Advertentie

Hebban vandaag

Boek van de week /

Bundel van de week: 'Alle verhalen' van Roald Dahl

door Hebban Crew 1 reactie
Wie is er niet opgegroeid met de jeugdboeken van Roald Dahl? 'Sjakie en de chocoladefabriek', 'de GVR' en 'Matilda', vrijwel iedereen kent deze titels. Wat minder bekend is, is dat Dahl niet alleen voor de jeugd schreef, maar ook voor volwassenen. Zijn verhalen voor volwassenen zijn gebundeld in de 'bundel van de week', met de simpele maar duidelijke titel: 'Alle verhalen'.

Roald Dahl

Roald Dahl (1916-1990) geniet niet alleen wereldfaam als jeugdboekenschrijver. Hij is ook grootmeester van het korte verhaal. In een net van bizarre vondsten en altijd tot de verbeelding sprekende personages houdt hij de aandacht gevangen. Pas in de laatste alinea's laat hij die los via een soms macabere, maar altijd verrassende clou, die de lezer sprakeloos achterlaat. In deze uitgave, alweer uit 2005, zijn alle verhalen van Roald Dahl bijeengebracht, ook de sprookjes, de fabels en ’ontzettende verhalen’, die voorheen verspreid waren uitgegeven. Als geen ander weet Dahl zijn lezer te hypnotiseren, zodat deze de meest fantastische situaties als werkelijkheid accepteert. Zijn scheppingen amuseren - vaak als sick-joke, waarbij de rillingen je over de rug lopen. Bijenhouders, predikanten, hospita's, stropers en tot wanhoop gedreven vrouwen van middelbare leeftijd vallen aan zijn pen ten prooi en vertonen een haast griezelige gelijkenis met mensen die wij kennen - en helaas maar al te vaak met onszelf.

Alle verhalen

Alle verhalen - inmiddels een klassieker - bevat niet alleen beroemde Dahl-bundels als Op weg naar de hemel en M'n liefje, m'n duifje, maar ook de sprookjes, de fabels en de 'ontzettende verhalen', die voorheen verspreid waren uitgegeven.

Recensie NBD Biblion

In deze bundel zijn alle 53 verhalen die Roald Dahl (1916-1990) voor volwassenen geschreven heeft, opgenomen. De vaak prachtige, bizarre, ontroerende verhalen (waaronder vele die als basis hebben gediend voor de regelmatig op tv uitgezonden Tales of the unexpected) moet de lezer eigenlijk gedoseerd tot zich nemen. Het boek is verzorgd uitgegeven; kleine druk, wat volle bladspiegel. Fotootje van de schrijver op het omslag. De verhalen verschenen eerder in bundels als Op weg naar de hemel, M'n liefje, m'n duifje, Over en sluiten, Gelijk oversteken, Ontzettende verhalen en De boekhandelaar & de chirurg. Een keuze daaruit verscheen als De onvergetelijke verhalen van Roald Dahl*. 
(Biblion recensie, F. Nugteren.)

Meer informatie over de auteur is te vinden op deze websiteOver de auteur

Hebban Crew

2143 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Bundel van de week: 'Alle verhalen' van Roald Dahl

 

Gerelateerd

Over

Roald Dahl

Roald Dahl

Roald Dahl schreef zowel boeken voor kinderen als voor volwassenen. Zijn kinderb...

Overig

Hebban Kort -verhalenbundels van de week

op 24 september 2014 door Hebban Crew 16 boeken 1 volger 0 reacties
Gesponsorde boeken