Hebban vandaag

Community /

Boekentippertip | 'Ik vind het ook prettig voor het slapen gaan'

Ben jij al bekend met de Hebban Boekentipper? Geef ons drie favoriete titels en de Hebban achterban voorziet je van een leuk lijstje nieuw leesvoer. Je kunt zelf kiezen wie je wilt laten antwoorden: specialisten uit het Hebban Team, boekverkopers, of lezers. In deze rubriek delen we de leukste van onze Boekentipper-tips. Je volgende favoriete boek ontdek je immers op Hebban!

De hulpvraag

Hvgdvl: 'Ik houd erg van waargebeurde verhalen in het hier en nu waar ook ter wereld. Ik houd niet van boeken die zich in het verre verleden afspelen of waarin heel onwaarschijnlijke dingen gebeuren. Té literair (Harry Mulisch) hoeft van mij niet. Ik vind het ook prettig om voor het slapen gaan een "verhaaltje" te lezen, vandaar het boekje van Claudia de Breij, waardoor je met een positief gevoel je ogen kunt sluiten.'

Naar de tipVraag zelf ook een Boekentipper aan

De 3 favorieten

De Boekentipper-tip van Henny

Hulplijn: Lezers

Beste Hvgdvl,

Je schrijft dat je houdt van verhalen die op waarheid zijn gebaseerd. Ik heb voor jou twee prachtige boeken uitgezocht die voldoen aan dit criterium:

Karina Sainz BorgoNacht in Caracas. In dit boek vertelt journaliste Adelaide Falcon hoe haar land – Venezuela – naar de knoppen gaat en hoe het haar lukt om aan de chaos te ontsnappen. Het relaas over het heden waarin angst en corruptie regeren, wisselt ze af met flashbacks en mooie herinneringen aan het verleden. Het schrijnend geweld is verteerbaar door prachtig poëtisch taalgebruik. Het is een universeel verhaal over rouw en verlies. Verlies van degenen die je liefhebt, verlies van het land waarvan je houdt en verlies van identiteit waarbij je ook nog eens opgezadeld wordt met een schuldgevoel. Dit heftige verhaal kwam bij mij hard binnen en maakte me misschien wel beschaamd omdat ik zo weinig van dit land wist.

Raynor Winn – Het zoutpad. Als een echtpaar binnen een paar dagen tijd alles kwijtraakt nemen ze een impulsief besluit: ze gaan de eeuwenoude South West Coast Path lopen, weg van alles en iedereen, een tocht van duizend kilometer langs de zuidkust van Engeland. Met twee rugzakken en een kleine tent beginnen ze hun wandeltocht door het oeroude, verweerde landschap van rotsen, kliffen, zee en lucht. Ondanks de moeilijkheden die ze onderweg tegenkomen, verandert hun tocht in een bijzondere ontdekkingsreis. Het is een inspirerend verhaal over het omgaan met verdriet, de kracht van de natuur en de ontdekking van de ware betekenis van het leven, als je alles bent kwijtgeraakt.

Ikzelf lees weinig korte verhalen. Ik heb thuis een hele stapel boeken met 'Kronkels' van Simon Carmiggelt. Dat is oud maar ik kan er nog steeds heel erg van genieten. Als het je wat lijkt moet je waarschijnlijk eens gaan kijken bij een kringloopwinkel.

Misschien is het ook fijn om voor het slapen gaan een gedicht te lezen. Een moderne dichter en woordkunstenares die ik erg waardeer is Merel Morre. Ze speelt zo mooi met taal dat de tekst altijd iets met je doet. Soms moet je erom glimlachen, maar vaak komen ze ook heel erg binnen. Inmiddels heeft ze al vier bundels op haar naam staan. Het is leuk om haar te volgen op Twitter. Ze plaatst daar soms prachtige gedichten over actuele onderwerpen. Een van haar boekjes is: Met mijn ogen dicht ik alles heel.

Ik hoop dat je hierbij iets van je gading vindt. In ieder geval wens ik je veel leesplezier.

Groeten van
Henny

Meer tips

Hvgdvl's antwoord

'Wat aardig, Henny, dat je de moeite hebt genomen om mij van tips te voorzien en hetgeen je me adviseert, klinkt me heel goed in de oren, ga er gelijk naar op zoek. Ook grappig dat je me op Merel Morre attendeert; ik heb mijn kinderen een keer geholpen met een poëzie-opdracht voor school waarin zij genoemd werd. Ben haar direct gaan volgen op Instagram maar ik heb me nooit gerealiseerd dat ik natuurlijk ook gewoon oldskool wat van haar kan gaan lézen, dus dank!'

Hoe werkt de Hebban Boekentipper?

Je volgende favoriete boek ontdek je vast en zeker met een Hebban Boekentippertip. Recensenten, genrespecialisten, boekverkopers en de fanatiekste lezers zitten klaar om je van persoonlijke leestips te voorzien.

  1. Zoek drie boeken op waar je het meest van hebt genoten.
  2. Vertel iets over jezelf en/of het soort boeken dat je graag leest of waar je juist niet van houdt.
  3. Kies een hulplijn.
  4. Druk op verzenden.
  5. De gekozen hulplijn gaat voor je aan de slag. We streven naar een persoonlijke leestip binnen 24 uur (bij grote druk kan het enkele dagen duren).
  6. Je ontvangt een e-mail zodra er een leestip voor je klaarstaat.
  7. Laat je tipgever weten wat je van de ontvangen leestip vindt door onder je tip te reageren.

Naar de boekentipperOver de auteur

Hebban Crew

2367 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Boekentippertip | 'Ik vind het ook prettig voor het slapen gaan'

Gesponsorde boeken