Hebban vandaag

Listmania /

Challenge Top 10 | Een fantasyroman

door Hebban Crew 16 reacties
Als deelnemer aan de Hebban Reading Challenge kun je ook in 2022 een checklist afvinken met 52 inspirerende categorieën. Elke week tipt de Hebban Crew een aantal boeken per checklistcategorie als redactionele keuze én roepen we lezers op hun favorieten te tippen. Daaruit ontstaat een wekelijkse top 10 aan inspiratie. Deze week presenteren we de top 10 fantasyromans.

Vink deze categorie af op de Hebban Reading Challenge-checklist. De checklist is alleen toegankelijk als je meedoet aan de Hebban Reading Challenge (Ga nu de uitdaging aan!)

01

One to rule them all

J.R.R. Tolkien, taalkundige en universitair professor, schreef zijn meesterwerk In de ban van de ring in fasen tussen 1937 en 1949, waarvan veel tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het werk, bestaand uit de delen De reisgenoten, De twee torens en De terugkeer van de koning, wordt gezien als de gouden standaard van het genre. Naast de boeken schreef Tolkien vele pagina's vol over zijn zelfbedachte wereld, talen en achtergrondverhalen.

In de ban van de ring begon als een vervolg voor een kinderboek dat hij al eerder schreef, De Hobbit, en groeide uit tot zo'n groot werk dat het in drie delen gesplitst moest worden, al heeft Tolkien het altijd als één verhaal beschouwd. Het boek stond op nummer 1 in de allereerste Hebban 1000-editie in 2018 als het mooiste boek aller tijden.

02
(261)

Dochter van het woud is het eerste deel in de 'Zeven wateren'-trilogie van Juliet Marillier. Het verhaal is geïnspireerd op het sprookje 'De zes zwanen' van de Gebroeders Grimm en speelt zich af in het oude Ierland, waar mythen en magie het land nog altijd beheersen.

Getipt door:
Andrea, Sofie, Debbie e.a.

03
(316)

Nimmernacht is het eerste deel in de gelijknamige trilogie van Jay Kristoff over huurmoordenaar Mia Corvere, die met schaduwen kan communiceren. Het derde deel werd bijna niet naar het Nederlands vertaald, maar kwam er dankzij de trouwe fans toch.

Getipt door:
Stokstaartje, Wil, Gigi e.a.

04
(325)

De naam van de wind van Patrick Rothfuss is het eerste deel in 'De kronieken van Kvothe', waarin de befaamde magiër, beruchte dief, meestermusicus en moordenaar Kvothe zijn ware verhaal vertelt. Inmiddels wachten zijn lezers alweer elf jaar op het derde, afsluitende deel.

Getipt door:
Vanessa

05
(846)

De Starks van Winterfel worden meegezogen in de strijd om het koninkrijk, terwijl er ten noorden van de Muur iets ouds ontwaakt dat hen allen in gevaar brengt. Hoewel de reeks van George R.R. Martin nog een laatste deel mist, werd het al succesvol verfilmd als Game of Thrones.

Getipt door:
Barbara

06
(1190)

Diana Gabaldon schrijft nog altijd aan haar serie rond de getrouwde Claire Randall, die vanuit 1945 terug in de tijd reist naar het gevaarlijke Schotland van 1743 en daar haar grote liefde James Fraser ontmoet, maar ook de 'Reiziger'-boekenserie wordt volop verfilmd als Outlander.

Getipt door:
Stokstaartje

07
(524)

Grote bekende Robin Hobb wist met Leerling en meester in 1998 haar grote internationale doorbraak te bewerkstelligen. De jonge bastaard Fitz blijkt dankzij zijn magische gave een regelrechte bedreiging voor de troon. De trilogie kent ook twee spin-off reeksen.

Getipt door:
Lindy, Vanessa

08
(686)

In een van de meest recente werken van V.E. Schwab, Het onzichtbare leven van Addie LaRue, wenst een jonge vrouw om meer tijd en een leven in vrijheid. Vanaf dat moment, in 1714, heeft ze het eeuwige leven, maar zal niemand zich haar herinneren. Tot die ene dag 300 jaar later.

Getipt door:
Janneke, Stokstaartje, Wil

09
(28)

De in 2011 overleden Nederlandse fantasyauteur W.J. Maryson schreef de 'Meestermagiër'-serie, waarvan Sperling het eerste deel is. De jonge Jyll is de Ene, de Erfgenaam en hij moet op zoek naar de Vijf Aartszwaarden en het Boek van Kennis om zijn wereld Aidén te redden.

Getipt door:
Vanessa, Anouk

10
(110)

Alice Hoffman schreef Magische praktijken als een standalone, maar inmiddels zijn er twee nieuwe delen verschenen over eerdere generaties van de magische Owens-familie. De vrouwen in deze familie zijn vervloekt in de liefde, maar zusjes Sally en Gillian zullen altijd elkaar hebben.

Getipt door:
Inge


Bekijk de redactionele boekentips voor 'Een fantasyroman' inclusief alle lezersaanbevelingen hierOver de auteur

Hebban Crew

2312 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Challenge Top 10 | Een fantasyroman

 

Gerelateerd


Gesponsorde boeken