Advertentie

Hebban vandaag

Boek van de week /

Bundel van de week: Alle verhalen van Jan Wolkers

Jan Wolkers (1925- 2007) is bij het grote publiek vooral bekend door het boek en de verfilming van 'Turks Fruit'. Wolkers schreef tientallen romans, essays maar ook veel korte verhalen. Deze verhalen zijn allemaal gebundeld in de bundel die deze week in de spotlight staat. 'Alle verhalen' van Wolkers is een klassieker van bijna vierhonderd pagina's, en brengt ruim vier kilo aan korte verhalen naar je boekenkast.
Wolkers' beeldende, directe taalgebruik vond veel navolging. In weerwil van zijn grote bekendheid als schrijver heeft Wolkers altijd te kennen gegeven dat hij zichzelf in de eerste plaats beeldhouwer voelde.


Jan Wolkers

Jan Wolkers was een schrijver, schilder en beeldhouwer. Hij wordt beschouwd als een van de beste auteurs in de Nederlandse naoorlogse literatuur. In 1961 debuteerde hij met de verhalenbundel Serpentina’s petticoat. Tot zijn bekendste werken behoren Turks Fruit, Terug naar Oegstgeest en Kort Amerikaans. De verfilming van Turks Fruit werd een gigantisch succes en zorgde voor veel opschudding. In meer dan veertig jaar schreef Jan Wolkers talrijke romans, essays en verhalen. In 1982 werd hem de Constantijn Huygensprijs toegekend en zeven jaar later ook de P.C. Hooftprijs, maar Wolkers weigerde beide prijzen te accepteren.

Alle verhalen

Seks, dood, humor en sentiment kenmerken de verhalen van Jan Wolkers (1925-2007). Zijn verhalen vormen een van de onbetwiste hoogtepunten van de Nederlandse naoorlogse literatuur en zijn in vele talen vertaald. 'Alle verhalen bevat klassiekers' als 'Serpentina's petticoat', 'Dominee met strooien hoed', 'Gevederde vrienden' en 'Vivisectie'.

Recensie NBD Biblion

Dood, seks, het dier, verrotting vormen enkele vaste motieven in dit kloeke deel met drie vroege verhalenbundels van de schrijver: 'Serpentina's petticoat' uit 1961, 'Gesponnen suiker' uit 1963 en 'De hond met de blauwe tong' uit 1964. In een door de geisoleerde hoofdfiguur als volstrekt onvatbaar ervaren wereld, waarin gelovige volwassenen een dwingende dwaalleer prefereren boven vrijheid in de ruimste zin, blijken humor en ironie steeds net op tijd de lezer te hulp te schieten. Dit superieure spel van Wolkers, alsmede zijn beeldend vermogen, zijn ongeremde vergelijkingsdrift, worden vaak te weinig gewaardeerd door critici die hem uitsluitend als een 'boeiend verteller' kenschetsen. De ervaring leert, dat vooral jongere lezers zich laten meeslepen door de verhalen van Wolkers. Juist voor deze groep is het aangenaam dat deze verhalen uit het begin van de jaren '60 wederom bereikbaar zijn.Over de auteur

Hebban Crew

2143 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Bundel van de week: Alle verhalen van Jan Wolkers

 

Gerelateerd

Over

Jan Wolkers

Jan Wolkers

Jan Wolkers (1925 - 2007) was een schrijver, schilder en beeldhouwer. Hij wordt ...

Overig

Hebban Kort -verhalenbundels van de week

op 24 september 2014 door Hebban Crew 16 boeken 1 volger 0 reacties
Gesponsorde boeken