Advertentie

Hebban vandaag

Dossier /

Bovennatuurlijke thrillers

door Soraya Vink (crew) 5 reacties
Bijzondere spanning in samenhang met het bovennatuurlijke. Gebeurtenissen en handelingen die ver boven de onveranderlijke wetmatigheid van de natuur gaan. En zo af en toe sluipt er nog een buitenaards wezen rond in de plotten van deze thrillers. Hebban dook in de wereld van de bovennatuurlijke thrillers.

Twin Peaks vs. The X-Files  

In de jaren negentig werd er een groot podium geboden aan verhalen die een connectie met het bovennatuurlijke hebben. Televisieseries speelden met name een grote rol in deze fascinatie. In 1990 werden kijkers wereldwijd gegrepen door de Amerikaanse televisieserie Twin Peaks waarin FBI-agent Dale Cooper wordt benaderd om onderzoek te doen naar de moord op het tienermeisje Laura Palmer. De hechte gemeenschap blijkt een voedingsbodem voor geheimen, waarin het langzaam maar zeker duidelijk wordt dat er meer speelt in de bossen rondom het idyllische dorp Twin Peaks. De serie wordt gekenmerkt door onverklaarbare verschijnselen en een surrealistische droomwereld die voor veel schrijvers een dankbare inspiratiebron vormde voor hun eigen werk.

In 2014 kondigde regisseur David Lynch de trouwe fans te willen belonen door het lanceren van een derde seizoen bestaande uit achttien afleveringen. De fans zagen hun theorie eindelijk bevestigd worden, want in de laatste aflevering werd op een bandje de volgende zin afgespeeld: ‘I will see you again in 25 years.’ De verhaallijnen uit het tweede seizoen zullen verder gaan in het heden, waardoor alles en iedereen een tijdsprong van vijfentwintig jaar maakt. Kyle MacLachlan heeft aangekondigd dat hij terugkeert in de rol van FBI-agent Dale Cooper. Het is nog niet exact bekend wanneer het derde seizoen te zien zal zijn, aangezien er verschillende berichten op internet circuleren dat de serie toch in 2017 in première zal gaan. Scenarioschrijver Mark Frost werkt in de tussentijd aan Twin Peaks in boekvorm: The Secret Lives of Twin Peaks, waarin hij de lezer informeert over de tussenliggende vijfentwintig jaar van de bewoners van Twin Peaks en dieper ingaat op het mysterie die rondwaart in het dorp.

Een jaar na het einde van Twin Peaks kondigde zich een nieuwe televisieserie aan die alle ingrediënten in zich had om de kijker weer voor de nodige bovennatuurlijke vraagstukken te zetten: The X-Files. In 1993 betraden FBI-agenten Fox Mulder en Dana Scully het toneel. Samen storten ze zich op onverklaarbare zaken die tot op heden onoplosbaar waren, een zogenaamd X-file. Waar Mulder gelooft in het paranormale en het bestaan van buitenaardse wezens, benadert zijn collega Scully de zaken juist met een wetenschappelijke visie. Het duo loste gedurende negen seizoenen tientallen zaken op, waarin Mulders zoektocht naar zijn ontvoerde zusje en Scully’s confrontatie met het paranormale als een rode draad door de serie loopt. Er volgden nog twee speelfilms, maar vanavond zullen de trouwe fans beloond worden met de Nederlandse première van het tiende seizoen op Fox. Zes afleveringen worden gelanceerd, maar regisseur Chris Carter sluit het niet uit dat meer afleveringen zullen volgen. Hij spreekt zelfs al over een derde speelfilm aangezien het script al geschreven is. De Nederlandse première is vanavond op Fox vanaf 22:00 uur.

Door de jaren heen zijn er verschillende The X-Files verhalen in boekvorm verschenen, geschreven of bewerkt door de scenarioschrijvers van de oorspronkelijke televisieserie. Bekijk de tag The X-Files op Hebban om te zien welke boeken er allemaal zijn verschenen.

