Meer dan 4,2 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Listmania /

Challenge | Eerste liefde

door Hebban Crew 71 reacties
Als deelnemer aan de Hebban Reading Challenge kun je ook in 2022 een checklist afvinken met 52 inspirerende categorieën. Elke week tipt de Hebban Crew een aantal boeken per checklistcategorie als redactionele keuze én roepen we lezers op hun favorieten te tippen. Deze week zoeken we boeken bij de uitdaging: 'Eerste liefde'. Perfect voor de Boekenweek!

Van zaterdag 9 april tot en met maandag 18 april (Tweede Paasdag) is het Boekenweek! Natuurlijk betekent dit dat we een Hebban Reading Challenge checklistcategorie wijden aan het thema van dit jaar: 'Eerste liefde'. Een eerste liefde overspoelt je met gevoelens en verlangens die je eerder nog niet kende. Een nieuwe wereld vol behoeften, driften en onzekerheden openbaart zich.

En wat kunnen we beter doen dan ons wenden tot auteurs? Hun proza en poëzie geeft ons een handvat om met eerste liefdes om te gaan, laat ons weemoedig terugblikken op gelukkiger tijden of helpt ons onze angsten te overwinnen die ooit daar met die eerste liefde begonnen zijn. Hebban noemt alvast een aantal mooie boeken om mee te starten.

Helpen jullie ons aan de mooiste verhalen over eerste liefdes voor de Top 10 die we volgende week gaan publiceren? Tip jouw favoriete boek met auteur en motivatie (want wát horen we graag over je leeservaringen) in de reacties onder dit artikel. En wil je graag een anekdote over jouw eerste liefde delen? Hou je niet in, want tijdens de Boekenweek vieren we de liefde!

Schrijf je in voor de Hebban Reading Challenge!

Eerste liefde

Auteur: David Nicholls
Vertaler: Carolien Metaal

Charlie Lewis valt niet op. In de klas is hij geen uitblinker en thuis gaat al zijn aandacht naar de zorg voor zijn werkeloze vader. Terwijl zijn klasgenoten reikhalzend uitkijken naar de aankomende zomer, kan Charlie niets anders zien dan donkere wolken aan de horizon. Maar op dat moment komt de intrigerende Fran Fisher in zijn leven. Hij wil haar beter leren kennen en voelt voor het eerst in tijden weer een sprankje hoop. Om dat te bewerkstelligen, wordt hij lid van de toneelgroep waar zij bij zit. De zomer pakt daardoor heel anders uit dan hij zich had voorgesteld.

Van de eerste tot de laatste liefde

Auteur: Ilja Leonard Pfeijffer

Ilja Leonard Pfeijffer is overal deze Boekenweek! Niet alleen is hij gasthoofdredacteur op Hebban, ook schreef hij het Boekenweekgeschenk én stelde hij deze bloemlezing samen. Hoewel Pfeijffer over elk denkbaar onderwerp schrijft, is dat ene essentiële en allesomvattende thema altijd aanwezig: de liefde. In Van de eerste tot de laatste liefde stelde hij uit zijn complete poëzie een bloemlezing samen rond het thema liefde, liefde en nog eens liefde.

Het geheime leven van Albert Entwistle

Auteur: Matt Cain
Vertaler: Vanja Walsmit

Albert Entwistle is 64 jaar oud en zijn hele leven draait om zijn werk als postbode in een dorpje in Engeland. Als hij te horen krijgt dat hij met pensioen moet, ziet hij niets anders voor zich dan een lege, eenzame toekomst. Albert beseft dat het tijd is om eerlijk te zijn over wie hij is en wat zijn dromen zijn. Hij gaat op zoek naar zijn eerste én enige grote liefde George, die hij bijna vijftig jaar geleden vaarwel heeft gezegd, maar nooit is vergeten. Het is tijd dat Albert zijn vaste postrondje achter zich laat en de wijde wereld intrekt.

Blijf zachtjes bij mij

Auteur: Jacqueline Woodson
Vertaler: Adiëlle Westercappel

Als Jeremiah thuis is, in zijn eigen buurt in Brooklyn, zit hij goed in zijn vel. Maar nu hij naar een chique middelbare school in Manhattan gaat, valt hij als zwarte tienerjongen nogal op. Daarom is hij verbaasd als hij Ellie tijdens zijn eerste week ontmoet, want zodra hun blikken elkaar kruisen staat de tijd stil. Ze horen bij elkaar, ook al is zij joods en hij zwart. Hun werelden kunnen niet meer van elkaar verschillen, maar dat maakt Jeremiah en Ellie niets uit. Waarom probeert de rest van de wereld hen dan wel uit elkaar te houden?

Eerste liefde

Auteur: Ivan S. Toergenjev
Vertaler: Carl Ebeling en Rebecca Ebeling

Voor het eerst verliefd worden op iemand die onbereikbaar blijkt te zijn – er is geen verhaal dat dit beter kan vertellen dan Eerste liefde van Ivan S. Toergenjev. De hoofdpersoon wordt gegrepen door de jonge vrouw die naast hem komt wonen en er een groepje aanbidders op nahoudt. Door de storm van gevoelens valt hij op den duur ten prooi aan jaloezie, hoewel hij niet weet op wie hij die zou moeten richten. Uiteindelijk raakt hij door toedoen van de vrouw verwikkeld in een kat-en-muisspel.

Late liefde

Auteur: Jannetje Koelewijn

Margaretha H. Schenkeveld, de eerste vrouwelijke hoogleraar Nederlandse letterkunde, werd als meisje van twaalf verliefd op Arie Hoekstra. Hij was haar leraar Grieks op het gymnasium in Alkmaar. Ze moest bijna vijfendertig jaar op hem wachten, tot hij haar ook zijn liefde bekende. Inmiddels is Schenkeveld in de negentig en al heel lang weduwe. In Late liefde vertelt ze aan Jannetje Koelewijn hoe haar verlangen naar hem vervuld werd. Ze leest voor uit zijn liefdesbrieven en vertelt over haar eigen liefde voor de literatuur.

Meer zin in een kinderboek?

Tip jouw boeken voor de Top 10

In 2022 bepaal jij welke top 10 boeken er getipt zullen worden voor de Hebban Reading Challenge checklistcategorieën, samen met de Hebban Crew en boekverkopers. Volg onderstaande link voor de lezerskeuzes!

Naar de top 10 Bekijk de volledige checklist

Steun je boekhandel

Méér lezen in 2022? Begin je goede voornemen vandaag en bestel je boeken bij jouw favoriete boekhandel. Kijk op de website van je boekhandel, mail of bel en bestel. Ook kun je jouw favoriete boekhandel tegenwoordig op Hebban vinden, bekijk hun agenda of blog en lees de recensies van medewerkers. Kijk voor leestips van boekverkopers ook op steunjeboekhandel.nl.Over de auteur

Hebban Crew

2426 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Challenge | Eerste liefde

 

Gerelateerd