Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

Boekenweek 2017: een vooruitblik

door Hebban Crew 1 reactie
Verboden vruchten is het thema van de 82ste editie van de Boekenweek, die plaatsvindt van zaterdag 25 maart tot en met zondag 2 april. Hebban blikt vooruit en zet de belangrijkste feiten voor je op een rijtje!

Het leven en de letteren krijgen vaak te maken met de uitersten van grenzen. In de literatuur is wel willen en niet mogen doen een dankbaar onderwerpen voor auteurs. Van drankverslaafden, vreemdgangers en troosteters passeerden de laatste jaren in vele plots. In de nieuwe editie van de Boekenweek wordt dit fenomeen verder onderzocht.

Makkelijk leven: het boekenweekgeschenk

Inmiddels is geschenkauteur Herman Koch niet alleen binnen de Nederlandse grenzen een veelgehoorde naam. Na een succesvolle lancering van Het diner in het buitenland, twitterde onder andere Stephen King vol enthousiasme over de NS Publieksprijs-winnaar. De Amerikaanse verfilming van het veelgeprezen boek, met Richard Gere in de hoofdrol, staat gepland voor binnenkort. Een meer dan terechte keuze dat Herman Koch dit jaar gekozen is om het boekenweekgeschenk te schrijven.  

In Makkelijk leven maken we kennis met Tom Sanders, gevierd schrijver van zelfhulpboeken. Van zijn bestellers zijn wereldwijd meer dan veertig miljoen exemplaren verkocht. Tom leidt een uiterst comfortabel leven; hij is gelukkig getrouwd met Julia en heeft twee volwassen zonen, van wie de jongste, Stefan, zijn oogappel is. Tijdens een verjaardagsfeestje voor Julia staat hun schoondochter Hanna – op wie Tom en Julia niet dol zijn – opeens voor de deur. Snikkend vertelt ze dat ze door Stefan is geslagen en dat dat niet de eerste keer is. Moet Tom zijn lievelingszoon Stefan aanspreken op zijn gedrag? Of loont het misschien meer om de adviezen uit zijn zelfhulpboeken in praktijk te brengen, zoals zijn bekende richtlijn ‘Probeer problemen niet altijd op te lossen door eraan te denken; vaak worden ze eerder opgelost door er niet aan te denken’?  

Bij besteding van ten minste € 12,50 aan Nederlandstalige boeken tijdens de Boekenweek krijg je Makkelijk leven cadeau in de boekhandel. Traditiegetrouw kunnen reizigers op vertoon van het Boekenweekgeschenk gratis met de trein op de laatste zondag (2 april) van de Boekenweek. Geschenkauteur Herman Koch ontmoet op deze dag lezers in de trein.

De zonde van de vrouw volgens Connie Palmen

Naast het Boekenweekgeschenk wordt ook dit jaar een Boekenweekessay gepubliceerd. Dit jaar valt de eer aan Connie Palmen om bij het thema Verboden vruchten een passend essay te schrijven.  

In De zonde van de vrouw onderzoekt Palmen de vraag of een vrouw die zich niet aan de voorgeschreven regels houdt, een grens overschrijdt naar een verboden gebied. Vinden de vrouwen de originaliteit die hen apart zet en hen scheidt van de gemeenschap, niet zelf ook een zonde waarvoor ze bestraft moeten worden? Aan de hand van de levens van vrouwen als Marilyn Monroe, Marguerite Duras en Jane Bowles probeert Palmen in De zonde van de vrouw iets meer te begrijpen van het verband tussen originaliteit, roem en zelfdestructie.  

Tijdens de Boekenweek is het essay voor € 3,50 in de boekwinkel te verkrijgen.

Pak zelf de pen op!

... en stuur een inzending van maximaal 500 woorden in voor de NPO Schrijfwedstrijd. Een vakjury bestaande uit bestaande uit Nelleke Noordervliet, Simone van Saarloos, Paul Abels, Dirk Vis en Thomas Verbogt zijn op zoek naar nieuw schrijftalent. Voor de overige voorwaarden, bezoek je de website van NPO Radio 4.


(Auteursfoto Herman Koch: Mark Kohn© | Auteursfoto Connie Palmen: Annaleen Louwes©)Over de auteur

Hebban Crew

2129 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Boekenweek 2017: een vooruitblik

 

Gerelateerd

Over

Herman Koch

Herman Koch

Herman Koch (Arnhem, 1953) is een Nederlandse televisiemaker (onder meer Ji...

Connie Palmen

Connie Palmen

Connie Palmen debuteerde in 1991 met haar roman De wetten. Het boek werd bekroon...

Gesponsorde boeken