Meer dan 4,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Listmania /

Challenge | Een boek met een enge of boze hoofdpersoon

door Hebban Crew 84 reacties
Als deelnemer aan de Hebban Reading Challenge vind je extra inspiratie in de checklist met 52 verrassende categorieën. Elk jaar weer daagt de Hebban Crew je uit nieuwe genres te proeven, onbekende auteurs te proberen, onontdekte continenten en landen te bezoeken via de bladzijden van je boeken en zo een rijkere lezer te worden. Met de Hebban Reading Challenge lees je echt meer én leuker.

Een boek met een enge of boze hoofdpersoon

Voor deze categorie ben je afhankelijk van óf een heel duidelijke flaptekst óf tips van anderen. Je kunt anders immers niet weten of er een enge of boze hoofdpersoon in het boek zit. Hieronder een paar suggesties. Men kan overigens van mening verschillen onder deze aanduiding. In Billy Summers van Stephen King is een ervaren seriemoordenaar de hoofdpersoon, maar je gaat enorm met hem meeleven en hem ook wel echt sympathiek vinden. Dat is dus een gevalletje van perceptie, maar zijn doelwitten zullen hem nog steeds best heel eng vinden.

In 2023 heeft elke Hebban Reading Challenge checklistcategorie een inspiratie-artikel, waar je het hele jaar terecht kunt. Daarin vind je vier boekentips, uitleg over de Hebban Reading Challenge en de checklistcategorieën én hoe je zowel leestips kunt geven als ontvangen op Hebban. Om de checklist te kunnen afvinken schrijf je je in voor de Reading Challenge, maar het geven van tips en het lezen van de artikelen kan altijd.

Naast de inspiratie-artikelen die het hele jaar beschikbaar zijn, wordt elke week één categorie uitgelicht in twee redactionele artikelen op Hebban. Elke vrijdag geven we aandacht aan een categorie en bieden daarbij vier redactionele tips met recente boeken. Daarnaast nodigen we je uit je eigen leestip bij die categorie te delen. Op woensdagen publiceren we een uit de geplaatste leestips samengestelde Lezers Top 10.

Naar het inspiratie-artikel

Tips van de Hebban Crew

Nachtloper

Karin Fossum, vertaald door Sofie Maertens en Michiel Vanhee

Na de dood van zijn grootvader staat de zonderlinge Meidel Jonsson er nu alleen voor, en dat terwijl het leven voor hem al lastig genoeg is. In zijn hoofd bevinden zich veel verschillende gebieden, zoals één voor plezier, één voor goede ideeën, en ook één om verwoesting aan te richten. En één deel voor pijn, en dat gebied zou hij voor altijd willen laten verdwijnen. Bij de plaatselijke supermarkt raakt hij aan de praat met het meisje achter de kassa en hij grijpt zijn kans op verandering. Intussen moet rechercheur Eddie Feber ontdekken welke lichtgevende verschijning met een wapen 's nachts dreigende bezoekjes brengt aan verschillende mensen in de stad.

M. De laatste dagen van Europa

Antonio Scurati, vertaald door Jan van der Haar

Op 3 mei 1938 wordt Adolf Hitler door Mussolini in Italië ontvangen. Enkele weken eerder heeft Hitler de Anschluss van Oostenrijk afgekondigd en Mussolini bereidt zich voor op de afkondiging van een ongekend strenge rassenwetgeving. Toch zijn er nog velen in Italië die hopen dat er een einde komt aan de machtslust van de twee staatshoofden. Scurati reconstrueert met koortsachtige precisie het beangstigende delirium van Mussolini, in de waan dat hij de beslissingen van de Führer kan beïnvloeden, terwijl hij zich ervan bewust is hoe onvoorbereid Italië is.

In de schaduw

Liz Nugent, vertaald door Valérie Janssen

Mijn man wou Annie Doyle niet vermoorden. Maar dat leugenachtige kreng verdiende het. Op het eerste gezicht heeft Lydia Fitzsimons een perfect leven: echtgenote van een gerespecteerde, succesvolle rechter, moeder van een geliefde zoon, wonend in een statig huis in Dublin. Maar dat mooie huis verbergt een geheim. En wanneer Lydia's zoon Laurence dit geheim ontdekt, komen er krachten in werking die langzaam maar zeker leiden tot een claustrofobische en vernietigende climax.

Split second

Caja Cazemier

Zijn vrienden hebben allemaal een mes op zak, dus ook de vijftienjarige Thijs. Wat er zou kunnen gebeuren als je het ook écht gebruikt, daar denkt hij niet over na. Tot het te laat is. Ineens is hij een crimineel – politie, jeugdgevangenis, reclassering, schaamte en schuldgevoel, het komt allemaal voorbij. Thijs is in shock. Hij was toch een doodnormale jongen met een doodnormaal leven? Maar nu is hij van het ene op het andere moment in een nachtmerrie beland, en daar moet hij zelf weer uit zien te komen.

Liever een kinderboek?

Tip een boek voor de Lezers Top 10 en maak wekelijks kans op een Boekenbon

Elke vrijdag vind je op Hebban vier redactionele boekentips bij een van de 52 Hebban Reading Challenge checklistcategorieën. We roepen jou op om in de reacties onder dit artikel jouw eigen leestip bij deze categorie te delen. Daarbij geef je natuurlijk een enthousiaste motivatie, zodat andere lezers weten waarom ze dit boek echt niet mogen missen. Wordt jouw boek gekozen voor de Top 10 én heb je het leukste antwoord op die belangrijke 'waarom'-vraag? Dan maak jij deze week kans op een Boekenbon van € 30.

Weet je nog meer titels of wil je een heel rijtje titels opsommen zonder toelichting? Dan kun je het hele jaar door terecht op het Hebban Reading Challenge-kanaal bij de inspiratie-artikelen.Over de auteur

Hebban Crew

2463 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Challenge | Een boek met een enge of boze hoofdpersoon