Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Listmania /

#BoekTok: deze boeken lees je na de grootste TikTok-hits

door Hebban Crew 41 reacties
Het boekenhoekje #BoekTok op socialemediaplatform TikTok ontvouwde zich in 2021 razendsnel tot een wereldwijd fenomeen. Veel titels zijn er bekende BoekTok-sensaties door geworden. Maar trends veranderen snel en keer op keer zijn er nieuwe boeken die je gelezen móét hebben. In dit overzicht zetten we de nieuwste BoekTok-hypes voor je op een rij én tippen we daar zelf ook een aantal boeken bij.

Fantasy

Rebecca Yarros combineert in Fourth Wing romantiek met fantasy-elementen, een genre dat de naam 'romantasy' (romantic fantasy) heeft gekregen. De roman zit vol actie en speelt zich af in een fantasiewereld zonder al te veel complexiteit en wereldbouw, wat het voor veel lezers heel toegankelijk maakt. Ook liefhebbers van romantiek zullen niet teleurgesteld worden, want op de achtergrond van alle actie en sensatie bloeit tegelijkertijd een liefde op tussen de twee hoofdpersonages. Dit najaar zal Fourth Wing in Nederlandse vertaling onder de titel In steen gebrand verschijnen.

Titel: In steen gebrand
Auteur: Rebecca Yarros
Vertaler: Erica van Rijsewijk
Uitgever: Zomer & Keuning

Violets droom om scribent te worden aan het befaamde Basgiath Oorlogscollege valt in duigen wanneer de generaal – oftewel haar moeder – haar opdraagt deel te nemen aan het selectieproces van de Drakenrijders. De helft van de cadetten zal het eerste jaar niet overleven en de meesten willen Violet vanwege haar afkomst uit de weg ruimen – vooral Xaden, de meedogenloze (en aantrekkelijke) leider van het squadron. Violet moet alles op alles zetten om te overleven, want op Basgiath zijn er maar twee opties: afstuderen of sterven.

Dark academia

Mysterie, kunst, klassieke literatuur en collegezalen. Dark academia is een subcultuur die de laatste jaren enorm populair is geworden, en niet alleen in de boekenwereld, maar ook in films, series en mode. Het subgenre steeg de afgelopen jaren in populariteit doordat De verborgen geschiedenis van Donna Tartt uit 1992 werd herontdekt op BoekTok. R.F. Kuang schreef met Babel, or the Necessity of Violence een hedendaags antwoord op Tartts debuut en verkent daarin de onvergeeflijke kosten van macht. Er is helaas nog geen Nederlandse vertaling aangekondigd van Babel.

Titel: Babel
Auteur: R.F. Kuang
Uitgever: HarperCollins UK

In 1828 wordt Robin Swift van China naar Engeland gebracht door de mysterieuze professor Lovell om aan de Royal Institute of Translation – ook bekend als Babel – van de Universiteit van Oxford te studeren. Daar raakt hij steeds meer verstrikt tussen het ogenschijnlijk utopische Babel en de schimmige Hermes Society, een organisatie die zich inzet voor het saboteren van de imperiale expansie. Wanneer Groot-Brittannië een onrechtvaardige oorlog met China voert over zilver en opium, moet Robin beslissen: kunnen machtige instellingen van binnenuit veranderd worden, of is er voor een revolutie altijd geweld nodig?

Feelgood

Romantische boeken zijn misschien wel het meest populaire genre op BoekTok. Na de hypes rondom de boeken van Colleen Hoover en Ana Huang is er nu veel opwinding over de roman IJsbreker van Hannah Grace. Grace debuteerde in 2022 met het boek, dat direct een bestseller werd. De roman is het eerste deel uit de 'Maple Hills'-serie en krijgt in oktober een vervolg genaamd Wildfire. Deze zomer werd het eerste deel vertaald naar het Nederlands door Jeannet Dekker. Wanneer de vertaling van het tweede deel uitkomt, is nog onbekend.

Titel: IJsbreker
Auteur: Hannah Grace
Vertaler: Jeannet Dekker
Uitgever: Love Books

Wanneer een klein misverstand ervoor zorgt dat een groep kunstschaatsers en ijshockeyers de rest van het semester de ijsbaan moeten delen, neemt ijshockeyteamaanvoerder Nathan zich voor dat zo soepel mogelijk te laten verlopen. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan met de fanatieke kunstschaatser Stassie, die haar frustratie over het delen van de ijsbaan duidelijk laat merken. De spanning tussen de twee stijgt van alle kanten. Maar Stassie maakt zich geen zorgen. Want verliefd worden op een ijshockeyer ... Dat is echt niets voor haar. Of toch wel?

Hedendaagse fictie

R.F. Kuang is duidelijk geen onbekende in de BoekTok-wereld. Ze werd bekend met haar debuut, het niet-vertaalde The Poppy War, waar ze uiteindelijk nog twee vervolgdelen op schreef. Na het succes van het hierboven genoemde Babel schreef ze Yellowface, haar eerste roman zonder fantasy-elementen. Het boek is een satire en bekritiseert de uitgeverswereld. Er is (nog) geen vertaling aangekondigd.

