Hebban vandaag

Listmania /

Challenge Top 10 | Een boek dat verfilmd is

door Hebban Crew 31 reacties
Als deelnemer aan de Hebban Reading Challenge kun je ook in 2022 een checklist afvinken met 52 inspirerende categorieën. Elke week tipt de Hebban Crew een aantal boeken per checklistcategorie als redactionele keuze én roepen we lezers op hun favorieten te tippen. Daaruit ontstaat een wekelijkse top 10 aan inspiratie. Deze week presenteren we de top 10 boekverfilmingen.

Vink deze categorie af op de Hebban Reading Challenge-checklist. De checklist is alleen toegankelijk als je meedoet aan de Hebban Reading Challenge (Ga nu de uitdaging aan!)

01

Hernieuwd succes voor Margaret Atwood

Margaret Atwood (1939) schreef Het verhaal van de dienstmaagd in 1985. De dystopische roman gaat over een alternatieve, nabije toekomst waarin een christelijke beweging de macht heeft gegrepen. In deze nieuwe Republiek Gilead moet iedereen naar de letter van het Oude Testament leven. Het boek volgt Offred, een van de dienstmaagden die gedwongen worden kinderen te baren voor de regerende klasse. Het boek deed het goed en won verschillende prijzen, waaronder de eerste Arthur C. Clarke Award.

In 2017 werd het boek verfilmd als The Handmaid's Tale, een serie die inmiddels vier seizoenen telt, met een vijfde in de maak. De serie won verscheidene Emmy's en andere prijzen, en zorgde voor een hernieuwd succes voor het boek. Atwood schreef in 2019 zelfs een vervolg, De testamenten, op 79-jarige leeftijd. Ook verscheen het boek als graphic novel, geïllustreerd en bewerkt door Renée Nault.

03
(715)

De boeken van Jane Austen worden regelmatig verfilmd en daar vormt haar bekendste boek Trots en vooroordeel geen uitzondering op. Met name de BBC-miniserie uit de jaren 90 kan op veel bijval rekenen van zowel de boek- als filmliefhebbers.

Getipt door:
Marieke, Yvette, Gigi

03
(1030)

Liane Moriarty brak in Nederland door met Het geheim van mijn man, maar het is haar boek Grote kleine leugens dat de spotlights wist te stelen. De verfilming zou oorspronkelijk een miniserie zijn, maar kreeg dankzij het succes toch een tweede seizoen.

Getipt door:
Veerle

04
(549)

Ook het werk van Agatha Christie kent vele verfilmingen en iedereen heeft zo zijn eigen favoriete Poirot of Miss Marple. Een van haar bekendste boeken is Moord in de Oriënt-Express, dat in 2017 verfilmd werd met Kenneth Branagh als Poirot.

Getipt door:
Marieke

05
(639)

De groene mijl van Stephen King is niet zijn meest bekende verhaal, maar de verfilming maakt dat ruimschoots goed. Het boek, dat een Bram Stoker Award won, werd verfilmd door Frank Darabont met Tom Hanks en Michael Clarke Duncan in de hoofdrol.

Getipt door:
Ria

06
(2561)

De uitgever van Jojo Moyes weigerde het manuscript van Voor jou, waarop de auteur overstapte naar een andere uitgeverij en het boek prompt een bestseller werd, met twee vervolgen. Ook de verfilming, met Emilia Clarke en Sam Claflin, was erg succesvol.

Getipt door:
Katja

07
(1678)

Jarenlang werd In de ban van de ring van J.R.R. Tolkien als onverfilmbaar beschouwd, maar toch durfde regisseur Peter Jackson het aan. Tussen 2001 en 2003 verschenen alle drie de delen op het witte doek, waarna ook een verfilming van De Hobbit volgde.

Getipt door:
Peter, Tineke

08
(1496)

De boeken van Roald Dahl worden met grote regelmaat verfilmd en vooral Matilda heeft een speciaal plekje in het hart van boek- en filmliefhebbers. Het verhaal verscheen al in 1988, de film is van 1996. Daarnaast zijn er ook een radio-uitzending en musical gemaakt.

Getipt door:
Snowflockie

09
(210)

Onder moeders vleugels van Louisa May Alcott is een Amerikaanse klassieker. Het boek werd al in 1868 gepubliceerd en meerdere malen verfilmd. De meest recente verfilming over de vier March zusjes verscheen in 2019 en heeft een echte sterrencast.

Getipt door:
Louka, Leeswolvin

10
(433)

John Grisham mag niet ontbreken als het om boekverfilmingen gaat. Een groot deel van zijn oeuvre is op het witte doek verschenen, waarvan Een tijd om te doden een van de meest bekende is. Het boek verscheen in 1989 en kwam zeven jaar later in de bioscoop.

Getipt door:
Sander


Bekijk de redactionele boekentips voor 'Een boek dat verfilmd is' inclusief alle lezersaanbevelingen hierOver de auteur

Hebban Crew

2262 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Challenge Top 10 | Een boek dat verfilmd is

 

Gerelateerd