Hebban vandaag

Community /

Boekentippertip | 'Ik lees graag over iemands leven'

Ben jij al bekend met de Hebban Boekentipper? Geef ons drie favoriete titels en de Hebban achterban voorziet je van een leuk lijstje nieuw leesvoer. Je kunt zelf kiezen wie je wilt laten antwoorden: specialisten uit het Hebban Team, boekverkopers, of lezers. In deze rubriek delen we de leukste van onze Boekentipper-tips. Je volgende favoriete boek ontdek je immers op Hebban!

De hulpvraag

Sasha: 'Ik ben op dit moment Japans aan het proberen te leren; lezen, schrijven en praten. Japan heeft echt mijn interesse. Ik hou van steden bezoeken, eten koken, eten eten, drinken, met vrienden zijn, lezen, goede gesprekken voeren, de herfst. 

Ik vind het altijd moeilijk om uit te leggen wat ik nou precies mooi/goed vind aan een boek. Ik weet ook nooit zo goed wat voor genres ik nou wel of niet leuk vind. Dit zijn drie boeken die me echt zijn bijgebleven. Ik weet wel dat ik er van houd om te lezen over iemands leven. Ik vind wat humor in een boek ook leuk.

Ik sta ook zeker open voor tips die iets meer uiteen lopen, juist omdat ik dus niet heel exact kan zeggen wat ik nou precies leuk vind. Wellicht worden jullie ook wat wijzer uit de lijst met gelezen boeken op mijn account. Ik kan wel specifiek een boek noemen dat niets voor mij was: Huidpijn van Saskia Noort. Geen idee of je hier iets aan hebt? Ik ben super benieuwd!'

Naar de tipVraag zelf ook een Boekentipper aan

De 3 favorieten

De Boekentipper-tip van Marvin

Hulplijn: Hebban Specialisten


Hoi Sasha,

Vandaag lid geworden van Hebban en al meteen de Boekentipper gevonden zie ik. Ik heb zelf een zoon die Japanologie studeert aan de universiteit van Leuven, en daarom viel je verzoek me meteen op.

Je hebt nog niet zo heel veel boeken ingevoerd, maar je beschrijving was heel uitvoerig. Daar kan ik dus wel wat mee. Laat ik eerst en vooral een tweetal boeken tippen die met Japan te maken hebben.

Reisverslag van een kat van Hiro Arikawa. Dit is een boek dat in mijn top 25 staat. Het gaat over Satoru die met zijn kat Nana een reis door Japan maakt en vrienden gaat bezoeken, op zoek naar iemand die Nana wil adopteren. Het boek wordt deels vanuit het standpunt van Nana verteld en is aanvankelijk grappig, maar als de ware reden voor Satoru's reis duidelijk wordt, verandert het in een ontroerend boek met een bijzonder einde. Als Japan je aanspreekt, maar ook een boek als De acht bergen, dan ga je hier vast ook van houden. En de humor die je leuk vindt, komt er ook in voor.

Niemand zoals hij van Lucia van den Brink is een Nederlands debuutboek. Hoofdpersonage Renke reist naar Japan omdat haar opa daar naartoe verhuisd is en ze hem al een hele poos niet meer gezien heeft. Nu is hij ziek en ze wil hem in Japan terugvinden voor het te laat is. Ook dit boek eindigt bijzonder ontroerend.

Je houdt ook van boeken waarin iemand over zijn eigen leven vertelt. Mag het ook iets uitgebreider gaan over iemand die vertelt over meerdere generaties van haar eigen familie? Dan kom ik namelijk uit bij het bijzonder goede Het achtste leven (voor Brilka) van Nino Haratischwili. Als je het boek even opzoekt, zal je zien dat meer dan 1000 lezers het de volle vijf sterren gaven. Het is een stevig boek van meer dan 1200 bladzijden, maar laat je hierdoor niet afschrikken. Ik dacht: ik lees het in stukjes, en wissel dan af met een ander boek af en toe. Maar zo liep het niet helemaal. Ik begon eraan en heb het in drie dagen uitgelezen. Het is het verhaal van zes generaties van een Georgische familie met als rode draad een bijzonder succesvol recept voor chocolade.

Een allerlaatste tip dan. Als je verhalen wil over personen die over zichzelf vertellen, dan moet je echt bij John Irving zijn. Er komen meerdere boeken in aanmerking. Persoonlijk vind ik Bidden wij voor Owen Meany zijn beste boek, maar met De wereld volgens Garp werd hij wereldberoemd en het boek is ook steengoed. Tot ik jou vind, In een mens of De laatste nacht in Twisted River tenslotte passen ook heel goed in de lijst. Elk van deze boeken mengt een flinke dosis humor met een aangrijpend en nooit alledaags levensverhaal.

Ik ben er zeker van dat meerdere boeken hiervan je zullen bekoren. Maar hoe dan ook vind ik het altijd fijn om iets te horen van diegenen die ik tipte. Vond je een tip geweldig, of toch niet, laat het dan zeker weten in een reactie onder deze tip. Het is niet alleen fijn om te weten als een tip een schot in de roos was, maar als dat niet zo is helpt ons dat ook om in de toekomst nog betere tippers te worden.

Veel leesplezier!
Marvin

Alle tips

Hoe werkt de Hebban Boekentipper?

Je volgende favoriete boek ontdek je vast en zeker met een Hebban Boekentippertip. Recensenten, genrespecialisten, boekverkopers en de fanatiekste lezers zitten klaar om je van persoonlijke leestips te voorzien. 

  1. Zoek drie boeken op waar je het meest van hebt genoten.
  2. Vertel iets over jezelf en/of het soort boeken dat je graag leest of waar je juist niet van houdt.
  3. Kies een hulplijn. 
  4. Druk op verzenden.
  5. De gekozen hulplijn gaat voor je aan de slag. We streven naar een persoonlijke leestip binnen 24 uur (bij grote druk kan het enkele dagen duren).
  6. Je ontvangt een e-mail zodra er een leestip voor je klaarstaat. 
  7. Laat je tipgever weten wat je van de ontvangen leestip vindt door onder je tip te reageren.

 

Naar de boekentipperOver de auteur

Hebban Crew

2165 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Boekentippertip | 'Ik lees graag over iemands leven'

 

Gerelateerd

Over


Gesponsorde boeken