Titel: Yellowface
Auteur: R.F. Kuang
Uitgever: The Borough Press

De succesvolle auteur Athena Liu heeft alle literaire roem waar de ambitieuze maar onsuccesvolle June Hayward van droomt, dus wanneer Athena omkomt tijdens een auto-ongeluk, steelt June haar manuscript en publiceert ze het onder de naam Juniper Song. Maar als bewijsmateriaal June's gestolen succes bedreigt, zal ze er alles aan doen om de waarheid geheim te houden.

Wat er vervolgens gebeurt, is volledig de schuld van iedereen behalve June.

Non-fictie

Journalist Dolly Alderton schopte het zo ver met haar debuut (dat overigens al in 2018 uitkwam) op BoekTok dat het boek zelfs de TikTok Book Award 2023 won. In Alles wat ik weet over liefde doet de auteur een eerlijk en humoristisch verslag van hoe ze haar twintiger jaren heeft overleefd. Aldertons verhalen gaan niet alleen over liefde en relaties, maar ook over de steun en liefde die ze uit haar vriendschappen haalt. In 2022 werd de memoir verfilmd tot een zevendelige serie voor BBC. Everything I Know About Love is momenteel te zien op streamingplatform Viaplay.

Titel: Alles wat ik weet over liefde
Auteur: Dolly Alderton
Vertaler: Janet Limonard & Brenda Mudde
Uitgever: Prometheus

Dolly Alderton weet alle liefdesperikelen waarin een vrouw verzeild kan raken op een aanstekelijke, komische en indringende manier te verwoorden. In haar succesvolle debuut combineert Dolly persoonlijke verhalen, satirische observaties, lijstjes en recepten tot een wervelend geheel dat voor veel vrouwen herkenbaar zal zijn. Ze weet de toon van elke nieuwe levensfase op een weergaloze manier te vangen, met een nostalgische knipoog naar de jaren negentig.

Thrillers

Van Het kamermeisje zijn wereldwijd al meer dan een miljoen exemplaren verkocht. Dit moordmysterie is het debuut van de Canadese auteur Nita Prose en werd in 2022 gepubliceerd. Molly, het hoofdpersonage, is neurodivers en interpreteert sociale signalen daardoor vaak verkeerd. Op deze manier geeft Prose haar misdaadthriller een bijzondere twist en moet de lezer op originele manier de puzzelstukjes van het mysterie op de juiste plek leggen. Het kamermeisje is een meeslepende combinatie van een whodunnit en duistere komedie met een hartverwarmend hoofdpersonage.

Titel: Het kamermeisje
Auteur: Nita Prose
Vertaler: Els van Son
Uitgever: Ambo|Anthos

Molly is geknipt voor haar werk als kamermeisje in het Regency Grand Hotel, waar ze met overgave de kussens opschudt en het stof en de geheimen van de gasten wegveegt, zonder dat iemand aandacht voor haar heeft. Toch komt ze – ongewild – in de spotlights te staan wanneer ze Mr Black, een beruchte en steenrijke gast, dood in zijn bed aantreft. Zo wordt ze opeens hoofdverdachte in een moordzaak en belandt ze in een web van leugens. Hoe kan ze daar nog uit ontsnappen? Gelukkig krijgt ze hulp uit onverwachte hoek, maar zal het op tijd zijn, vóór de moordenaar opnieuw toeslaat?

Young Adult

Onder de Young Adult-boeken is voornamelijk het thrillergenre erg populair op BoekTok. Eerdere hits waren onder andere Een van ons liegt van Karen M. McManus, Wij leugenaars van E. Lockhart en Moordgids voor lieve meisjes van Holly Jackson. De Young Adult-thriller De erfenis van Jennifer Lynn Barnes verscheen al in 2020, maar blijft een grote hit op BoekTok. Voor wie compleet verslaafd is geraakt aan deze thriller: de reeks bestaat uit drie delen en onlangs is er nog een sequel verschenen onder de titel De Hawthorne-broers.

Titel: De erfenis
Auteur: Jennifer Lynn Barnes
Vertaler: Elise Kuip
Uitgever: Blossom Books

Wanneer Avery hoort dat ze een fortuin heeft geërfd van een filantroop die ze nog nooit ontmoet heeft, staat ze voor een raadsel. Om de miljardenerfenis van Tobias Hawthorne in ontvangst te kunnen nemen, moet Avery voldoen aan één voorwaarde: ze moet per direct intrek nemen in Hawthorne House en daar een jaar lang blijven wonen. Helaas wordt het huis ook bewoond door de zojuist onterfde familie (inclusief vier knappe kleinzoons) die op zijn zachtst gezegd niet allemaal even blij zijn met de komst van deze vreemdeling die er met hun geld vandoor gaat. En dan is er nog de vraag die iedereen bezighoudt: waarom Avery?

Welke BoekTok-hype heb jij gespot?Over de auteur

Hebban Crew

2562 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: #BoekTok: deze boeken lees je na de grootste TikTok-hits

 

Gerelateerd