Hebban vandaag

Listmania /

Challenge | Een blauw boek

door Hebban Crew 88 reacties
Als deelnemer aan de Hebban Reading Challenge kun je ook in 2022 een checklist afvinken met 52 inspirerende categorieën. Elke week tipt de Hebban Crew een aantal boeken per checklistcategorie als redactionele keuze én roepen we lezers op hun favorieten te tippen. Deze week zoeken we boeken bij de uitdaging: 'Een blauw boek'.

Natuurlijk kun je de Hebban Reading Challenge checklistcategorieën het hele jaar door afvinken, maar deze week heb je een wel héél goede reden om alvast te beginnen met de categorie 'Lees een blauw boek'. Aanstaande maandag 17 januari is het namelijk weer Blue Monday – de depressiefste dag van het jaar. Het fenomeen werd in 2005 bedacht door een Brits reisbureau, dat er zelfs een formule voor maakte gebaseerd op factoren als het weer, salaris, hoe lang geleden de kerst was, je motivatieniveau en hoe goed je je aan je voornemens houdt.

Voor onze redactionele tips denken we bij blauw vooral letterlijk: boeken met de blauwste cover die je maar kunt vinden. Ook deze week nodigen we lezers uit om hun favoriete blauwe boek te nomineren, en dat mag elke vorm van blauw zijn. Blauwe covers, blauw in de titel, een depressief boek dat past bij Blue Monday... je kunt het zo gek niet bedenken of we zijn er naar op zoek. Reageer onder het artikel met jouw boekentip én motivatie!

Schrijf je in voor de Hebban Reading Challenge!

Aleksandra

Auteur: Lisa Weeda

In dit debuut met diepblauwe kaft vertelt de Nederlands-Oekraïense Weeda een uitzonderlijke familiegeschiedenis, die begint bij haar grootmoeder Aleksandra. Zij wordt in 1942 gedeporteerd vanuit Oekraïne en in Duitsland tewerkgesteld in de oorlogsindustrie. In opdracht van de vierennegentigjarige vrouw reist Weeda af naar Oekraïne, naar het graf van haar sinds 2015 verdwenen oom Kolja. Ze tuimelt terug in de tijd en belandt in het paleis van de Sovjets, waar haar overgrootvader Nikolaj al sinds zijn eigen dood in 1953 wacht op Aleksandra. Samen met haar overgrootvader dwaalt Lisa door het paleis, een limbo waar ook Kolja zich schuilhoudt.

Wie niet waagt

Auteur: Jeffrey Archer
Vertaler: Joost van der Meer en William Oostendorp

Jeffrey Archer koos voor een blauwe cover om een nieuwe thrillerreeks te starten. Wie niet waagt begint in Londen, 1979. William Warwick, zoon van een invloedrijke advocaat, maakt zijn droom waar om als rechercheur bij Scotland Yard aan de slag te gaan. Hij wordt al snel overgeplaatst naar de afdeling kunst- en antiekcriminaliteit, waar hij in de ban raakt van een van de grootste vervalsers ooit. Tijdens een van zijn onderzoeken ontmoet de rechercheur de knappe en gevatte museumgids Beth, en de twee worden verliefd. Maar een geheim staat tussen hen in en William komt voor de moeilijkste taak van zijn leven te staan.

De sterrenhemel boven Ferry Lane

Auteur: Nicola May
Vertaler: Patricia Pos

Ook in feelgood vinden we boeken met blauwe vormgeving. In dit los te lezen tweede deel in de 'Ferry Lane'-reeks van Nicola May volgen we Star. Toen ze op zestienjarige leeftijd zwanger raakte, dacht ze dat haar leven voorbij was. Nu is ze drieëndertig, moeder van Skye en eigenaar van een succesvolle sieradenkraam op Ferry Lane Market. Een paar maanden geleden dacht ze zelfs weer liefde te hebben gevonden, maar toen vertrok de Amerikaanse Jack zonder een woord. Star doet er alles aan hem te vergeten en de knappe Conor geeft haar wat afleiding. Maar dan staat Jack weer voor haar neus.

Bluets

Auteur: Maggie Nelson
Vertaler: Nicolette Hoekmeijer

Niet alleen de cover is blauw, heel het boek staat in het teken van blauw. Het verscheen oorspronkelijk in 2009 en verwierf cultstatus, maar werd nog niet eerder voor ons taalgebied vertaald. Het boek vestigde een geheel eigen genre: dat van de literaire, associatieve, persoonlijke essayistiek. Het uitgangspunt van Bluets is een fascinatie met de kleur blauw. In een mozaïek van 240 korte teksten met thema's als verlangen, kunstenaarschap, alcohol, vrouwelijke seksualiteit, plezier en pijn cirkelt Nelson rondom die betekenisvolle kleur. Het boek is een rauwe, poëtische en onvergetelijke leeservaring die nu eindelijk ook in het Nederlands te lezen is.

Niets ontgaat ons

Auteur: Janke Reitsma

Vele facetten blauw komen ons tegemoet op de cover van Niets ontgaat ons. De roman is een overrompelend gezinsdrama dat zich afspeelt aan de waddenkust. Koen leidt samen met zijn ouders een geïsoleerd bestaan. Als zijn moeder zwanger raakt en met haar medicijnen stopt, keren haar psychische klachten terug. De zwangerschap geeft geen geluk, Aukje wordt geboren met een ernstige chromosoomafwijking en heeft niet lang te leven. Terwijl zijn vader op de achtergrond raakt, besluit Koen voor zijn zusje te zorgen. Hij besluit haar naar het wad te brengen, een plek die voor hem het paradijs op aarde is, en dat ze minstens eenmaal gezien moet hebben.

Mus & kapitein Kwaadbaard en de koers naar de Kraken

Auteur: Kevin Hassing
Illustrator: Linde Faas

Mus en kapitein Kwaadbaard zijn terug in dit tweede deel rondom het onwaarschijnlijke duo. Ze besteden die tijd op zee, op zoek naar de Kraken, en daarom is de kaft toepasselijk zeeblauw. Het tweetal heeft Zeeburgerdam nog maar net bevrijd uit handen van een piratenbende of ze belanden alweer in een nieuw avontuur. In het zeewater drijft venijn, een extreem gevaarlijk goedje dat alles aantast. Het is afkomstig van de Kraken. Mus en haar vrienden maken jacht op het zeemonster, maar hun zoektocht is niet zonder problemen. De enige die de Kraken ooit heeft gezien, weigert te praten en hen te helpen. Ook komt Mus achter een groot geheim...

Tip jouw boeken voor de Top 10

In 2022 bepaal jij welke top 10 boeken er getipt zullen worden voor de Hebban Reading Challenge checklistcategorieën, samen met de Hebban Crew en boekverkopers. Volg onderstaande link voor de lezerskeuzes!

Naar de top 10 Bekijk de volledige checklist

Steun je boekhandel

Méér lezen in 2022? Begin je goede voornemen vandaag en bestel je boeken bij jouw favoriete boekhandel. Kijk op de website van je boekhandel, mail of bel en bestel. Ook kun je jouw favoriete boekhandel tegenwoordig op Hebban vinden, bekijk hun agenda of blog en lees de recensies van medewerkers. Kijk voor leestips van boekverkopers ook op steunjeboekhandel.nl.Over de auteur

Hebban Crew

2262 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Challenge | Een blauw boek

 

Gerelateerd