Meer dan 5,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Community /

Boekentippertip | 'Inspiratie voor een nieuw te lezen reeks'

door Hebban Crew 1 reactie
Ben jij al bekend met de Hebban Boekentipper? Geef ons drie favoriete titels en de Hebban achterban voorziet je van een leuk lijstje nieuw leesvoer. Je kunt zelf kiezen wie je wilt laten antwoorden: specialisten uit het Hebban Team, boekverkopers, of lezers. In deze rubriek delen we de leukste van onze Boekentipper-tips. Je volgende favoriete boek ontdek je immers op Hebban!

De vraag

Arno: 'Beste mede-lezer, ik lees graag detective-/thrillerreeksen. Momenteel lees ik Peter Robinsons 'Alan Banks'-reeks, fijn om te lezen. De drie gekozen topboeken van de vorige vraag komen uit series die ik gelezen heb. De series waarvan ik 'minder' of niet meer zo gecharmeerd ben zijn: Jussi-Adler Olsen, Peter James en Camilla Läckberg. Ik ben op zoek naar inspiratie voor een nieuw te lezen detective-/thrillerreeks waarin ook een doorlopende lijn zit, een bepaalde sfeer bevat en je doet verlangen naar het volgende deel. Daarnaast zijn losse top-detectives en/of -thrillers welkom. Voorbeelden hiervan zijn: Ik ben Pelgrim en Oktober. Ik hoor graag van je. Veel groeten, Arno.'

Naar de tipVraag zelf ook een Boekentipper aan

De Boekentipper-tip van Marina

Hulplijn: Hebban specialisten

Dag Arno,

Wat een leuke vraag van een mede-lezer, ik mag misschien al gelijk mede-fan zeggen, je boekensmaak komt deels met de mijne overeen. Ik herken je 'niet meer zo gecharmeerd zijn', soms is opeens de rek eruit. Ligt het aan de schrijver of aan de lezer, dat zullen we maar tactvol in het midden laten…

Uit de grote thrillerserievijver vis ik dan ook een paar persoonlijke favorieten op, schrijvers die plot, actie en rode lijn op gelijkwaardig niveau blijven doortrekken:

Een gevestigde naam in het thrillerserie wereldje is Amerikaan Michael Connelly. Die draait al heel wat jaartjes mee, met sporadisch een ietsje kwaliteitsverlies, maar nauwelijks merkbaar. Zijn hoofdfiguur is Harry Bosch, politierechercheur in Los Angeles. Doorheen al zijn boeken blijft LA zijn werkterrein. Connelly heeft oog voor detail: de straten en soms gebouwen zijn op Google Maps goed te volgen, de werking van het politieapparaat kent hij van binnen en van buiten. Hij was jaren politieverslaggever voor de krant. Een uitloper daarvan is de serie rond Mickey Haller, halfbroer van Harry en advocaat. Waar Harry ernstig, rechtvaardig en wat getormenteerd (Vietnamveteraan) door het leven gaat, zijn de verhalen rond Haller wat luchtiger. Recent heeft Connelly zich heruitgevonden met de introductie van de vrouwelijke inspecteur Renee Ballard. Zoals ik al zei: Connelly gaat al een tijdje mee. Tunnelrat is het eerste 'Harry Bosch'-boek, De Lincoln-advocaat een Mickey Haller en ten slotte is De nachtploeg de eerste Ballard.

Van Amerika stuur ik je naar Zuid-Afrika (met tussendoor de bedenking: ik zag in je Gelezen-lijst dat je al een boek las van Steve Cavanagh, zijn recentere beveel ik ook aan…), naar de auteur Deon Meyer. Zijn hoofdfiguur is Bennie Griessel, een rechercheur met de nodige drank- en amoureuze problemen. Natuurlijk een buitenbeentje met een eigen stijl. Sterke plots, geschilderd in een bedwelmend exotisch landschap met de nodige vleug maatschappijkritiek. 13 uur vond ik zijn beste, maar de auteur heeft 'het': alle zijn goed. Ook zijn laatste, Donkerdrif, vond ik persoonlijk weer een voltreffer.

Een andere degelijke, goede thrillerschrijver die ik zelf pas ontdekte is Michael Robotham, een sympathieke Australiër met een scherp brein, hij slaagt er boek na boek in om plots uit te bouwen die je tot op de laatste pagina vasthouden en beetnemen. Hij schreef een prima serie met de psycholoog Joseph O'Loughlin en zijn politiemaatje Vincent Ruiz. Zijn eerste boek De verdenking was meteen een hoogvlieger. Hij startte onlangs een nieuwe serie rond rond Evie Cormac, een meisje zonder geheugen dat weet wanneer iemand liegt. De twee titels zijn respectievelijk Meisje zonder verleden en Meisje zonder leugens. Veel actie en suspense. Hij schreef tussendoor ook een ijzersterke standalone (ja, veel superlatieven, maar hij is écht goed) Leven of dood. Daarin volgen we een ontsnapte gevangene, parallel met zijn maat die hem zoekt én het hele politieapparaat. Duizelingwekkend hoe goed de drie lijnen door elkaar lopen en hoe laat, als je er al achter komt, de volledige 'waarheid' duidelijk wordt.

Ten slotte nog een serieschrijver die je naar mijn gevoel wel zult smaken, Lars Kepler. In feite heb je dan twee voor de prijs van één, het is namelijk een Zweeds echtpaar. Vrij dik, zeer spannend, eng, snel, actie… Spilfiguur is inspecteur Joona Linna. Het eerste boek, Hypnose heeft me nachten uit mijn slaap gehouden, de volgende zijn van soortgelijk kaliber.

Misschien kan ik je ook interesseren voor wat spannends van Nederlandstalige bodem? Anya Niewierra schrijft standalones, met stevige plots die goed gedocumenteerd zijn en met een vleugje true story. Haar laatste Het bloemenmeisje viel dik in de prijzen, toch gok ik erop dat Het dossier meer je smaak is.

Ook Isa Maron schreef met 'De Noordzeemoorden' een aanbevelenswaardige serie.

Zo Arno, ik hoop dat in deze grabbelbak je nieuwe serie vindt. En stuur me gerust je opmerkingen, steeds benieuwd naar je mening.

Met vriendelijke groet,
Marina

Meer tips

Hoe werkt de Hebban Boekentipper?

Je volgende favoriete boek ontdek je vast en zeker met een Hebban Boekentippertip. Recensenten, genrespecialisten, boekverkopers en de fanatiekste lezers zitten klaar om je van persoonlijke leestips te voorzien.

  1. Zoek drie boeken op waar je het meest van hebt genoten.
  2. Vertel iets over jezelf en/of het soort boeken dat je graag leest of waar je juist niet van houdt.
  3. Kies een hulplijn.
  4. Druk op verzenden.
  5. De gekozen hulplijn gaat voor je aan de slag. We streven naar een persoonlijke leestip binnen 24 uur (bij grote druk kan het enkele dagen duren).
  6. Je ontvangt een e-mail zodra er een leestip voor je klaarstaat.
  7. Laat je tipgever weten wat je van de ontvangen leestip vindt door onder je tip te reageren.

Naar de boekentipper

De Spannende Week

Zomerlezen trapt af met De spannende week op Hebban. Tijdens deze themaweek richten we ons vizier op de misdaadboeken van deze eeuw in Crime of the Century. De spannende week begint op maandag 7 juni a.s.

Meer spannende leestipsOver de auteur

Hebban Crew

2552 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Boekentippertip | 'Inspiratie voor een nieuw te lezen reeks'

 

Gerelateerd