Meer dan 5,2 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Video /

Bregje Hofstede: 'Ik zou willen dat mijn ex Drift zou lezen'

Het voorwoord van de Boekenweek Live is een inspirerende reeks ontmoetingen tussen auteurs. Live vanuit De Kleine Komedie gaan twee schrijvers met elkaar in gesprek: een oud-Boekenweekauteur én een schrijver van een jongere generatie. Geheel in het Boekenweekthema 'Tweestrijd' leggen zij elkaar 20 minuten lang vragen en dilemma’s voor.

In de klas

Tijdens de Literatour gaan jongeren in gesprek met auteurs en bespreken ze literatuur in de klas. Het bijbehorende lesmateriaal van deze video én alle andere video's van Het Voorwoord Live vind je hier.

Stills uit de uitzending van donderdag 22 april

In deze aflevering

Dat het gesprek tussen Connie Palmen, de grande dame van de Nederlandse literatuur, en Bregje Hofstede open en eerlijk zal zijn, is merkbaar vanaf de eerste seconde. Voor hen allebei is het persoonlijke leven onlosmakelijk verbonden met het schrijven. Het gesprek gaat daarom al snel over oude liefdes en over de dilemma’s waarvoor je komt te staan bij het schrijven van autofictie.

'Van wie hoop je dat hij of zij nog eens een boek van je leest?' leest Palmen op van het vragenkaartje. Daar hoeft Hofstede niet lang over na te denken: 'Ik zou het fijn vinden als mijn ex-geliefde Drift zou lezen. Ik weet bijna zeker dat hij het boek niet gelezen heeft, en dat het daardoor erger is in zijn hoofd dan in het echt.' Als Palmen haar vraagt of ze nog contact met hem wil, antwoordt Hofstede dat het haar beurt niet is.

'Ik heb de macht gegrepen door te schrijven, waarbij ik de liefde in een bepaalde mate heb gebruikt en mij eigen heb gemaakt.'

Verlies

Als Hofstede aan Palmen vraagt wie ze graag nog eens zou willen ontmoeten, antwoordt Palmen dat ze eigenlijk wilde zeggen dat ze alle doden in haar leven wel weer eens zou willen tegenkomen. 'Maar dat is niet zo, dat zou ik eigenlijk verschrikkelijk vinden,' vertelt ze. Als Hofstede haar vraagt waarom, zegt Palmen: 'Dan moet ik weer opnieuw afscheid nemen.' Ook deelt de schrijfster dat ze soms levendig droomt over een overledene.

'Als dat gebeurt vind ik dat je 's ochtends weer een hele verse rouw ervaart. Als dat niet het geval is, ligt er zoals Tsjechov dat zegt, een lichte schaduw op de ziel.'

Kijk alle uitgezonden afleveringen van Het voorwoord Live hier terug.

De podcast

Beluister alle eerder uitgezonden afleveringen hier terug.

De auteurs

Connie Palmen

Connie Palmen debuteerde in 1991 met de zeer succesvolle roman De wetten. In de jaren daarna publiceerde ze nog vijf andere gerenommeerde romans, waarmee ze duizenden lezers bereikte. Haar meest recente roman, Jij zegt het, werd bekroond met de Libris Literatuurprijs. In 1999 schreef Palmen het Boekenweekgeschenk De erfenis en in 2017 het Boekenweekessay met als titel De zonde van de vrouw.

Bregje Hofstede

Bregje Hofstede publiceert in diverse tijdschriften en kranten en schrijft voor De Correspondent. Haar debuutroman De hemel boven Parijs (2014) belandde op de longlist van de Libris Literatuurprijs en de roman Drift (2018) werd opgenomen in de shortlist van diezelfde prijs.

Het voorwoord van de Boekenweek

De Boekenweek is verplaatst naar de zomer van 2021. Omdat je het boek nooit genoeg kunt vieren en jouw favoriete boekhandel ook de komende tijd alle steun kan gebruiken, inspireren we je en laten we je genieten van auteurs en boeken(tips) in de aanloop naar de Boekenweek. Hoofdsponsor NS is in 2021 twintig jaar verbonden aan de Boekenweek. Kijk voor meer leesinspiratie op www.ns.nl/treinlezer.

Naar het kanaalOver de auteur

Hebban Crew

2524 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Bregje Hofstede: 'Ik zou willen dat mijn ex Drift zou lezen'

 

Gerelateerd