriete boek ontdek je immers op Hebban!

De hulpvraag

Manon: 'Ik houd van een goed verhaal met een kop en een staart. Een verhaal dat me meeneemt en nieuwe/andere perspectieven opent. Een verhaal met één of meer hoofdpersonen, waar ik me mee kan identificeren, of waar ik op één of andere manier bij kan "aanhaken". Ik houd niet van korte verhalen.'

Naar de tipVraag zelf ook een Boekentipper aan

De 3 favorieten

De Boekentipper-tip van Ellen

'Dat zijn nog eens namen (en boeken): Atwood, Murakami en Barker! Dat zijn niet de minsten en dat niet alleen, ze zijn voor mij ook een seintje dat je best heel aardig belezen bent. Je collectie op Hebban is mager, maar ik vermoed dat daar lang niet alles staat wat je gelezen hebt. Dat maakt het een beetje lastig voor me, omdat ik dan niet kan controleren of je een auteur al kent (Deborah Levy's boek dat op je Wil-ik-lezen plank staat, is prachtig... doen!).

Ik noem hieronder een paar boeken, in de hoop dat daar minstens twee of drie bij zitten die je nog niet kent en (wel) door aangetrokken voelt. Ik zie dat je Engelstalig leest, dat is fijn... dan heb ik heel wat meer keus!

Het eerste boek, een 'dunnetje', dat ik ga tippen is: The Archive Of Alternate Endings van Lindsey Dragger, dat het verschijnen van Halley's komeet (passeert de aarde eens in de 75 jaar) als het organiserend principe neemt. Dat resulteert in een prachtig geschreven roman die meerdere eeuwen van waarnemingen omvat. Met personages als Johannes Gutenberg, de gebroeders Grimm en Edmond Halley zelf die af en toe optreden, gaat dit dikke, sfeervolle boek over het vertellen van verhalen, het doorgeven van kennis, het veranderen van verhalen en hoe ze zomaar kunnen verdwijnen in het zwarte gat van de verdwenen verhalen. Het is tragisch, hoopvol én toont aan hoe belangrijk verhalen voor ons, mensen, zijn.

Een ander boek dat in mij opkomt, is wel een klepper: De Jacobsboeken van Olga Tokarczuk en ik kan heel lui naar mijn recensie van het boek verwijzen om uit te leggen waarom dat zo'n goed boek is. Niet een boek dat ik iedereen zou aanraden, maar ik vermoed op basis van de meegestuurde boeken dat het jou best wel eens zou kunnen bevallen. Ken je Ik heet Karmozijn van Orhan Pamuk, trouwens? Vast wel... dat is een al wat ouder boek van een zeer bekende schrijver, dus ik laat het bij het noemen - voor alle zekerheid - en laat het daarbij (behalve dat ik nog ga zeggen dat dat een fascinerend, fantastisch, geweldig boek is!).

Maar... misschien is het wel aardig om een heel ander type verhaal (ook) te tippen? Wat dacht je van Gingerbread van Helen Oyeyemi? Lekker aan de maat, en een verhaal vol vrouwen in een vreemde wereld: we volgen Harriet, een potentiële 'social climber' met een magisch peperkoekrecept, en haar dochter, Perdita, een levenslustige jonge vrouw die een bizarre reis maakt naar een land dat al dan niet bestaat. Het is een grappig, charmant verhaal, dat aan 'Hans en Grietje' doet denken, waarvan je - als je je kunt laten meevoeren door Oyeyemi's heerlijke schrijfstijl - helemaal vrolijk wordt. Zelfs nu!

Ik schiet een beetje alle kanten op, want vrolijk word je ook van Amerikanah van Chimamanda Ngozi Adichie, maar dat is ook en vooral vanwege de bubbelende, springerige hoofdpersoon die ondanks alles haar verhaal met ongelooflijk veel humor vertelt en blijft vertellen. Mocht het mogelijk zijn, luister dan (ook) naar het luisterboek (in het Engels!), want dat wordt fantastisch voorgelezen.

