Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Listmania /

Boekverfilmingen: deze komen eraan!

door Hebban Crew 24 reacties
Sommigen zijn er dol op, anderen een beetje huiverig. Als een favoriet boek wordt verfilmd, kunnen we niet anders dan kijken wat de regisseur, scenaristen en acteurs er van gemaakt hebben. Dit Hebban Challengeweekend staat in het teken van boekverfilmingen. Wat komt er aan en waar kijken we naar uit? Dit zijn de boekverfilmingen die je niet mag missen!

Lees ook wat de Hebban VIPs te zeggen hebben over hun favoriete én minder geslaagde boekverfilmingen.

Trinkets

Deze verfilming is sinds juni te bekijken op Netflix, en is gebaseerd op het Young Adult-boek Trinkets van Kirsten Smith. Er zullen er nog niet veel zijn die het boek al kennen, want het werd pas naar het Nederlands vertaald toen bekend werd dat Netflix het oppakte. Het boek stamt uit 2013. 

Elodie, Tabitha en Maureen krijgen een kick van stelen. Wanneer deze totaal verschillende meiden elkaar tegenkomen bij een verplichte bijeenkomst van Anonieme Winkeldieven, ontstaat er een wonderlijke vriendschap.

Maureen is de bad girl van het trio, Elodie de buitenstaander en Tabitha heeft alles: geld, looks, populaire vrienden én een uitpuilende kledingkast. Wat drijft hen? En hoe overleven ze die irritante bijeenkomsten en hun middelbare school?




Artemis Fowl

De boekverfilming komt in Nederland pas in het voorjaar van 2020 in de bioscopen, maar we kijken er een hele tijd naar uit. De jeugdboekenserie Artemis Fowl van Eoin Colfer is mateloos populair en de trailer ziet er veelbelovend uit. Als het een succes is, kunnen we meerdere films verwachten.

Artemis Fowl is een jong crimineel meesterbrein, belust op macht en geld en altijd in gezelschap van zijn boomlange bodyguard Butler. Wanneer Artemis erachter komt dat elfen bestaan, ontvoert hij kapitein Holly Short – de eerste vrouwelijke officier van de elfBI – en vraagt de elfen losgeld in ruil voor haar vrijlating. Dat stuit op grote weerstand bij het elfenvolk. Zwaarbewapend en uitgerust met de modernste computertechnologie trekken ze ten strijde, vastbesloten de misdadige plannen van Artemis in de kiem te smoren…




The Witcher

Op 17 december zal Netflix het eerste seizoen van The Witcher online zetten, naar de gelijknamige boekenserie van Andrzej Sapkowski. De fantasyserie wordt nu al getipt voor fans van Game of Thrones. Er bestaat ook een game van, die echter een eigen route koos voor de verhaallijnen. De showrunners van de Netflix-serie hebben laten weten dat zij de boeken zullen aanhouden.

Geralt van Rivia is The Witcher, de hekser, een bijzonder soort magiër die is opgeleid om alles en iedereen die door het kwaad is voortgebracht te bestrijden. Meer dan vijfhonderd jaar leven mensen, dwergen, gnomen, halflingen en elfen in vrede. Totdat het met de betrekkelijke rust opeens gedaan is: dwergen beginnen hun soortgenoten te vermoorden, terwijl de elfen hun wapens opnemen tegen elkaar én de mensen.

Maar te midden van alle beroering wordt een kind geboren: Ciri, de kleindochter van koningin Calanthe, de Leeuwin van Cintra. Tot grote vreugde van de Heksers, die naar deze gebeurtenis hebben uitgezien. Zij is namelijk de Vlam, het kind van de profetie dat de wereld voorgoed zal veranderen, ten goede of ten kwade. Het is aan Geralt om Ciri te beschermen en iemand te vinden die haar kan helpen zich haar bijzondere gaven eigen te maken en, vooral, te beheersen.




The Boy Who Harnessed the Wind

De verfilming van het autobiografische boek De windvanger van William Kamkwamba is nu op Netflix te bekijken. Het boek is geschreven, geregisseerd en vertolkt door acteur Chiwetel Ejiofor, die hiermee zijn regisseerdebuut maakt. Hij nam de film op in Malawi en sprak veel met Kamkwamba om de film zo authentiek mogelijk te maken. 

William Kamkwamba uit Malawi was net veertien toen hij door zijn ouders van school werd gehaald om op het land te gaan werken. In plaats van zich neer te leggen bij zijn lot, leende hij boeken uit de bibliotheek, waaronder een over windenergie. Hij werd door het boek gegrepen en algauw besloot hij zijn eigen windturbine te bouwen.

