Hebban vandaag

Nieuws /

Challenge | Een Nederlandstalig YA-boek

door Hebban Crew 57 reacties
Als deelnemer aan de Hebban Reading Challenge kun je ook in 2022 een checklist afvinken met 52 inspirerende categorieën. Elke week tipt de Hebban Crew een aantal boeken per checklistcategorie als redactionele keuze én roepen we lezers op hun favorieten te tippen. Deze week zoeken we boeken bij de uitdaging: 'Een Nederlandstalig YA-boek'.

Midden in de Boekenweek van Jongeren is het perfecte moment om de Hebban Reading Challenge checklistcategorie 'Een Nederlandstalig YA-boek' af te vinken. Lees jij altijd Young Adult, af en toe of helemaal nooit? Het mooie aan dit genre is dat het voor iedereen toegankelijk is, zo zijn er nog heel wat twintigers en dertigers die het lezen. Het omvat ook een heleboel verschillende genres, van romans en thrillers tot fantasy en sciencefiction. Eigenlijk zouden we willen beweren dat het bijna onmogelijk is om niets te vinden dat je aanspreekt.

Welk Nederlandstalig Young Adult-boek zou jij het liefst aan je medelezers willen tippen? Een boek dat je verraste of ontroerde, liet lachen of strijdlustig maakte – we horen het graag! Laat in de reacties onder dit artikel weten welk boek absoluut in de Top 10 van volgende week terecht moet komen, noem daarbij ook de auteur en vertel ons waarom. Waarom is dit het boek dat niet mag ontbreken? Om je te inspireren tippen wij alvast een aantal recent verschenen Nederlandstalige Young Adult-boeken.

Schrijf je in voor de Hebban Reading Challenge!

Hoor je mij?

Auteurs: Caja Cazemier en Martine Letterie

Sterre is doof en gaat voor het eerst naar de brugklas, maar ze wil absoluut geen tolk mee. De eerste weken zijn heel leuk, maar al snel merkt ze dat ze dingen mist, zoals grapjes of informatie van docenten. Alles lijkt veel makkelijker te gaan als ze met haar dove vrienden is. In de jaren 50 zit Freek op een internaat voor dove kinderen, waar hij eindeloze spraaktrainingen moet volgen. Zijn ouders schamen zich voor hem en verbieden hem gebarentaal te gebruiken als anderen het kunnen zien. Cazemier en Letterie vervlechten de verhalen van deze twee dove tieners, die beiden een plek zoeken in de wereld.

Game on

Auteur: Cis Meijer

Vijf vrienden nemen een mysterieuze uitnodiging aan om deel te nemen aan een spel: de knappe Eline, de nieuwsgierige Noor, de ambitieuze Shanna, gezelligheidsdier Daan en de sportieve Jordi. De finale zal plaatsvinden in een afgelegen landhuis. Maar al snel blijkt de uitnodiging de start van een macaber spel. Shanna verdwijnt en de overige vier móeten wel meedoen om haar te redden. Hoe ver zijn ze bereid voor haar te gaan? Wie heeft het op hen gemunt en waarom?

Patroon

Auteur: Marco Kunst

Beste vrienden Mylo en Mees experimenteren met een kogel, die ze proberen af te vuren met niets anders dan een hamer en een tang. Het gaat gruwelijk mis en Mees komt te overlijden. Mylo moet verder leven zonder zijn vriend en mét een enorm schuldgevoel. Mylo's opa blijft hem steunen en samen gaan ze op reis naar Amerika. Daar liggen de roots van opa en Mylo's vader, die hij nooit ontmoet heeft, woont er. De reis legt een gruwelijk geheim bloot waarin opa al zijn hele leven gevangen zit en dat alles te maken blijkt te hebben met de dood van Mees. Lukt het Mylo om te ontsnappen aan het patroon dat zijn familie al drie generaties in de greep houdt?

Storm

Auteur: Tom De Cock

Tom De Cock won met het eerste deel van de serie het Beste Boek voor Jongeren. In Storm blijkt dat Lily Rieder-Dubois nog leeft. De wereldvermaarde influencer heeft een nieuwe boodschap: alle luxe van de Nieuwe Unie is betaald met mensenbloed, gesmolten poolkappen en duizenden uitgestorven diersoorten. Zijn haar woorden leugens? Is dit haar zoveelste promostunt? Kan de Eerste Minister haar 'giftige tong' op tijd het zwijgen opleggen, of kloppen de geruchten dat ze gelijk heeft? Wie mag je nog geloven? En wie zal je beschermen als de Storm komt?

Museumnacht

Auteur: Chinouk Thijssen

Een jaar geleden werd er een gruwelijke meervoudige moord gepleegd in het Instamuseum. De dader werd doodgeschoten, maar het museum bleef dicht. Op internet loven twee YouTubers nu vijftigduizend euro uit aan het groepje dat een nacht in het museum door durft te brengen. Wanneer acht vrienden de uitdaging aannemen, ontstaan er spanningen en wordt er opnieuw gemoord. Wie is de dader? Een geest uit het verleden of iemand van de groep? Chinouk Thijssen schreef naast deze nieuwe YA-thriller ook een verhaal in de gratis geschenkbundel 3PAK 2022 dat tijdens de Boekenweek van Jongeren wordt uitgedeeld in de boekhandel en bibliotheek.

Thuis draag ik bij me

Auteur: Cecile Korevaar

Wassim, Romeo en Laila ontvluchten hun thuisland Syrië, omdat ze vrezen voor hun leven. Alle drie hopen ze op een betere toekomst, zonder angst en bombardementen, zonder de dood om zich heen. Ze ontmoeten elkaar in Turkije, waar ze alle drie op het punt staan in een rubberboot te stappen die hen naar Griekenland zal brengen. Het is het begin van een helse reis vol gevaar en ontberingen, maar ook ontstaat er een bijzondere vriendschap. Welk lot staat hen te wachten, en vinden ze dat waar ze op hopen?

Tip jouw boeken voor de Top 10

In 2022 bepaal jij welke top 10 boeken er getipt zullen worden voor de Hebban Reading Challenge checklistcategorieën, samen met de Hebban Crew en boekverkopers. Laat ons in de reacties onder dit artikel weten welk boek zeker niet mag ontbreken en vergeet daarbij niet om zowel titel als auteur te noemen en een motivatie achter te laten.

Bekijk de volledige checklistOver de auteur

Hebban Crew

2366 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Challenge | Een Nederlandstalig YA-boek

 

Gerelateerd


Gesponsorde boeken