Hebban vandaag

Listmania /

Challenge Top 10 | Een boek dat zich afspeelt op een eiland

door Hebban Crew 9 reacties
Als deelnemer aan de Hebban Reading Challenge kun je ook in 2022 een checklist afvinken met 52 inspirerende categorieën. Elke week tipt de Hebban Crew een aantal boeken per checklistcategorie als redactionele keuze én roepen we lezers op hun favorieten te tippen. Daaruit ontstaat een wekelijkse top 10 aan inspiratie. Deze week presenteren we de top 10 boeken die zich afspelen op een eiland.

Vink deze categorie af op de Hebban Reading Challenge-checklist. De checklist is alleen toegankelijk als je meedoet aan de Hebban Reading Challenge (Ga nu de uitdaging aan!)

01

Jongens op een eiland

Heer van de vliegen was het debuut van William Golding en verscheen in 1954. Het werd door verschillende uitgeverijen afgewezen en Golding herschreef grote delen van het boek met de redacteur van Faber & Faber, die het boek in de nieuwe versie uitgaf. Het succes was in eerste instantie nogal bescheiden, maar is door de jaren heen uitgegroeid tot een van de grootste klassiekers van de Engelstalige literatuur. Alleen al in het Engels zijn er meer dan 25 miljoen exemplaren verkocht, en het boek is wereldwijd nog steeds in druk.

Golding schreef het boek uit onvrede met de manier waarop gestrande kinderen in jeugdliteratuur werden geschetst, en nam zich voor een boek te schrijven waarin hij zou laten zien hoe kinderen zich echt zouden gedragen. In Heer van de vliegen stort een groep schooljongens neer op een onbewoond eiland. Zonder ouders of ander volwassen toezicht moeten ze met elkaar samenwerken om te overleven, waar ze jammerlijk in falen. De kinderen krijgen naar mate de tijd vordert steeds meer barbaarse trekken.

02
(360)

Koen leidt met zijn ouders een geïsoleerd bestaan aan de Waddenkust. Als zijn moeder met medicijnen stopt omdat ze zwanger is, komen haar psychische klachten terug. Aukje wordt geboren met een ernstige afwijking en Koen wil haar zijn meest paradijselijke plek tonen voor ze sterft.

Getipt door:
Marije

03
(146)

De op Cyprus wonende Griekse Kostas en Turkse Dephne ontmoeten elkaar stiekem in 1974, met als enige getuige een vijgenboom. Ook al haalt de oorlog de geliefden uit elkaar, uiteindelijk vinden ze hun weg terug. Jaren later arriveert dochter Ada bij de vijgenboom na de dood van haar moeder.

Getipt door:
Nathalie

04
(41)

Begin negentiende eeuw trouwt de rijke creoolse erfgename Antoinette Cosway met de Engelse Mr. Rochester in deze andere visie op Jane Eyre. In het kille Engeland raakt Antoinette steeds meer geïsoleerd en begint het gerucht de ronde te doen dat er krankzinnigheid in haar familie voorkomt.

Getipt door:
Marja

05
(42)

In deze epische kroniek over het turbulente verleden van Jamaica staat de moordaanslag op Bob Marley centraal. Het wordt verteld vanuit het perspectief van meer dan een dozijn stemmen, een onvermijdelijke climax in een land dat gedomineerd wordt door gangs, armoede en corruptie.

Getipt door:
Tinwara

06
(519)

De auteur besluit met haar man hun leven in de stad te verruilen voor het ruige en onbekende van een klein Schots eiland. Hun droom van landelijk, rustig en idyllisch spat al snel uit elkaar als blijkt dat de eilanders niet op hen zitten te wachten, het leven zwaar is en ze maar niet zwanger raken.

Getipt door:
ERMB

07
(185)

Inspecteur Barbarotti en zijn partner besluiten zich tijdelijk terug te trekken op het herfstachtige eiland Gotland terwijl er een intern onderzoek loopt. Maar de rust blijkt bedrieglijk als Barbarotti meent een raadselachtige buschauffeur te herkennen die zes jaar geleden overleed bij een misdrijf.

Getipt door:
Maryke

08
(12)

Een visser lokt met zijn stem de zeemeermin Aycayia, die prompt daarop gevangen wordt door Amerikaanse sportvisser. David redt haar en neemt haar mee naar huis. Wanneer de dove zoon van Arcadia vriendschap sluit met Aycayia, raakt het verhaal van zijn moeder verweven met dat van hen.

Getipt door:
Tinwara

09
(78)

De jonge Jim Hawkins ontdekt bij toeval een kaart waarop de beruchte piratenkapitein Flint zijn schat heeft gemarkeerd. Met een paar vrienden gaat hij op weg, maar ze worden gedwarsboomd door een groet piraten die onder Flint hebben gediend en de schat voor zichzelf willen houden.

Getipt door:
Anouk, Tinwara

10
(126)

In de zomer van 1954 komt U.S. marshal Teddy Daniels aan op Shutter Island, waar een inrichting voor psychopatische misdadigers ligt. Samen met zijn partner Chuck Aule speurt hij naar een voortvluchtige moordenares, maar niets is wat het lijkt op het eiland en hun vragen nemen toe.

Getipt door:
Sander


Bekijk de redactionele boekentips voor 'Een boek dat zich afspeelt op een eiland' inclusief alle lezersaanbevelingen hierOver de auteur

Hebban Crew

2332 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Challenge Top 10 | Een boek dat zich afspeelt op een eiland

 

Gerelateerd