Hebban vandaag

Community /

Boekentippertip | 'Ik hou van sfeer in boeken'

door Hebban Crew 8 reacties
Ben jij al bekend met de Hebban Boekentipper? Geef ons drie favoriete titels en de Hebban achterban voorziet je van een leuk lijstje nieuw leesvoer. Je kunt zelf kiezen wie je wilt laten antwoorden: specialisten uit het Hebban Team, boekverkopers, of lezers. In deze rubriek delen we de leukste van onze Boekentipper-tips. Je volgende favoriete boek ontdek je immers op Hebban!

De hulpvraag

Elisalies: 'Ik hou van sfeer in boeken, beetje historie, spanning, speculatieve fictie.'

Naar de tipVraag zelf ook een Boekentipper aan

De 3 favorieten

De Boekentipper-tip van Guy

'Mijn eerste tip is de historische thriller Alleen hij van de Amerikaanse auteur David Gross.  Een erg goed geslaagde combinatie van historische feiten en pakkende fictie, neergeschreven in een spannende thriller. Het verhaal speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog, met een Poolse natuurkundige die met zijn gezin naar Auschwitz wordt getransporteerd. Tevens is er het verhaal van een jonge Pool die woont en werkt in Amerika. Hij krijgt het verzoek om voor de Amerikanen een quasi-onmogelijke missie uit te voeren: hij moet de opgesloten gevangene en natuurkundige bevrijden uit het verschrikkelijke kamp. 

Je vermeldt De zwerm van Frank Schätzing als een van je favorieten. Ik heb even gekeken op je boekenplankjes. Ik merk op dat je zijn boek Geluidloos nog niet zou hebben gelezen? In deze bijna 600 pagina’s tellende thriller gaat de dreiging uit van terroristen. Op 18 juni 1999 komen in Keulen de wereldleiders bij elkaar. Een ideale gelegenheid om een knaller van een aanslag te plegen. Geluidloos is fictie die, bijna vijftien jaar na de eerste verschijning van het boek, nog steeds actueel klinkt. Schätzing zet hier een imponerend - en vaak ook angstwekkend - verhaal neer.  

Kroniek van een erfenis is de originele debuutroman van psycholoog Ingeborg van ’t Pad Bosch. In het boek krijgt de lezer een fictief historisch getint verhaal voorgeschoteld. Het boek is evenwel gebaseerd op echte personen. In haar dankwoord vermeldt de auteur dat er ook wel wat autobiografische elementen terug te vinden zijn. Het verhaal gaat van start aan het eind van de negentiende eeuw. De familie van Weelen verruilt Nederland voor de nieuwe wereld: het bruisende Amerika. Christiaan junior, zoon van senior die zakenman is, groeit op in de turbulente atmosfeer van New York. De jongen zal snel volwassen worden. Tot vader terug wil keren naar Nederland en zijn vrouw en zoon verplicht met hem mee te reizen. Christiaan gaat ginds verder op zoek naar zijn eigen identiteit en bevestiging van zijn seksuele geaardheid. Cupido kruist in ieder geval zijn pad. Na het overlijden van zijn vader erft hij; de werkelijke inhoud van de bizarre nalatenschap komt pas veel jaren later bovendrijven. Kroniek van een erfenis is een diepgravende historisch getinte roman over enkele families, waarin de auteur vooral in de huid kruipt van een protagonist die worstelt met zichzelf. Krachtig geeft Ingeborg van ’t Pad Bosch het tijdsbeeld van toen weer. Dit alles mooi verpakt in een duidelijke en ontvankelijke taal; nooit is die te expliciet. Toch proef je overduidelijk de emoties.  

Eindigen doe ik met een dijk van een klassieke roman: Spaar de spotvogel van de Amerikaanse schrijfster Harper LeeDe zuidelijke Amerikaanse staat Alabama, tijdens de grote Depressie van de jaren 30. Het verhaal wordt verteld door de ogen van Jean Louise Finch (Scout genoemd), vanaf haar zesde jaar. Laat je vooral niet intimideren door het grote aantal personages die zich aanbieden bij het begin van het boek. Het valt allemaal heel snel in de goede plooien. Een roman die het onrecht aankaart in het zuiden van de Verenigde Staten. De ongelijkheden tussen blank en zwart worden hier heel erg scherp neergezet. Het boek is dan wel voor de eerste keer uitgebracht in 1960, toch oogt dit "oudje" nog steeds heel fris. Een van de belangrijkste klassiekers uit de Amerikaanse literatuur.'

 

De tips

Hoe werkt de Hebban Boekentipper?

Je volgende favoriete boek ontdek je vast en zeker met een Hebban Boekentippertip. Recensenten, genrespecialisten, boekverkopers en de fanatiekste lezers zitten klaar om je van persoonlijke leestips te voorzien. 

  1. Je zoekt drie boeken op waar je het meest van hebt genoten.
  2. Vertel iets over jezelf en/of het soort boeken dat je graag leest of waar je juist niet van houdt.
  3. Kies een hulplijn. 
  4. Druk op verzenden.
  5. De gekozen hulplijn gaat voor je aan de slag. We streven naar een persoonlijke leestip binnen 24 uur (bij grote druk kan het enkele dagen duren).
  6. Je ontvangt een e-mail zodra er een leestip voor je klaarstaat. 
  7. Laat je tipgever weten wat je van de ontvangen leestip vindt door onder je tip te reageren.

 

Naar de boekentipperOver de auteur

Hebban Crew

2366 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Boekentippertip | 'Ik hou van sfeer in boeken'

 

Gerelateerd