Superkrachten  

Het mag duidelijk zijn, de jaren negentig waren gouden jaren voor ontwikkelingen op het front van bovennatuurlijke thrillers. Zo ook in de boeken, waar bovennatuurlijke fenomenen met regelmaat worden opgevoerd.  

Wat te denken van personen die door een ongeluk of ingrijpende gebeurtenis in hun leven plots bovennatuurlijk krachten bezitten? Zo bezit in Dodelijk dilemma (1998) van Stephen King een man na een auto-ongeluk de kracht om door middel van een aanraking het verleden en de toekomst van een persoon te zien. Maar John is eigenlijk bang voor zijn gave en wil weer een normaal leven leiden. Als hij de kans krijgt een enorme catastrofe te voorkomen, moet John overwegen of hij zijn leven voor miljoenen onbekenden op het spel zet. Zal iemand hem ooit geloven? 

In De laatste nacht op Tremore Beach (2015) van Mikel Santiago, door de uitgever aangekondigd als ‘Twin Peaks aan de Ierse kust’,  probeert componist Peter Harper zijn scheiding en creatieve dip boven te komen. Het lijkt te lukken, want hij raakt bevriend met zijn Amerikaanse buren en wordt opnieuw verliefd. Maar wanneer hij op een nacht getroffen wordt door de bliksem, zal zijn leven nooit meer hetzelfde zijn. Peter krijgt lucide dromen waarin hij gebeurtenissen uit de toekomst meemaakt. Vlak voor zijn kinderen komen logeren, krijgt hij een visioen van een krantenkop: Afschuwelijk drama in Donegal, vier mensen gewelddadig om het leven gebracht.  

Tot slot Huid op huid van Claire North (2015), waarin hoofdpersoon Kepler van persoon kan wisselen door iemand aan te raken. Bezit nemen van de geleende lichamen beschouwt hij als een hobby, maar soms raakt hij aan ze gehecht. Zoals bij Josephine. Maar als Josephine wordt vermoord, is het snel duidelijk dat de moordenaar het eigenlijk op Kepler had gemunt. Hij begint een missie om achter de waarheid te komen en Josephines dood te wreken.

De enigen op aarde?  

FBI-agent Fox Mulder was al overtuigd van het bestaan van buitenaardse wezens, maar deze schrijvers laten hun personages ook een wereld betreden waar bijzondere verschijningen hun opwachting maken.

Het Amerikaanse schrijversduo Preston & Child laat hun personage Aloysius Pendergast in De vloek van het oerwoud (1998) onderzoeken of er iets door de stoffige gangen van het wereldberoemde Natural History Museum in New York sluipt als er gruwelijke moorden worden gepleegd. Zijn de fossiele dinosaurusbotten tot leven gekomen? Zijn de geruchten over een monster waar? Antropologe Margo Green ontdekt een verband tussen de moorden, een mislukte Amazone-expeditie en een vreemd afgodsbeeld dat jarenlang in de donkere kelders van het museum lag. Het boek werd succesvol verfilmd als The Relic. 

In Zone van Jack Lance (2012) stijgt vlucht 582 op van LAX Airport in Los Angeles, met bestemming Sydney. Passagiers en bemanningsleden maken zich op voor de veertien uur durende vlucht. Dan vallen in de cockpit plotseling alle communicatie- en navigatiesystemen uit. En dat is nog maar het eerste van de onverklaarbare, angstaanjagende verschijnselen die de reizigers en de bemanning treffen. Sharlene is de enige die de ware aard van de bedreiging begrijpt: er is iets aan boord. Iets dat het toestel beheerst. Iets kwaadaardigs.

 Over de auteur

Soraya Vink (crew)

4 volgers
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: Bovennatuurlijke thrillers

 

Gerelateerd

Gesponsorde boeken