Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

Brieven van Harper Lee over inbreuk op haar privacy onder de hamer

Tijdens haar leven stelde de Amerikaanse schrijfster Harper Lee alles in het werk om haar privacy te beschermen. Maar na haar dood worden brieven waarin ze zich beklaagde over inbreuken op haar persoonlijk leven gewoon te koop aangeboden.

De schrijfster van de klassieker To Kill a Mockingbird vertoonde zich nauwelijks in het openbaar. Haar laatste interview met een journalist vond plaats in 1964. Maar nu, zes weken na haar overlijden op 89-jarige leeftijd, worden 29 brieven waarin Harper Lee soms details over haar gezondheid ter sprake bracht, op een veiling te koop aangeboden. De brieven in kwestie, waarvan de inhoud wordt beschreven op de website van veilinghuis Nate D. Sanders, waren gericht aan haar vrienden Doris en Bill Leapard en Don Salter, een bewonderaar van haar werk.

In een kort briefje aan Salter verontschuldigt Lee zich voor het feit dat ze niet uitgebreid kan antwoorden. 'Ik heb een beroerte gehad en kan mijn post niet beantwoorden. In ieder geval bedankt!' In een schrijven uit 1993 geeft ze me enige ironie weer hoezeer ze het haat dat mensen afreizen naar haar woonplaats Monroeville, Alabama, om een glimp van de auteur op te vangen. 'Er is weer een nieuwe sport waarmee je je tijdens de vakantie kunt bezighouden: inwoners die vrienden en familie laten zien waar ik woon. Er is hier toch weinig te doen, laten we Harper Lee gaan bekijken. Ze komen zelfs in BUSJES.' 

Voor literatuuronderzoekers is wellicht de brief die ze in augustus 1990 schreef aan Doris Leapard interessanter. Daarin steekt ze de loftrompet over de amper bekende en in 1990 overleden schrijfster Elise Sanguinetti. Zij was een studiegenoot van Lee op de universiteit van Alabama. Sanguinetti, die als verslaggeefster werkte voor de lokale krant en publiceerde vier romans. 'Haar verhalen zijn hedendaags', schrijft Lee, 'of zo hedendaags als onze 'future schock'-cultuur ze toestaat te zijn. Elise is uitzonderlijk grappig, ze heeft een laserstraaloog en een buitengewoon talent om de taal zoals wij in Alabama spreken, weer te geven.' 

De veiling van de brieven eindigt op 31 maart. Er kan geboden worden op elke brief afzonderlijk. Het startbedrag voor elke brief is 750 dollar.

(Bron: Daily Telegraph)Over de auteur

Hebban Crew

2128 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Brieven van Harper Lee over inbreuk op haar privacy onder de hamer

 

Gerelateerd

Over

Harper Lee

Harper Lee

Harper Lee (1926-2016) was een Amerikaans schrijfster. Zij werd bekend door haar...

Gesponsorde boeken