Advertentie

Hebban vandaag

Boek&nieuws /

Brussel heeft er kaas van gegeten

Onze melkgeit is een van de meest efficiënte melkproducten ter wereld. Daarom krijgt de Hollandse geitenkaas een beschermde status van Brussel, zo maakte de Europese Commissie vandaag bekend. Hebban Vandaag zeeft, bekijkt, leest het nieuws en zoekt er, al dan niet met een knipoog, een passend boek bij.

Het keurmerk dat de Nederlandse geitenkaas krijgt, laat consumenten zien dat de kaas in Nederland is gemaakt, met melk van Nederlandse geiten, en dat de kaas op traditionele wijze is bereid en gerijpt. 

De Nederlandse GeitenZuivel Organisatie geeft te kennen blij te zijn met de Brusselse erkenning, omdat het niet vaak voorkomt dat een Nederlands product zo'n keurmerk krijgt. De Hollandse geitenkaas wordt traditioneel bereid middels een eeuwenoud productieproces, dat te vergelijken is met de bereiding van Goudse kaas. De kwaliteit van de melk is altijd van hoog niveau, omdat geiten in Nederland op steeds professionelere manier worden gehouden, met een goed gecontroleerd systeem. Op jaarbasis produceren de Nederlandse geitenkaasproducenten zo'n 15.000 ton kaas per jaar, waarvan het grootste deel wordt geëxporteerd.
Bron: nu.nl

Vooruit met de geit, twee toepasselijke boekentips, één voor groot en één voor klein:

De vlucht - Jesus Carrasco

Een jongen verbergt zich in een olijfboom­gaard. Hij hoort dat de mannen uit het dorp hem zoeken en kruipt nog verder weg in zijn schuilplaats. Wanneer de stemmen wegsterven is hij helemaal alleen. Er ligt een oneindige, dorre vlakte voor hem die hij moet oversteken, verzengende hitte, honger en dorst trotserend. Midden in de nacht komt hij uitgeput aan bij het kampvuur van een oude geitenhoeder. Daar, onder de sterren, wordt een onuit­gesproken vriendschap gesmeed die voor beiden van levensbelang zal blijken.

De vlucht is een verpletterend debuut, een emotionele tour de force. Een roman die even keihard en realistisch als poëtisch en zin­tuiglijk is, je voelt de hitte van de zon en je hoort de krekels in de nacht. Jesús Carrasco vertelt het verhaal van een gesloten wereld, waar de moraal net als het water is weggespoeld. Tegen deze achtergrond krijgt de jongen, onschuldig nog, de kans om te leren oordelen over goed en kwaad. Of blijft hij gebrandmerkt door het geweld waarmee hij is opgegroeid?

We hebben er een geitje bij - Marjet Huiberts

Op de kinderboerderij is een nieuwe bewoner geboren. Voor Mik het babygeitje heeft gevonden moet hij langs alle andere kinderboerderijdieren, die elk op hun eigen manier uiting geven aan hun blijdschap over de geboorte van het nieuwe geitje.

Meer Hebban Vandaag-tips lees je hier!


Over de auteur

Daphne van Rijssel (crew)

1 volger
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: Brussel heeft er kaas van gegeten

 

Gerelateerd

Gesponsorde boeken