Iedereen lachte hem uit, maar langzaam maar zeker gaf hij zijn droom gestalte, met metaalresten, hout, een gebroken schokdemper en een kapotte fiets. De windmolen van twaalf meter hoog gaf zijn familie en zijn dorp niet alleen energie, maar ook hoop op een betere toekomst.

Toen het verhaal over Williams uitvinding bekend raakte, schoten mensen van over de hele wereld hem te hulp. Algauw kon hij weer naar school en ging hij naar Amerika om windparken te bezoeken. Dit is zijn verhaal: het verhaal van hoe hij andere Afrikanen leerde zichzelf te helpen, met één windmolen, één gloeilamp tegelijk.




In the Tall Grass

Een echte horrorklassieker van de hand van meesterverteller Stephen King en zijn zoon Joe Hill. Het hoge gras is een novelle die zich perfect leent voor een avond griezelen bij Netflix. De film is nu te bekijken, en de liefhebbers voor het boek kunnen meteen aanhaken met de Klassieker Meeleesclub van het Hebban Scifi & Fantasy Café.

Een angstaanjagend verhaal van Stephen King en Joe Hill waarin een broer en zus langs de kant van de weg stoppen als ze een jongen vanuit het hoge gras om hulp horen roepen. Binnen een paar minuten zijn ze volkomen gedesoriënteerd, verdwaald en elkaar kwijtgeraakt. Ondertussen wordt het geschreeuw van de jongen steeds wanhopiger...




Where’d You Go, Bernadette

Eind augustus verscheen Where'd You Go, Bernadette, gebaseerd op Waar is Bernadette van Maria Semple. De verfilming kan zich beroepen op grote namen, zoals acteurs Cate Blanchett en Kristen Wiig. Dit boek werd vooral veel gelezen dankzij mensen die elkaar tipten, want veel grote media-aandacht kreeg het niet. Jammer, want lezers verslinden het met veel plezier. We zijn dan ook zeer benieuwd naar de verfilming.

Wie is Bernadette, en waar is zij gebleven?

Ooit was Bernadette Fox een beroemde architecte met ambitieuze projecten, maar na de geboorte van haar dochter Bee is alles anders geworden. Ze is dol op Bee, maar wordt gek van de sociale controle van de schoolpleinmoeders. En haar man! Door zijn topbaan bij Microsoft lijkt hij zelf wel een computer. Bernadette zegt: stop. En verdwijnt... Haar vroegwijze dochter Bee zet alles op alles om haar moeder terug te vinden. 




Mon chien Stupide

De geschiedenis van een hond door auteur John Fante werd door regisseur en scenarist Yvan Attal verfilmd tot een Franse comedy, die eind augustus tijdens het Festival du Film Francophone d'Angoulême in premiere ging. De Amerikaanse auteur overleed al in 1983, maar zijn boeken blijven boeien. Het is ook meteen een goed moment om zijn boek te lezen; we noemen het niet voor niets in onze Dierendag Listmania

Henry J. Molise is een broodschrijver in Hollywood, maar had liever een grote literaire carrière gehad. Hij heeft een vrouw, kinderen en een groot huis in Malibu, maar gefrustreerd en cynisch als hij is wil hij het liefst van al alles in de steek laten om een nieuw leven te beginnen in Rome.

Dan vinden hij en zijn vrouw een grote, opdringerige zwerfhond, die hun huis niet meer uit wil, en wordt hun gezinsleven op zijn kop gezet.

De conflicten van de schrijver met zijn kinderen laaien hoog op en zij verlaten een voor een het huis. Eerst tot grote vreugde van de schrijver, want niets staat zijn plannen nu nog in de weg, maar uiteindelijk stort hij toch in en kan zelfs de hond hem niet meer opvrolijken.




The Aftermath

Het boek Het huis in Kreis Pinneberg van Rhidian Brook is opnieuw uitgegeven naar aanleiding van de verfilming, onder dezelfde naam als de film - The Aftermath. Het is het derde boek van de Welshe auteur en werd na de release in 2013 een echte bestseller, vertaald in 25 landen. Als je fan bent van de boekverfilming hebben we goed nieuws, want ook Brooks vierde boek, The Killing of Butterfly Joe, wordt op dit moment verfilmd. 

