Meer dan 4,2 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Listmania /

Challenge | Een boek dat zich afspeelt in Zuid-Amerika

door Hebban Crew 97 reacties
Doe je mee aan de Hebban Reading Challenge, dan vind je extra inspiratie in de checklist met 52 verrassende categorieën. Daarmee dagen we je uit een rijkere lezer te worden door van nieuwe genres te proeven en onbekende auteurs te proberen. Elke week tippen we bij een van de categorieën onze redactionele keuzes én roepen we lezers op hun eigen favorieten te tippen voor de Top 10 van volgende week.

Een boek dat zich afspeelt in Zuid-Amerika

Hét continent van het magisch-realisme. Voor deze categorie lees je een boek dat zich afspeelt in Zuid-Amerika. Het leukste is natuurlijk om een boek te kiezen dat ook echt geschreven is door een Zuid-Amerikaanse auteur, maar dat hoeft niet per sé. En elk genre telt, dus je kunt bij wijze van spreken een reisgids kiezen. Je kiest een boek dat zich afspeelt in Brazilie, Chili, Peru, Venezuela, Colombia, et cetera. Kies bijvoorbeeld een klassieker van een van de grootmeesters Gabriel Garcia Marquez, Isabel Allende, Jorge Luis Borges.

In 2023 heeft elke Hebban Reading Challenge checklistcategorie een inspiratie-artikel, waar je het hele jaar terecht kunt. Daarin vind je vier boekentips, uitleg over de Hebban Reading Challenge en de checklistcategorieën én hoe je zowel leestips kunt geven als ontvangen op Hebban. Om de checklist te kunnen afvinken schrijf je je in voor de Reading Challenge, maar het geven van tips en het lezen van de artikelen kan altijd.

Naast de inspiratie-artikelen die het hele jaar beschikbaar zijn, wordt elke week één categorie uitgelicht in twee redactionele artikelen op Hebban. Elke vrijdag geven we aandacht aan een categorie en bieden daarbij vier redactionele tips met recente boeken. Daarnaast nodigen we je uit je eigen leestip bij die categorie te delen. Op woensdagen publiceren we een uit de geplaatste leestips samengestelde Lezers Top 10.

Naar het inspiratie-artikel

Tips van de Hebban Crew

De rivier is een wond vol vissen

Lorena Salazar, vertaald door Irene van de Mheen

Een jonge moeder en haar zoon reizen in een kleine boot de machtig stromende Atrato-rivier in Colombia af. Zij is wit, hij is zwart. De twee zijn op weg om zijn biologische moeder te ontmoeten. Tijdens de reis leer je hun gemeenschappelijke verhaal kennen; hoe de kleine jongen op een hete ochtend in haar leven kwam. Het verhaal stroomt als de rivier die hen draagt. Er is een jungle vol fruit, dieren en geuren. Als de jongen beslist met wie hij wil samenleven, neemt het lot een onverwachte wending ...

Kroniek van het vermoorde huis

Lucio Cardoso, vertaald door Harrie Lemmens

Een plattelandsfamilie uit de Braziliaanse deelstaat Minas Gerais, die zich in de eerste helft van de twintigste eeuw krampachtig vastbijt in oude glorie en een afbrokkelende traditie, wordt ten gronde gericht door een vrouw. De ellende begint wanneer een van de drie broers Menezes trouwt met de moderne Nina. Ze is een grillige en licht ontvlambare vrouw, wier levenstaak eruit lijkt te bestaan het eens voorname huis te gronde te richten. De neergang, gekruid met verhalen over decadentie, overspel, incest en waanzin, wordt beschreven aan de hand van brieven, herinneringen, officiële verklaringen, bekentenissen en verslagen.

Kromme ploeg

Itamar Vieira Júnior, vertaald door Marilyn Suy

De zusjes Bibiana en Belonísia zijn nieuwsgierig naar een mysterieuze koffer onder het bed van hun grootmoeder, maar dat komt hen duur te staan. Het ongeluk verandert hun leven voorgoed, maar brengt ze ook dichter bij elkaar. Zo dicht zelfs, dat de een letterlijk de stem wordt van de ander. Op het platteland van Brazilië, waar 'afschaffing van de slavernij' weinig meer was dan een datum op de kalender, drijft ongelijkheid de twee zussen met de jaren verder uit elkaar. Want waar Belonísia wel tevreden lijkt, is Bibiana zich al vroeg bewust van het onrecht dat slavernij hun nog steeds aandoet. Ze besluit te strijden voor de rechten en emancipatie van de arbeiders.

Het derde land

Karina Sainz Borgo, vertaald door Joep Harmsen

Angustias vlucht met haar man voor een mysterieuze ziekte die door het land waart en het geheugen van de bevolking aantast. Te voet en met hun vroeggeboren tweeling op haar rug reizen ze de grens over. Als hun baby's overlijden, nemen ze hen in een schoenendoos mee naar het Derde Land, een illegale begraafplaats, gerund door de mysterieuze Visitación Salazar. Overvallen door verdriet vlucht Angustias' man weg en ze besluit Visitación te helpen bij haar missie de doden een eervolle rustplaats te bieden. De vrouwen gaan in dit mythische drama de strijd aan in een vijandige omgeving.

Liever een kinderboek?

Tip een boek voor de Lezers Top 10 en maak wekelijks kans op een Boekenbon

Elke vrijdag vind je op Hebban vier redactionele boekentips bij een van de 52 Hebban Reading Challenge checklistcategorieën. We roepen jou op om in de reacties onder dit artikel jouw eigen leestip bij deze categorie te delen. Daarbij geef je natuurlijk een enthousiaste motivatie, zodat andere lezers weten waarom ze dit boek echt niet mogen missen. Wordt jouw boek gekozen voor de Top 10 én heb je het leukste antwoord op die belangrijke 'waarom'-vraag? Dan maak jij deze week kans op een Boekenbon van € 30.

Weet je nog meer titels of wil je een heel rijtje titels opsommen zonder toelichting? Dan kun je het hele jaar door terecht op het Hebban Reading Challenge-kanaal bij de inspiratie-artikelen.Over de auteur

Hebban Crew

2425 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Challenge | Een boek dat zich afspeelt in Zuid-Amerika

Gesponsorde boeken