Advertentie

Hebban vandaag

Dossier /

Brieven in feelgood romans, nieuwe trend of toch niet?

Is het jou ook opgevallen dat de laatste tijd veel feelgood boeken om brieven draaien. Er wordt een brief gevonden die de aanleiding is tot onderzoek of een brief wordt gebruikt om een laatste boodschap door te geven. Is dit fenomeen nieuw of valt het eigenlijk nu pas op?

P.S. Ik hou van jou
Denk jij bij een feelgood boek over brieven ook meteen aan Gerry? Die lieve, lieve Gerry uit P.S. Ik hou van jou, die na zijn dood ervoor zorgt dat zijn vrouw verder gaat met zijn leven. De brieven, de ene keer lang, de andere keer kort, geven Holly de mogelijkheid om, omgeven door de liefde van haar man, haar leven opnieuw op te pakken. Het is een boek dat je ongetwijfeld lang zult bij blijven. Een van mijn uitspraken is dan ook: ‘ik wil ook een Gerry.’  

Wat was de charme van dit verhaal? De briefjes of het mierzoete liefdesverhaal van twee mensen die zoveel van elkaar houden dat ze zelfs na de dood elkaar nog tot steun zijn. Het zal de combinatie zijn. Brieven en mails doen het altijd goed bij lezers Ook vinden velen een verhaal in dagboekvorm fijn om te lezen. Er zijn vele boeken verschenen waarin brieven, papieren of elektronische een belangrijke rol spelen.
Een bekende brievenroman uit het verre verleden is Les Liaisons dangereuses van Pierre Choderlos de Laclos over liefde, seks en verraad bij de Franse adel vlak voor de Franse revolutie. 

Enkele recente boeken waarin een brief een grote rol speelt
Verrukkelijk! – Ruth Reichl
Werken voor magazine Delicious! Dat is een droom van Billie Breslin die uitkomt. Ze vindt al snel haar plek op de redactie en is als nieuweling in New York overdonderd door het culinaire leven in de stad. En dan… Delicious wordt opgeheven. Alleen Billie blijft nog even in het lege kantoor. Zij mag de teleurgestelde lezers te woord staan. Onverwachts levert deze saaie klus een bijzondere ontdekking op. In een afgeschermd gedeelte van de bibliotheek brieven uit de Tweede Wereldoorlog, geschreven door de 12-jarige Lulu Swan aan de legendarische chef James Beard. De brieven geven een bijzonder kijkje in de geschiedenis, maar scheppen ook een bijzondere band tussen Billie en Lulu.  

De leestip – Shelly King
Het zweet staat Maggie Dupré in de schoenen. Wanneer ze ontslag krijgt bij een groot bedrijf, is ze bang dat ze weer bij haar moeder moet intrekken. Gelukkig zit het haar mee en vindt ze snel een nieuwe baan in een tweedehandsboekhandeltje, een baan die haar op het lijf geschreven is. Voordeel: als het rustig is kan ze lekker lezen. Wanneer ze bezig is in een antieke uitgave van Lady Chatterley’s Lover vindt Maggie bijzondere liefdesverklaringen van twee geliefden die elkaar, zo lijkt het, nog nooit hebben ontmoet. Maggie besluit de twee, Henry en Catherine, te gaan zoeken om ze op die manier toch te verenigen. En ze probeert ook nog eens het boekwinkeltje van de ondergang te redden.  

De laatste liefdesbrief – Jojo Moyes
Journaliste Elly maakt een nieuwe verhaal. Wanneer ze door de archieven van de krant snuffelt als voorbereiding op een goed verhaal, stuit ze op een brief uit 1960. In de brief vraagt een man aan zijn geliefde om haar echtgenoot voor hem te verlaten. De brief raakt een gevoelige snaar bij Elly, die zelf een verhouding heeft met een getrouwde man. En ze weet het: ze gaat op zoek naar het verhaal achter deze brief.   In 1960 wordt Jennifer in het ziekenhuis wakker. Ze heeft een auto-ongeluk gehad. En dat is de reden dat ze zich niets meer kan herinnen. Haar man niet, haar vrienden niet en ook niet wie ze was. Als ze thuiskomt vindt ze een verborgen liefdesbrief en gaat ze op zoek naar de man voor wie ze alles wilde opofferen.    

Geen nieuwe trend
Brieven in feelgoodromans is geen nieuwe trend. Wel zijn er de laatste tijd veel boeken uit zijn gekomen waar een brief een belangrijke rol in speelt. En wat mij betreft mag dat doorgaan, want zo’n brief, het liefst handgeschreven, geeft toch een heerlijk kneuterige sfeer aan het verhaal. En houden we daar stiekem niet heel erg van?
Wat is jouw favoriete brievenroman? Plaats 'm op je boekenplankje of zet 'm in de lijst Brieven in Feelgood romans, als die daar nog niet tussen staat!Over de auteur

Diana Mom

319 volgers
1962 boeken
96 favoriet


Reacties op: Brieven in feelgood romans, nieuwe trend of toch niet?

 

Overig

Gesponsorde boeken