Meer dan 4,7 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Listmania /

Challenge | Een boek dat zich afspeelt in een Nederlandse stad

door Hebban Crew 130 reacties
Als deelnemer aan de Hebban Reading Challenge vind je extra inspiratie in de checklist met 52 verrassende categorieën. Elk jaar weer daagt de Hebban Crew je uit nieuwe genres te proeven, onbekende auteurs te proberen, onontdekte continenten en landen te bezoeken via de bladzijden van je boeken en zo een rijkere lezer te worden. Met de Hebban Reading Challenge lees je echt meer én leuker.

Een boek dat zich afspeelt in een Nederlandse stad

Je kúnt natuurlijk een kek stadsgidsje of een leuk kroegenboek van je eigen stad pakken, want die zijn altijd te vinden. Maar nóg leuker is om een roman te vinden die in een Nederlandse stad speelt. We zoeken naar een boek dat zich voor een groot deel in een Nederlandse stad speelt, maar het hoeft niet per se je eigen stad te zijn. Nederland heeft niet echt steden die groot genoeg zijn om een heel plot te huisvesten, dus als je personages zo nu en dan buiten de stad hun dingen doen, is dat prima. Naast de al genoemde wat luchtigere boeken zijn er ook prachtige en intrigerende boeken over de geschiedenis van bepaalde steden of met een focus op andere elementen. Zo kijk je ineens met heel andere ogen naar een stad die je wellicht meende goed te kennen.

Kom jij uit België? Waar 'Nederlandse stad' staat kun je ook invullen met 'Belgische stad', om van eigen bodem te lezen.

In 2023 heeft elke Hebban Reading Challenge checklistcategorie een inspiratie-artikel, waar je het hele jaar terecht kunt. Daarin vind je vier boekentips, uitleg over de Hebban Reading Challenge en de checklistcategorie, én hoe je zowel leestips kunt geven als ontvangen op Hebban. Om de checklist te kunnen afvinken schrijf je je in voor de Reading Challenge, maar het geven van tips en het lezen van de artikelen kan altijd.

Naast de inspiratie-artikelen die het hele jaar beschikbaar zijn, wordt elke week één categorie uitgelicht in twee redactionele artikelen op Hebban. Elke vrijdag geven we aandacht aan een categorie en bieden daarbij vier redactionele tips met recente boeken. Daarnaast nodigen we je uit je eigen leestip bij die categorie te delen. Op woensdagen publiceren we een uit de geplaatste leestips samengestelde Lezers Top 10.

Naar het inspiratie-artikel

Tips van de Hebban Crew

Huiswerk

Marja Pruijs

Clara Feij – geëngageerd schrijfster, moeder, hartsvriendin, bewoonster van een prachtig modern herenhuis in Amsterdam – wil een goed mens zijn. Ruimdenkend, empathisch en geduldig; de perfecte mentor voor haar stagiaire, de ideale werkgeefster voor haar werkster en het type vriendin dat een nier weggeeft als het zo uitkomt. En dan, op kerstavond, wordt er ingebroken. Ieders vinger wijst naar de werkster, maar niet die van Clara. Zij zou toch nooit zomaar de werkster verdenken?

Feniks

Carina van Leeuwen

Wanneer de nieuwe minister-president opdracht geeft het Catshuis te renoveren, is politiek Den Haag verdeeld, maar het hardste geluid komt vanuit de activistische milieugroep Xtreme Rebellen. Tijdens hun bezetting van het Catshuis wordt een gruwelijke ontdekking gedaan, waarna het rechercheteam inclusief journalist Lyn Riley een onderzoek naar een misdaad van jaren geleden start. Wanneer een betrokken politiek figuur overlijdt onder verdachte omstandigheden, neemt de druk toe.

Amsterdam in bijna 80 boeken

Geert Mak, René van Stipriaan, Marita Mathijsen, Guus Luijters en Emile Brugman

Het is de stad van de bruine cafés van Simon Carmiggelt, de 'jongedames' van Betje Wolff en Aagje Deken en de provo's van Harry Mulisch. De stad waar Hanny Michaelis de oorlog beleefde, waar Lale Gül opgroeide en Remco Campert het verrukkulluk had. De stad van legendarische romanpersonages zoals Woutertje Pieterse, Anton Wachter en Ciske de Rat. Nederlands meest geliefde verhalenvertellers beschrijven Amsterdam aan de hand van zijn mooiste, belangrijkste en leukste boeken.

Het stadspaleis aan het Spaarne

Marja Visscher

In het Haarlem van 1780 is Keetje Hodshon nog geen twaalf als ze het grootste deel van haar familie al heeft verloren. Ze erft een vermogen. Haar voogden stellen een echtpaar aan dat voor veel geld uit de erfenis Keetje en haar broers opvoedt. Keetje raakt bevriend met hun dochter Manon. Ze droomt ervan een stadspaleis te bouwen en zodra ze volwassen is, zet ze haar plan in werking. Via brieven blijft ze in contact met Manon, die echter geplaagd wordt door stemmingswisselingen en ook Keetje weet zich met haar gevoelens geen raad.

Liever een Vlaamse stad?

Tip een boek voor de Lezers Top 10 en maak wekelijks kans op een Boekenbon

Elke vrijdag vind je op Hebban vier redactionele boekentips bij een van de 52 Hebban Reading Challenge checklistcategorieën. We roepen jou op om in de reacties onder dit artikel jouw eigen leestip bij deze categorie te delen. Daarbij geef je natuurlijk een enthousiaste motivatie, zodat andere lezers weten waarom ze dit boek echt niet mogen missen. Wordt jouw boek gekozen voor de Top 10 én heb je het leukste antwoord op die belangrijke 'waarom'-vraag? Dan maak jij deze week kans op een Boekenbon van € 30.

Weet je nog meer titels of wil je een heel rijtje titels opsommen zonder toelichting? Dan kun je het hele jaar door terecht op het Hebban Reading Challenge-kanaal bij de inspiratie-artikelen.Over de auteur

Hebban Crew

2483 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Challenge | Een boek dat zich afspeelt in een Nederlandse stad