Hebban vandaag

Community /

Boekentippertip | 'Thrillers die goed spannend zijn'

door Hebban Crew 5 reacties
Ben jij al bekend met de Hebban Boekentipper? Geef ons drie favoriete titels en de Hebban achterban voorziet je van een leuk lijstje nieuw leesvoer. Je kunt zelf kiezen wie je wilt laten antwoorden: specialisten uit het Hebban Team, boekverkopers, of lezers. In deze rubriek delen we de leukste van onze Boekentipper-tips. Je volgende favoriete boek ontdek je immers op Hebban!

De hulpvraag

Manuel: 'Het liefste lees ik thrillers die goed spannend zijn en die zich afspelen in een tijd met veel technologie. Dan wel in de toekomst, dan wel in de huidige tijd met de huidige technologieën. Ook zijn crime-verhalen mijn ding!'

Naar de tipVraag zelf ook een Boekentipper aan

De 3 favorieten

De Boekentipper-tip van Guy

Hulplijn: Hebban Specialisten

Dag Manuel,

Welkom bij de Hebban Boekentipper. Spannende boeken, misdaadverhalen zijn je ding?

Je eerste tip is onverwacht, wellicht. Geen thriller, maar een bijzondere roman. Jij bent van mij heeft een aantal raakpunten met de moord op het zestienjarige meisje Marianne Vaatstra, in 1999. Pas in 2013 wordt een Friese melkveehouder veroordeeld, als hij na een grootschalig DNA-verwantschapsonderzoek uiteindelijk de verkrachting en moord bekent. Deze zaak heeft Peter Middendorp verwerkt in zijn nieuwste roman. Stilistisch bekeken is Jij bent van mij van een heel hoog niveau. Kundig mixt de schrijver de gebeurtenissen met dialogen en bespiegelingen. Hij koppelt het verhaal los van de tijd; waarbij verleden en heden één worden. Krachtige zinnen en een aantrekkelijk proza geven het verhaal een extra steuntje in de rug.

We gaan meteen verder, met Het pakket van de Duitse misdaadauteur Sebastian Fitzek. Als klein meisje wordt Emma Stein gekweld door Arthur, een geest. Ruim 28 jaar later is ze een ambitieuze psychiater, zwanger en getrouwd met Philipp. Hij is succesvol als onderzoeksleider van de afdeling daderprofilering bij de federale recherche. Het noodlot slaat hun geluk aan flarden; in een hotelkamer wordt Emma het slachtoffer van een verkrachter. Emma is voorlopig de enige dame die het ook nog kan navertellen. Welkom, in de gruwelijke en paranoïde wereld van Het pakket. Fitzek gijzelt zijn lezers. Een psychologische thriller die bol staat van de spanning; een verhaal dat nooit vaart verliest.

Tina Frennstedt levert met Cold case: Countdown een attractief en boeiend misdaadverhaal af, waarbij het heden en verleden elkaar afwisselen. Twee oktober 2004; een provinciale weg net buiten Ystad. Het regent die avond, wanneer de jonge getalenteerde pianist Max op een wreedaardige manier om het leven komt. Wat volgt is een moordzaak die maar niet opgehelderd geraakt. Vijftien jaar later vindt men nabij een verlichte vuurtoren het lijk van een omstreden kunstenares. Het op de plaats delict gevonden bewijsmateriaal houdt misschien wel verband met de onopgehelderde misdaad op Max. Werk aan de winkel voor rechercheur Tess Hjalmarsson en collega Marie Erling. Beide dames maken deel uit van het vermaarde coldcaseteam in Malmö. De klok tikt ongenadig verder; de hoofdcommissaris wil immers de CC-afdeling stilleggen binnen een drietal weken. Knap!

Achter Ule Hansen schuilt het Duitse-Amerikaanse auteursduo Astrid Ule en Erik Hansen. Ze schreven eerder samen verschillende scenario’s. Negendoder is evenwel hun thrillerdebuut, meteen goed voor een topnotering in Duitsland. Hartje Berlijn; op een bouwsteiger ontdekt men drie lichamen, gewikkeld in zilverkleurig tape. Drie doden hangen aan de metalen buizen van de steiger. Een flink pak vragen voor de excentrieke Emma Carow, actief als profiler – of beter nog: analyticus – bij de Berlijnse politie. Hoe komen die lichamen daar, wie heeft dit misdrijf op zijn geweten? En ja, waarom kijken ze alle drie in dezelfde richting? Een uitgelezen zaak voor deze fanatieke, eigenzinnige en introverte dame. Ze weet het allemaal veel beter en past niet echt binnen het teamwerk. Er wacht haar een bittere strijd op leven en dood. Vaart en spanning verzekerd. Je maakt – alsof je op reis bent – kennis met het Berlijn van vandaag en bezoekt met de personages de bekende toeristische plaatsen. Ook de andere kant van de stad wordt belicht: de leegstand in Kreuzberg en de beeldende Bierpinsel (futuristisch gebouw, ontworpen in de jaren 70 door diverse kunstenaars). Qua setting dus alleen maar toplocaties. Dit alles, gekoppeld aan een loeispannende apotheose, moet wel zorgen voor een portie vonken en vuur.

Ik hoop dat minstens één van deze tips een verrassing is en bij je in de smaak gaat vallen, Manuel.

Veel plezier!

Groeten, Guy

Meer tips

Hoe werkt de Hebban Boekentipper?

Je volgende favoriete boek ontdek je vast en zeker met een Hebban Boekentippertip. Recensenten, genrespecialisten, boekverkopers en de fanatiekste lezers zitten klaar om je van persoonlijke leestips te voorzien.

  1. Zoek drie boeken op waar je het meest van hebt genoten.
  2. Vertel iets over jezelf en/of het soort boeken dat je graag leest of waar je juist niet van houdt.
  3. Kies een hulplijn.
  4. Druk op verzenden.
  5. De gekozen hulplijn gaat voor je aan de slag. We streven naar een persoonlijke leestip binnen 24 uur (bij grote druk kan het enkele dagen duren).
  6. Je ontvangt een e-mail zodra er een leestip voor je klaarstaat.
  7. Laat je tipgever weten wat je van de ontvangen leestip vindt door onder je tip te reageren.

Naar de boekentipperOver de auteur

Hebban Crew

2366 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Boekentippertip | 'Thrillers die goed spannend zijn'

Gesponsorde boeken