Meer dan 4,2 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Column /

Een voorwoord van gasthoofdredacteur Ilja Leonard Pfeijffer

door Hebban Crew 26 reacties
Van zaterdag 9 april tot en met maandag 18 april is het Boekenweek! Met het verbindende thema 'Eerste liefde' wordt het boek tien dagen lang gevierd, zowel online op Hebban als in de boekhandel en bibliotheek. Op deze vooravond van de Boekenweek trapt Ilja Leonard Pfeijffer, auteur van het Boekenweekgeschenk, zijn gasthoofdredacteurschap op Hebban af met een voorwoord.

Ilja Leonard Pfeijffer (1968) schrijft romans, verhalen, gedichten, columns, essays, kritieken, theaterstukken en songteksten. Hij woont en werkt sinds zes jaar in Genua. Tot 2004 was hij als classicus (graecus) werkzaam aan de Universiteit van Leiden. Hij is gespecialiseerd in het werk van de klassieke dichter Pindarus. Pfeijffers grote held is Lucebert. Voor zijn werk ontving hij verschillende prijzen, zoals de C. Buddingh'-prijs en de Libris Literatuur Prijs.

Voorwoord bij de Boekenweek

Hebban is het begin van alles. Op dat woord volgden andere woorden. Bij het derde woord vloog het al. En daarmee ving de eindeloze ontdekkingstocht aan die we de Nederlandse literatuur noemen. Duizend jaar gedeelde gedachten, gevoelens, vragen, indrukken, ideeën, twijfels, triomfen, angst, liefde, frustratie, berusting en verwondering in onze eigen taal vinden hun aanvang in de eerste ademtocht van de H van Hebban. De literatuur is ons wezen. 'De natuur creëert lichamen en het zijn verhalen die daar mensen van maken,' wordt er gezegd in Monterosso mon amour, mijn Boekenweekgeschenk voor dit jaar.

De site van Hebban, die door lezers voor lezers wordt gemaakt en die de grootste lezerscommunity van Nederland en Vlaanderen herbergt, doet zijn naam eer aan door in immer toenemende mate een beginpunt te vormen voor talloze avonturen. Hebban wijst je op de rijkdom van onze literatuur en reikt je de eindeloze mogelijkheden aan om je leven te verrijken door andere levens te leven naast dat van jezelf. Als je bij Hebban begint, hoeft de ontdekkingsreis nooit te eindigen.

Ik ben buitengewoon vereerd dat mij, bij de gelegenheid van de Boekenweek, de gelegenheid is gegund om voor één keer voor hoofdredacteur van Hebban te mogen spelen. Ik getracht mij van deze taak te kwijten door indachtig te zijn aan het avontuur dat de Nederlandse literatuur is en door de lezers van Hebban een ontdekkingstocht te gunnen, niet alleen langs de papieren werelden, maar ook door de machinekamers van het literaire bedrijf.

Met grote vreugde presenteer ik Allard Schröder, de auteur van een groot aantal onvergetelijke romans, die onze meest begaafde stilist is en misschien wel de beste levende Nederlandse schrijver. Dat is alleen een geheim waarvan slechts weinigen op de hoogte zijn. Hier wordt dat geheim verklapt.

Met even grote trots stel ik u voor aan Peter Nijssen, die al vanaf het prilste begin van mijn literaire carrière mijn redacteur is bij De Arbeiderspers en die als lezer de zeldzame combinatie vertoont van grote deskundigheid en onblusbaar enthousiasme. Hij zal onthullen hoe het literaire bedrijf achter de schermen in elkaar zit.

Zoals de zin 'Hebban olla vogala' in het derde woord al uitvliegt, zo vindt de Nederlandse literatuur haar weg naar het buitenland. Vertalers en vertaalsters zijn hiervoor de onmisbare, maar helaas vaak buiten de spotlichten opererende, magiërs die de muziek, de smaak en de schwung van een Nederlandse tekst overzetten in een andere taal. Het is niet minder dan een daad van rechtvaardigheid dat we de spotlichten op hen richten. Vier van mijn eminentste vertalers, Michele Hutchison, Françoise Antoine, Hedda Vormeland en Gonzalo Fernández Gómez vertellen over hun fascinerende vak.

De boekentips zullen niet ontbreken, maakt u zich geen zorgen. Ik wens u allen een feestelijke en leeshongerige Boekenweek toe.

Ilja Leonard Pfeijffer

Naar de website van de Boekenweek

Auteursafbeelding: © Keke Keukelaar via CPNBOver de auteur

Hebban Crew

2426 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Een voorwoord van gasthoofdredacteur Ilja Leonard Pfeijffer

 

Gerelateerd

Over

Ilja Leonard Pfeijffer

Ilja Leonard Pfeijffer

Ilja Leonard Pfeijffer (1968) schrijft romans, verhalen, gedichten, columns, ess...