Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

Brein kan 4,7 miljard boeken opslaan

door Hebban Crew 6 reacties
De geheugencapaciteit van onze hersenen is tien keer zo groot als altijd is aangenomen. Dat stellen Amerikaanse wetenschappers die de opslagcapaciteit van synapsen, die verantwoordelijk zijn voor het opslaan van herinneringen, hebben onderzocht.

De capaciteit van ons brein is één petabyte groot, vijftien nullen met een één ervoor. Het betekent dat wij de inhoud van zo'n 4,7 miljard boeken kunnen opslaan. Je kunt het ook anders zien: onze hersenen kunnen 670 miljoen websites of 13,3 jaar aan video-opnames in hoge definitie aan, meldden onderzoekers van het Californische Salk Institute for Biological Studies in het vakblad eLife.

Onderzoeker Terry Sejnowski geeft wel aan dat één petabyte het theoretische maximum aan inhoud is dat wij zouden kunnen opslaan in onze hersenen. In werkelijkheid kunnen we slechts een kleine fractie ervan onthouden.

Onze herinneringen en gedachten zijn het gevolg van patronen van elektrische en chemische activiteit in de hersenen. Veel activiteit vindt plaats rond de vertakkingen van zenuwcellen. Elke zenuwcel kan via duizenden synapsen zijn verbonden met duizenden andere zenuwcellen. De geleiding van prikkels tussen zenuwcellen vindt plaats via neurotransmitters. Elke zenuwcel produceert zijn eigen neurotransmitter. De werking van synapsen is nog steeds een mysterie. Als ze niet goed werken kunnen er verschillende neurologische aandoeningen ontstaan.

De onderzoekers kwamen tot de ontdekking dat een synaps gemiddeld 4,7 bits aan informatie kan bevatten. Dat betekent dat het menselijk brein een capaciteit heeft van één petabyte. Dat is bijna net zoveel als het hele internet. Een petabyte aan informatie is gelijk aan een 1,8 kilometer hoge toren van gestapelde cd-romschijven of 42.400 blu-rayschijven.

Bronnen: de Morgen, Nine for NewsOver de auteur

Hebban Crew

2125 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Brein kan 4,7 miljard boeken opslaan

 

Gesponsorde boeken