Hebban vandaag

Nieuws /

Cabaretier Silvester schrijft 'het ultieme mannenboek'

door Hebban Crew
Sexy, spannend en heel grappig. Zo omschrijft cabaretier Silvester Zwaneveld zijn deze week te verschijnen debuutroman 'Pluk van de Slettenflat'. Het is 'het ultieme mannenboek bij uitstek'. Ook dat nog.

Toen hij op tv hoorde zeggen dat Jeroen Pauw met zijn tweehonderd vrouwen aanzien onder de mannelijke bevolking genoot, dacht Pluk maar één ding: amateur!

(fragment uit: Pluk van de Slettenflat)


Het schrijven van een zwartgallige komedie stond al jaren op de lijst van cabaretier Silvester Zwaneveld. Na talrijke boeken te hebben geïllustreerd, en er al naar gehint te hebben in zijn vorige theatershow, is zijn eerste eigen roman nu eindelijk een feit. Het verhaal,waarvan de titel een vette knipoog is naar een beroemd boek van Annie M.G. Schmidt, is geïnspireerd op vele ontmoetingen in het dagelijks leven, waaronder een aantal fascinerende met verschillende brandweermannen.

Het boek vertelt het verhaal over de jonge brandweerman Pluk, die alles in het leven gemakkelijk afgaat: vrouwen, seks, werk, hij krijgt het allemaal gedaan. Als brandweerman heeft hij alle tijd voor zijn vurige uitspattingen. Als hij een jonge vrouw tegenkomt, Sanne, die eens niet onder de indruk van hem is, weet Pluk niet wat hem overkomt. Hij is tenslotte de held die elke vrouw in zijn bed krijgt? Vanaf dat moment maakt hij de een na de andere verkeerde beslissing. Hij wil een vonkje bij haar bewerkstelligen, maar het wordt een ontembaar vuur. De held van eerst, wacht een zware aftocht...

Silvester Zwaneveld (Beilen, 1969) is vooral bekend als cabaretier (o.a. van zijn voorstellingen met kompaan Arie Koomen). Maar Zwaneveld is werkzaam in meerdere kunstdisciplines; hij maakt animatiefilms, verbaal en non verbaal theater, TV-programma’s (o.a. voor de KRO en NTR), illustreert (kinder)boeken en geeft lezingen over nieuwe media.

Naast zijn eigen theatershow schijft hij voor cabaretiers als Guido Weijers, Rob van Urgert en Joep van Deudekom en regisseert hij diverse jonge cabaretiers (o.a. Marc de Hond). Al tijdens zijn opleiding op de Rotterdamse Kunstacademie start hij met stand up comedy, waar hij Arie Koomen ontmoet. Als duo Arie & Silvester halen ze in 1996 de finale bij het Camaretten-festival met ter plekke verzonnen materiaal.  Al snel worden ze een hype in de theaters, winnen diverse grote prijzen, (o.a. in 2005 én 2006 de Cabaret Award voor ‘Beste cabaret-formatie’) en staan op popfestival Lowlands.

Na twaalf jaar eindigt de afscheidstournee van het duo op het hoogtepunt met een optreden in Carré. Inmiddels heeft Silvester als solo artiest weer een vaste kern van publiek opgebouwd. Vanaf deze maand toert hij in de theaters met zijn zevende solo theatershow Regels zijn regels, over de rol en functie van regels in de moderne samenleving. Zijn shows bevatten altijd een maatschappelijke lading, hij is een cabatier met een boodschap. Zo kijkt hij in zijn laatste show ook terug op zijn depressieve periode (zo’n twee jaar geleden). Tevens is hij de eerste cabaretier in de Nederlandse theaters, die tijdens zijn shows gebruik maakt van apps.

Verder was Silvester Zwaneveld actief als lijstduwer van GroenLinks in zijn woonplaats Apeldoorn, waar hij samenwoont met schrijfster Nanda Roep. Samen hebben ze twee kinderen. Zwaneveld houdt de publicatie van zijn debuutroman dicht bij huis. Het boek verschijnt namelijk bij  Uitgeverij Nanda, vijf jaar geleden door Roep opgericht. Over de auteur

Hebban Crew

2165 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Cabaretier Silvester schrijft 'het ultieme mannenboek'

 

Gerelateerd

Gesponsorde boeken