Hebban vandaag

Nieuws /

Boekverfilming 'De ontsnapping' teruggetrokken van filmfestival

door Hebban Crew
De film 'De Ontsnapping', naar het gelijknamige boek van Heleen van Royen, wordt niet op het Nederlands Film Festival vertoond. De producenten hebben de film teruggetrokken uit onvrede over de werking van het nieuwe stemsysteem voor de Gouden Kalveren.

Het Nederlands Film Festival (NFF) maakt dit jaar voor het eerst gebruik van een nieuw stemsysteem. De prijzen voor de Nederlandse film worden dit jaar toebedeeld door een Academy van een paar honderd Nederlandse filmmakers. Deze mogen stemmen voor de nominaties en de uiteindelijke toekenning van de prijzen.

De Ontsnapping gaat over een vrouw (Isa Hoes) die een reis naar Portugal maakt om haar saaie leven te ontvluchten. De film trok bijna 300.000 bioscoopbezoekers. Maar distributeur Dutch FilmWorks en de twee producenten Sjef Scholte en Danielle Raaphorst horen 'in het veld' dat een flink aantal Nederlandse filmmakers niet heeft gestemd omdat niet alle films gezien zijn of konden worden. 'Wij wilden niet, zoals in Hollywood met de Oscars gebeurt, De Ontsnapping op dvd of via een digitale link beschikbaar stellen uit angst voor piraterij', legt een woordvoerder uit.

De screening die werd georganiseerd voor de Academy in filminstituut Eye werd nauwelijks bezocht. 'Dit betekent dat de prijzen nu door een kleine kern van makers worden toegekend aan de films die wel gezien zijn, wat dus alles behalve representatief is voor het hele Nederlandse filmaanbod.' 

De ontsnapping is de tweede film die van het NFF wordt teruggetrokken. Producent Klaas de Jong besloot eerder al niet met zijn spektakelfilm Michiel de Ruyter aan het NFF deel te nemen, ook uit onvrede over het stemsysteem. Volgens De Jong worden het festival en de prijsuitreiking gedomineerd door artistieke films en krijgen commerciële films te weinig kansen krijgen bij de ceremonie.

Emmy

Vrolijker filmnieuws komt vanuit Los Angeles waar de serie Game Of Thrones, gebaseerd op de fantasyreeks Het lied van ijs en vuur van George R.R. Martin, dit weekend een van de grote winnaars van de Primetime Emmy Awards was. De belangrijkste Emmy die de serie won was die voor 'beste dramaserie'. De schrijvers van de serie David Benioff en Daniel Brett Weiss namen het gouden beeldje in ontvangst. Game Of Thrones was maar liefst 24 keer genomineerd voor een Emmy. De serie viel verder in de prijzen voor onder meer het schrijfwerk, de regie en de casting. De serie won eerder deze maand acht Creative Arts Emmy's, voor categorieën als stunts en geluidsmontage.


(Bron: Parool, Nu.nl


Over de auteur

Hebban Crew

2165 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Boekverfilming 'De ontsnapping' teruggetrokken van filmfestival

 

Gerelateerd

Over

Heleen van Royen

Heleen van Royen

Heleen van Royen debuteerde in 2000 met De gelukkige huisvrouw. Van het boek wer...

George R.R. Martin

George R.R. Martin

George R.R. Martin (Bayonne, New Jersey, 1948) is een Amerikaanse bestselle...

Gesponsorde boeken