Hebban vandaag

Lezen /

Boekenweek 2020 | Beschavingen

door Hebban Crew 2 reacties
De Boekenweek gaat van start op zaterdag 7 maart met het thema 'Rebellen en dwarsdenkers' en duurt tot en met zondag 15 maart. Tijdens de Boekenweek vind je hier meer informatie over de thematitel 'Beschavingen' van Laurent Binet.

Rebellen en dwarsdenkers

'In Beschavingen speelt Binet met de geschiedenis en zet de lezer aan het denken: is onze samenleving wel zo 'beschaafd'?' - Uitgeverij Meulenhoff over Beschavingen 

Over Beschavingen

Onder welke voorwaarden had de geschiedenis anders kunnen lopen? De oorspronkelijke bewoners van Noord-Amerika misten drie dingen om de conquistadores te kunnen weerstaan. Hadden ze het paard, het ijzer en de antistoffen tegen Europese ziektes gehad dan zou de hele wereldgeschiedenis herschreven moeten worden.

In Beschavingen gaat Binet aan de haal met deze hypothese: de laatste Inca Atahualpa sterft niet door toedoen van de Spanjaarden maar zet voet aan land in het Europa van keizer Karel v. Wat komt hij daar tegen? De Spaanse inquisitie, de reformatie van Luther, het ontluikende kapitalisme, het wonder van de drukkunst, een met piraten bezaaide zee, een continent verscheurd door godsdiensttwisten en dynastieke oorlogen. Maar bovenal mensen die honger lijden en in opstand willen komen: Joden in Toledo, Moren in Granada, de geuzen in Nederland – voor Atahualpa zijn het allemaal mogelijke bondgenoten waardoor het omverwerpen van het regime uiteindelijk een fluitje van een cent is.

Binet speelt met de geschiedenis en zet de lezer aan het denken over hoe het met de wereld is gesteld; welke rol spelen intrige en toeval in wat wij doorgaans als vaststaand, als beschaafd, beschouwen?

Lees hier een fragment uit Beschavingen

Over de auteur

Laurent Binet (1972) is docent Frans aan de Université Vincennes-Saint-Denis. In 2010 publiceerde hij zijn verzetsroman HhhH, over het Tsjechische verzet in de Tweede Wereldoorlog. Twee jaar later verscheen Binets boek Niets gaat zoals verwacht, dat gaat over de verkiezingscampagne van Francois Hollande. In april 2016 volgt De zevende functie van taalBeschavingen is het nieuwste boek van Binet. 

Met ruim een half miljoen bezoekers per maand en meer dan 190.000 geregistreerde lezers is Hebban.nl de grootste en actiefste lezerscommunity van Nederland en Vlaanderen. Elke dag worden er meer dan duizend nieuwe lezersbeoordelingen en recensies toegevoegd. Hebban organiseert jaarlijks circa 150 online leesclubs en de populairste reading challenge voor Nederlandstalige lezers.
    

Elke dag het laatste nieuws in je mailbox?

Zet de Hebban Lunchupdate aan in je profiel of meld je hier aan.

 Over de auteur

Hebban Crew

2369 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Boekenweek 2020 | Beschavingen

 

Gerelateerd

Over

Laurent Binet

Laurent Binet

Laurent Binet (1972) is docent Frans aan de Université Vincennes-Saint-Denis. I...

Hebban Spots

Leon & Juliette

25 volgers

Welkom bij de leesclub rond 'Leon & Juliette', het Boekenweekgeschenk 2020 van Annejet van der Zijl. Onze hashtag is #hebbanleesclub. Heb je een vraag over deze leesclub, mail dan naar:...


Gesponsorde boeken