Meer dan 4,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Nieuws /

Boekentips, puzzels en doe-opdrachten in de Kinderboekenweekkrant

Tijdens de Kinderboekenweek van 4 tot en met 15 oktober haal je de Kinderboekenweekkrant op in de lokale boekhandel en bibliotheek, of op school. De krant staat vol met boekentips, interviews, stukjes over boeken én schrijvers. Ook vind je leuke spelletjes, opdrachten en een overzicht van de nieuwste kinderboeken. De Kinderboekenweekkrant is al meer dan tien jaar de leukste krant voor kinderen.

De Kinderboekenweekkrant staat net als de krant voor volwassenen vol nieuws en weetjes in overzichtelijke categorieën: binnen- en buitenland, cultuur & media, economie, wetenschap en natuur. Het voordeel van de Kinderboekenweekkrant boven een 'gewone' krant is dat dit nieuws altijd gekoppeld wordt aan mooie boekentips om verder te lezen over alles dat kinderen tijdens het lezen van de krant leren en ontdekken.

Ravi en de laatste magie

Heb je het Kinderboekenweekgeschenk al opgehaald bij de boekhandel? In de Kinderboekenweekkrant stelt auteur Sanne Rooseboom vijf van de magiërs voor die in het verhaal voorkomen. De gepensioneerde tovenaars hadden vroeger heel bijzondere magische krachten, maar sinds ze oud zijn is er veel van verdwenen. Hieronder lichten we alvast het tipje van de sluier op over twee van hen. Ravi en de laatste magie, geïllustreerd door Sophie Pluim, krijg je van je boekhandel cadeau bij aankoop van € 13,50 aan kinderboeken.

Madam Song kon de hele wereld over teleporteren, maar tegenwoordig redt ze het nog maar een metertje per keer. Daarom heeft ze in haar kamer elke meter een kartonnen muurtje staan. Tussen twee muurtjes in is het elke keer anders, zodat ze geen heimwee krijgt naar al die mooie landen die ze vroeger kon bezoeken.

Tovenaar Christopher kon mensen in dieren veranderen toen hij nog jong was. Hij veranderde koningen in varkens, boeven in hamsters en boeren in veldmuizen om ze een lesje te leren. Nadat zijn kracht af begon te nemen, kon hij mensen alleen nog maar in kikkers veranderen. Nu kan hij nog minder: hij verandert nu miserabele kikkers in vrolijke kikkers.

LEES VERDER / Ravi en de laatste magie volgens het Kinderboeken Leesteam

Bij ons thuis in de familie

Het thema van de Kinderboekenweek is 'Bij mij thuis', een mooi moment om een kijkje te nemen bij auteurs en illustratoren thuis. Wat blijkt? Er zijn heel wat duo's die familie zijn van elkaar en dus samen een huis delen of hebben gedeeld. In de Kinderboekenweekkrant worden ze uitgebreid voorgesteld.

Auteur Koos Meinderts is al sinds 1984 samen met illustrator Annette Fienieg, samen hebben ze een zoon. 'Het leukste van kinderboeken maken met Annette, is dat we altijd met elkaar over onze ideeën kunnen praten. Aan de keukentafel, op een terrasje of zelfs in bed.'

'Mijn man en ik kunnen helemáál niet tekenen, dus het was een leuke verrassing dat onze dochter er zo goed in is.' vertelt auteur Erna Sassen over haar dochter, illustrator Micky Dirkzwager. 'Ik geniet erg van haar vrolijkheid, al kan ze ook mooie, serieuze dingen maken.' Mickey is op haar beurt ook fan van haar moeders boeken: 'Ik las ze vroeger allemaal.'

LEES VERDER / Yvonne Jagtenberg: 'Ik ben geen kind meer maar een grote mevrouw'

Meervoudig Gouden Griffel-winnaar Bette Westera verklapt dat ze haar dochter het beroep in gelokt heeft. Ze wilde een kinderboek schrijven over het gedrag van mensen en hoe ze met elkaar omgaan. Omdat ze allebei psychologie hebben gestudeerd, leek het haar leuk dat met dochter Naomi Tieman te doen. 'Ik bleek het heel leuk te vinden om voor kinderen te schrijven,' vertelt Naomi.

Auteurs Reza en Chee-Han Kartosen-Wong zijn getrouwd. Ze hielden al van kinderboeken voor ze zelf kinderen hadden. 'Al die mooie tekeningen en verhalen maken ons vrolijk!' zegt Reza. Omdat ze geen prentenboeken met Aziatische kinderen in de hoofdrol konden vinden, besloten ze er zelf maar een te schrijven.

Het grote boekenoverzicht

Naast de vele boekentips die overal in de krant te vinden zijn, is er ook een groot boekenoverzicht met daarop meer dan 100 boeken. Ze zijn gegroepeerd op leeftijd en om het je kind makkelijk te maken, kun je bij elk boek zien in welk genre het valt. Houden jouw kinderen van magie, dieren en humor? Of juist van sport, avontuur en spanning?

LEES VERDER / Sanne Rooseboom: 'Een verzorgingstehuis is een geweldige dekmantel.'

En ook

Zijn jij en je kind nog altijd niet genoeg overtuigd om de Kinderboekenweekkrant op te halen? Naast al het bovenstaande waar we een sneak preview van geven vind je ook nog interviews met Milouska Meulens (Elin en Mondi), Jochem Myjer (De Gorgels en de laatste kans) en Fred Diks (Koen Kampioen wil scoren). Je leest columns van Kevin Hassing (Mus & kapitein Kwaadbaard en de wraak van de furie) en Mathilde Stein (De weg naar terug).

Tussendoor zijn er spelletjes te doen. Zo is er een puzzel, teken je het huis van Mijn huis is jouw huis van Yvonne Jagtenberg – het Prentenboek van de Kinderboekenweek – helemaal vol met bewoners, verbind je spreekwoorden, luister je naar het Kinderboekenweeklied 'Bij mij thuis' van Kinderen voor Kinderen om alle lege velden in te vullen en knip je je eigen kever.

Kinderboekenweek

Dit jaar is het thema van de Kinderboekenweek 'Bij mij thuis'. Sanne Rooseboom schrijft het Kinderboekenweekgeschenk Ravi en de laatste magie, dat je cadeau krijgt van de boekhandel bij besteding van € 13,50 aan kinderboeken. Yvonne Jagtenberg maakt dit jaar het Prentenboek, genaamd Mijn huis is jouw huis. Het Prentenboek is tijdens de Kinderboekenweek voor slechts € 8,25 verkrijgbaar. De Kinderboekenweek vieren we van 4 tot en met 15 oktober.

Meer Kinderboekenweek

Afbeeldingen Ravi en de laatste magie: © Sophie Pluim via KinderboekenweekkrantOver de auteur

Hebban Crew

2487 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Boekentips, puzzels en doe-opdrachten in de Kinderboekenweekkrant

 

Gerelateerd