Advertentie

Hebban vandaag

Dossier /

Book review: James S.A. Corey - Caliban's War

Caliban’s War is het vervolg op Leviathan Wakes en is daarmee het tweede deel van de sciencefiction-boekenserie ‘The Expanse’. Auteurs Ty Franck en Daniel Abraham vormen samen het pseudoniem James S.A. Corey. In het Engels zijn er al vier delen uit, deel drie heeft de Locus Award gewonnen en inmiddels zijn er al contracten om de serie door te schrijven tot in elk geval een zevende deel.

Het eerste deel is onlangs in het Nederlands verschenen, als Leviathan Ontwaakt en begin volgend jaar verschijnt de vertaling van deel twee: Calibans Strijd (beide vertaald door Eisso Post). Ook wordt The Expanse tot een TV-serie bewerkt door Syfy-channel. Kortom: een reeks om in de gaten te houden.

Het verhaal van Caliban’s War begint ongeveer een jaar na de gebeurtenissen in Leviathan Wakes en borduurt er op voort. Ontwikkelingen op Ganymedes en Venus beïnvloeden alle andere situaties in het boek: er is een alien dreiging die soms erg concrete en akelige vormen aanneemt.

Eén van de hoofdpersonen van het eerste deel, James Holden, keert terug als centrale hoofdpersoon. Daarnaast komen er maar liefst drie anderen bij. Een verdubbeling ten opzichte van deel één, dus in het begin is dat even wennen. De locaties en situaties zijn ook anders. Bobbie is een Martiaanse marinier (met een übercool exoskeleton gevechtspak), die zich met haar bataljon op Ganymedes tegen een superwapen moet verweren. Prax is een botanist die op diezelfde maan van Jupiter werkt aan het verbeteren van de voedselproductie voor de buitenplaneten, die met de chaos van de aanval moet omgaan. Avasarala is een hooggeplaatste ambtenaar in de Verenigde Naties op Aarde, die probeert de vrede tussen Mars, Aarde, de OPA en Venus te bewaren. Holden tenslotte is voor de OPA op piratenjacht, tot het mis gaat op Ganymedes.

Net als deel één is dit een visueel geschreven actieverhaal, met stevige doses thriller, horror en space opera. In het begin is het viertal gezichtspuntkarakters misschien even wennen, maar allemaal spelen ze een logische rol en zijn ze zo verschillend dat vrijwel elk hoofdstuk interessant is. Doordat de vier regelmatig in elkaars invloedsfeer komen en tenslotte allemaal samen moeten optrekken, heb je niet het nadeel van sommige andere boeken met veel hoofdpersonen, dat je elke keer uit de verhaallijn getrokken wordt bij een volgend hoofdstuk.

In dit deel wordt meer aandacht besteed aan het opbouwen van de karakters. Enerzijds puur omdat je meer tijd met ze doorbrengt. Dat is vooral duidelijk te merken bij Holdens bemanning. Alex, Naomi en Amos worden steeds meer ingekleurd met persoonlijke details en achtergrondinformatie, vanuit alle gezichtspunten. Daar worden ook subtiele dingen mee gedaan, zoals bijvoorbeeld dat Avasarala bepaalde dingen over de bemanning weet, die zelfs Holden niet weet. Dat maakt dat er veel ruimte is voor interessante ontwikkelingen in de volgende delen.

De ontwikkelingen volgen elkaar in duizelingwekkend tempo op, zonder hun samenhang te verliezen. Wat wel opvalt is dat er weer een vermist meisje als centraal plotpunt voorkomt en dat hier en daar elementen van Leviathan Wakes hergebruikt lijken te worden. Ook zijn sommige oplossingen misschien iets te makkelijk. Toch is dit een sterk vervolg, met memorabele personages (Avasarala, de vuilgebekte, manipulerende oma met enorme politieke invloed bijvoorbeeld), fantastische omgevingen (de verschillende bases op manen van de buitenplaneten) en stoere actie (met als mijn persoonlijke favoriet Bobbie in haar armor, denk aan een Ripley in de laadrobot aan het einde van Aliens en dan op steroïden).

En dan de cliffhanger in de laatste hoofdstukken van het boek. Dat maakt dat je direct deel drie, Abaddon’s Gate, wilt oppakken. Uitstekend gedaan.

In augustus is Leviathan Ontwaakt al uitgekomen bij uitgeverij Luitingh en in januari volgt de vertaling van dit tweede deel: Calibans strijd, beide vertaald door Eisso Post. Hebban Fantasy interviewde de vertaler over zijn werk aan deze serie.Over de auteur

Martijn (Hebban Crew)

469 volgers
779 boeken
21 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Book review: James S.A. Corey - Caliban's War

 

Over

James S.A. Corey

James S.A. Corey

James Corey - soms ook James S.A. Corey - is het pseudoniem van het schrijv...

Gesponsorde boeken