Verder dacht ik nog, ter afsluiting, aan de boeken van Richard Powers (altijd goed!), Kate Atkinsons Leven na leven en Gevallen God bijvoorbeeld, maar dat zijn ook zeer bekende auteurs. Daarom ga ik ook niet voor The Night Watchman (de laatste van) Louise Erdrich, hoewel zij een stuk minder bekend is dan beide voorgaande auteurs, maar wel voor Tommy Orange's There There. Beide auteurs zijn 'Native Americans' en schrijven daarover, maar de kans dat je Erdrich kent is vele malen groter dan dat je Tommy Orange kent. Zijn debuut is verbluffend goed geschreven en origineel van opzet. Bovendien krijg je een zeer heldere inkijk in het leven van alledag van de oorspronkelijke bewoners van de Verenigde Staten.

Ik sluit af met nog een schrijver die je moet kennnen: David Mitchell, ook zo'n meesterverteller, net als Atwood, Murakami en Barker. Er komt dit jaar weer een nieuwe van hem uit, en die zijn het altijd waard om op zijn minst eens aan te snuffelen: Utopia Avenue klinkt (weer) als een heel ander boek in zijn toch al zo gevarieerde oeuvre (waarvan ik Cloud Atlas, Ghostwritten en The Bone Clocks nog altijd de beste vind. Mocht je die nog niet kennen, dan tip ik je die ook van zeeeer grote harte aan!

Als dé boekentip 'hang' ik De rook die dondert van Namwali Serpell aan dit bericht, omdat ik hoop (en denk) dat je de auteur en dus het boek nog niet kent, én het verhaal is met drie (tikkeltje eigenaardige) vrouwelijke hoofdpersonen waar je van gaat houden, waardoor je meegenomen wordt naar onbekende oorden, voorheen, nu en straks: De rook die dondert vertelt de geschiedenis van Zambia vanaf de begindagen van het kolonialisme tot en met de onafhankelijkheid van Zambia, over de Kariba-dam, de aids-epidemie, het noodlottige Zambiaanse ruimteprogramma en verder naar het tijdperk van massasurveillance en drone oorlogvoering.'

 

Alle tips

Wat zegt Manon?

'Heel erg bedankt! Veel namen en titels die ik nog niet kende (naast een paar wel bekende zoals bijvoorbeeld Kate Atkinson, Olga Tokarczuk, Orhan Pamuk en David Mitchell). Ik ga ze in elk geval allemaal op mijn verlanglijst zetten!
Ik ben vooral ook heel benieuwd naar het boek van Namwali Serpell, gezien mijn liefde voor het Afrikaanse continent. Heel fijn om weer verse ideeën te krijgen op deze manier.'

Hoe werkt de Hebban Boekentipper?

Je volgende favoriete boek ontdek je vast en zeker met een Hebban Boekentippertip. Recensenten, genrespecialisten, boekverkopers en de fanatiekste lezers zitten klaar om je van persoonlijke leestips te voorzien. 

  1. Je zoekt drie boeken op waar je het meest van hebt genoten.
  2. Vertel iets over jezelf en/of het soort boeken dat je graag leest of waar je juist niet van houdt.
  3. Kies een hulplijn. 
  4. Druk op verzenden.
  5. De gekozen hulplijn gaat voor je aan de slag. We streven naar een persoonlijke leestip binnen 24 uur (bij grote druk kan het enkele dagen duren).
  6. Je ontvangt een e-mail zodra er een leestip voor je klaarstaat. 
  7. Laat je tipgever weten wat je van de ontvangen leestip vindt door onder je tip te reageren.

 

Naar de boekentipperOver de auteur

Hebban Crew

2366 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Boekentippertip | 'Een verhaal dat me meeneemt'

 

Gerelateerd