Hamburg, 1946. In de nasleep van de Tweede Wereldoorlog proberen duizenden mensen te overleven te midden van het puin. De Britse kolonel Lewis Morgan is verantwoordelijk voor de wederopbouw van de stad en het opsporen van nazi’s onder de uitgeputte bevolking. Hij wordt gestationeerd in een groot huis aan de rand van de stad, waar zijn vrouw Rachael en zijn enige overlevende zoon Edmund zich na jaren weer bij hem zullen voegen.

Lewis kan het alleen niet over zijn hart verkrijgen om de bewoners, een Duitse weduwnaar en diens dochter, op straat te zetten en neemt het curieuze besluit het huis met hen te delen. Tegen deze gespannen achtergrond maken vijandigheid en verdriet geleidelijk plaats voor passie en verraad.




Doctor Sleep

We kunnen ons geluk niet op met Stephen King dit jaar. Hierboven noemden we In the Tall Grass al. Ook de Mr. Mercedes-serie is met drie seizoenen sterk op Videoland te bekijken én Doctor Sleep komt op 7 november in de Nederlandse bioscopen. Heb je altijd al willen weten hoe het afloopt met Danny Torrance na de gebeurtenissen in De Shining? Wij ook! Het is bovendien nog even afwachten hoe trouw de film aan het boek zal zijn, met het oog op de verfilming van De Shining uit 1980. Stephen King staat erom bekend niet erg blij te zijn met die verfilming; hij deed het zelf nog eens opnieuw met een miniserie uit 1997.

Het jongetje Danny Torrance is inmiddels Dan, een man die decennialang heeft rondgezworven in een poging te ontsnappen aan zijn vaders erfenis van angst, alcoholisme en geweld. Nu gebruikt hij zijn gave voor stervensbegeleiding... ze noemen hem Dr. Sleep.

Dan ontmoet hij Abra Stone, een twaalfjarig meisje met de helderste Shining ooit. Maar haar gave trekt een bende paranormaal begaafden aan. Ze lijken onschuldig - oud en rondrijdend in hun campers - maar de leden van de Ware Knoop voeden zich met de energie van kinderen als Abra.

Dans oude demonen keren terug als hij moet vechten voor Abra's leven...




We moeten nog even wachten op...

  • Het is even twee keer kijken, want de titel van de verfilming, Chaos Walking, zegt niets over het boek waarop het is gebaseerd. Dat is Het mes dat niet wijkt (The Knife of Never Letting Go) van Patrick Ness. Er zijn strubbelingen met de film, want er is nog geen officiële trailer en de studio schijnt de film in zijn huidige staat geweigerd te hebben. De releasedatum staat op 2020, maar nog zonder exacte datum. Laten we hopen dat ze de problemen snel oplossen!

  • Veel rooskleuriger staat het met de verfilming van V.E. SchwabDe kleuren van magie. De populaire Young Adult-boeken worden verfilmd tot TV serie, en daarvoor is de regisseur van de John Wick-franchise aangetrokken. V.E. Schwab is zelf ontzettend enthousiast over deze Derek Kolstad, dus dat belooft goede dingen.

  • Ook de Netflix-serie gebaseerd op de boeken van Leigh Bardugo gaat goed. De cast is net bekendgemaakt. De serie zal alle Grishaverse boeken combineren, dus zowel de Grisha-trilogie als de De kraaien-duologie. Er is nog geen releasedatum bekendgemaakt; we moeten met z'n allen nog even vol verwachting onze adem inhouden.


Lees voor meer boekverfilmingen ook onze andere listmania's:


Lees jij altijd het boek voor je naar de verfilming gaat? Naar welke kijk jij het meest uit?

Ga naar het Boek & Film-café



Over de auteur

Hebban Crew

2548 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Boekverfilmingen: deze komen eraan!

 

Gerelateerd

Over

Eoin Colfer

Eoin Colfer

Eoin Colfer (1965) is een Ierse schrijver die internationale bekendheid verwierf...

Stephen King

Stephen King

Stephen King (Portland, Maine, 1947) is een Amerikaanse bestsellerauteur van ond...

Joe Hill

Joe Hill

Joe Hill (1972) is het pseudoniem van Joseph Hillstrom King. Hij is de tweede zo...

Hebban Spots

Het Boek & Film Café

46 volgers

Welkom in het Boek & Film Café! Hier bespreken we alles dat te maken heeft met boeken en boekverfilmingen. Welke is beter, hoe hebben ze problemen met bepaalde hoofdstukken of scènes opgelost en...