Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

Boekenweekwaanzin op TV

In verband met het Boekenweekthema 'Waanzin' gaat NPO Cultura op zoek naar waanzin in de letteren. De hele week zendt NPO programma's uit over schrijvers die te kampen hebben gehad met geestesziekte, of zich bij het schrijven lieten inspireren door onderwerpen als depressies, zelfmoord en neuroses. Hebban geeft vijf TV-tips!

NTR Boekenquiz, zaterdag 7 maart 20.20 uur NPO 2

Vanuit de Hallen in Amsterdam presenteert Joost Karhof, bijgestaan door schrijver Abdelkader Benali, de elfde editie van de NTR Boekenquiz. Benali zal tevens wetenswaardigheden over schrijvers en hun gektes vertellen.

Aan de quiz doen drie duo's mee, bestaande uit een schrijver en een bekende lezer:

Ronald Giphart & Jean-Marc van Tol
Karin Amatmoekrim & Ronald Snijders
Christine Otten & Willie Wartaal.

De Waanzin van Van Kooten en De Bie, zaterdag 7 maart 22.35 uur NPO 2

In het kader van het Boekenweek-thema Waanzin presenteren Van Kooten en De Bie een uitzending waarin ze een compilatie van fragmenten uit hun carrière delen. In die fragmenten staan de psychische problemen die de mannen al sinds 1977 hebben gedeeld centraal. Bekijk de trailer van deze uitzending.

Collegetour met Remco Campert, zondag 8 maart 21.05 uur NPO 2

De 85-jarige Remco Campert heeft als schrijver, dichter en columnist een omvangrijk oeuvre. Hij maakte deel uit van de literaire stroming de Vijftigers en kan worden beschouwd als één van de grootste Nederlandse schrijvers van deze eeuw. In oktober neemt Campert de Prijs der Nederlandse Letteren in ontvangst. Aanstaande zondag zit de schrijver bij Twan Huys in Collegetour.

Stil, Jan Arends moet schrijven, dinsdag 10 maart 20.30 uur

Jan Arends leed zijn leven lang aan ernstige depressies waarvoor hij regelmatig in inrichtingen behandeld werd. Op de verschijningsdatum van zijn bundel Lunchpauzegedichten pleegde Arends zelfmoord door uit het raam te springen. Dit programma geeft een levensschets van dichter, schrijver en vertaler Jan Arends, door onder meer uitgever Geertjan Lubberhuizen en jeugdvriendin Inez van Dullemen. Ook de schrijver zelf komt aan het woord over zijn leven en zijn houding ten aanzien van de 'wijven' die hij diende. Stil, Jan Arends moet schrijven werd in 1984 al eerder uitgezonden door de TROS.

De strijd van Knausgård, woensdag 11 maart 20.45 uur

In slechts twee jaar tijd voltooide Karl Over Knausgård zijn zesdelige autobiografische boekenreeks Mijn strijd. De bestsellers gaan over Knausgards leven en de relatie met zijn ouders en vrienden. In deze documentaire uit 2014 is de schrijver, net als in zijn boeken, bloedeerlijk en kwetsbaar.

Voor meer Boekenweekwaanzin-TV tips: www.cultura.nlOver de auteur

Daphne van Rijssel (crew)

1 volger
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: Boekenweekwaanzin op TV

 

Gerelateerd

Gesponsorde boeken