Hebban vandaag

Leesclubs /

Buzz mee met 'Verbrande suiker', een debuut dat verrast en verwart

door Hebban Crew 1 reactie
'Verbrande suiker' werd bijna gelijktijdig met de verschijning al genomineerd voor de Booker Prize 2020 en de jury roemde de schrijfstijl in een 'hartverscheurend maar ook zuiverend portret' van een moeder-dochterrelatie. Lees een sneak preview op Hebban en buzz mee met 'Verbrande suiker' van Avni Doshi – we delen maar liefst 50 exemplaren uit.

Avni Doshi (1982) studeerde kunstgeschiedenis en werkte, voor ze ging schrijven, als curator en kunstcriticus. Verbrande suiker is haar debuut, waarmee ze direct een internationale sensatie veroorzaakte. Niet alleen kwam het boek op de shortlist terecht van de Booker Prize 2020, ook lezers en collega-auteurs buitelden over elkaar heen om haar diepte, complexe emoties en opmerkzaamheid te prijzen. Doshi moest er wel hard voor werken. Het kostte haar zeven jaar en acht verschillende versies om haar debuut te schrijven.

'Een verontrustend, robuust debuut. Verbluffend venijnig maar ontwapenend vanaf de allereerste zin.' The Guardian

Het boek verscheen in 2019 in India onder de titel Girl in White Cotton, en in 2020 in het Verenigd Koninkrijk als Burnt Sugar. Voor de roman putte Doshi deels uit eigen ervaringen om de toon te zetten; zo speelt het zich af in Pune, waar haar moeders familie woont en ze haar vakanties doorbracht. Ook hoorden veel vrouwen uit haar familie bij de Osho ashram, wat haar verbeelding als kind al aan het werk zette. Toch is het boek zeker niet autobiografisch, vertelt Doshi. De moeder en dochter uit Verbrande suiker lijken in niets op haarzelf en haar eigen moeder.

Verbrande suiker

Antara is als kind volledig aan haar lot overgelaten. Haar moeder Tara leidde een losbandig leven: ze verliet een liefdeloos huwelijk en vertrok naar een ashram, leefde even als bedelaar (vooral om haar ouders te treiteren) en was jarenlang geobsedeerd door een dakloze kunstenaar. Nu Antara volwassen is en Tara begint te dementeren, zoekt ze naar een manier om hun gedeelde verleden een plek te geven – want misschien verschilt ze niet eens zo veel van haar moeder.

Op indrukwekkend luchtige wijze en met bijtende humor beschrijft Doshi de problematische relatie tussen Tara en haar dochter Antara. Ze beantwoordt op messcherpe wijze de complexe vraag: hoe zorg je voor je moeder als zij nooit voor jou heeft gezorgd?

Verbrande suiker is een debuut dat verrast en verwart: een ontdekkingsreis langs vervormde herinneringen, veranderende identiteiten en de subjectiviteit van de waarheid.

Leesfragment

Wil jij kennismaken met Avni Doshi en haar spraakmakende debuut? Schrijf je dan in voor de Hebban Buzz met dit boek. Voor een voorproefje van haar schrijfstijl en het verhaal lees je hieronder alvast het eerste hoofdstuk.

Lees het eerste hoofdstuk

'De roman roept interessante vragen op over artistieke uitbuiting: mag je de ellende van anderen verheffen tot kunst?' NRC Handelsblad

Interview

In onderstaand interview vertelt Doshi meer over Verbrande suiker, hoe het boek tot stand kwam, het Emirates Literary Festival en natuurlijk hoe het voelde om met haar debuutroman op de shortlist van de Booker Prize terecht te komen.

Booker Prize 2020

De Booker Prize (vroeger ook wel de Booker-McConnell Prize en de Man Booker Prize genoemd) is dé literaire award in het Engels taalgebied en bestaat al meer dan vijftig jaar. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt voor de beste roman van het jaar geschreven in het Engels en gepubliceerd in het Verenigd Koninkrijk of Ierland. Verbrande suiker stond op de shortlist, samen met vijf andere romans. De prijs werd uiteindelijk gewonnen door Shuggie Bain van auteur Douglas Stuart.

'Trefzeker geschreven, beslist onsentimenteel… Een boeiend boek, prachtig geschreven en met een ontstellende verbeeldingskracht – net zo hartverscheurend als aangrijpend.' – Juryrapport Booker Prize 2020 over Verbrande suiker

'Dit is een prachtig geschreven roman… kom voor de moeiteloos elegante schrijfstijl, blijf voor de ziedende razernij.' The Observer

Lees mee

Schrijf je nu in voor de Hebban Buzz!

Is Verbrande suiker echt een boek voor jou, en wil je graag meelezen met de Buzz en je mening delen via social media? Samen met Xander Uitgevers deelt Hebban 50 papieren boeken uit aan deelnemers van de Hebban Buzz.

Buzz mee en schrijf je in!Over de auteur

Hebban Crew

2369 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Buzz mee met 'Verbrande suiker', een debuut dat verrast en verwart

 

Gerelateerd

Over

Avni Doshi

Avni Doshi

Avni Doshi werd in 1982 geboren in New Jersey. Ze studeerde Kunstgeschiedenis e...

Hebban Spots

Verbrande suiker

23 volgers

Welkom bij de Buzz Spot voor 'Verbrande suiker' van Avni Doshi (Xander Uitgevers). Onze hashtag is #hebbanbuzz. Heb je een vraag over deze leesclub, mail dan naar: vandaag@hebban.nl. Aansluiten met...


Gesponsorde boeken