Meer dan 5,2 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Listmania /

Challenge Top 10 | Een gi-ga-groen kinderboek

door Hebban Crew 4 reacties
Van 5 tot en met 16 oktober is het Kinderboekenweek met als thema 'Gi-ga-groen!' Dat sluit mooi aan bij de Hebban Reading Challenge checklistcategorie 'Lees een groen boek'. Daarom riepen we lezers deze week speciaal voor de Kinderboekenweek op om hun groene kinderboekentips te delen. Daaruit ontstond een top 10 aan inspiratie.

Vink deze categorie af op de Hebban Reading Challenge-checklist. De checklist is alleen toegankelijk als je meedoet aan de Hebban Reading Challenge (Ga nu de uitdaging aan!)

01

Sprookjes en verhalen vol avontuur

Margaretha van Andel begon met korte verhalen voor volwassenen, die gepubliceerd werden in HP/De Tijd en Trouw. Toch trok het schrijven voor jeugd haar meer aan. Haar nieuwste werk is het (voor)leesboek Verhalen van de Fladdertak, waarin bomen centraal staan. Tenslotte zijn we al ons hele leven onlosmakelijk met hen verbonden. Niet alleen omdat ze ons letterlijk helpen ademen, maar ook om de rol die ze spelen in sprookjes, verhalen, legenden, religies en bijgeloof.

Van Andel verzamelde allerlei volksverhalen en sprookjes en vervlocht die tot een spannende raamvertelling. Het boek werd geïllustreerd door Marieke Nelissen en zo creëerde het duo het Grote Onweerstaanbare Boomsprookjesboek. Een boek om in te verdwijnen en om je houding ten opzichte van de wereld om je heen voor altijd door te laten veranderen.

02
(623)

De verwende Mary verhuist na de dood van haar ouders vanuit India naar het huis van haar rijke oom in Engeland. Ze wordt aan haar lot overgelaten en doolt uit verveling door de tuin. Op een dag hoort ze dat er een tweede, geheime tuin is en gaat er naar op zoek. Maar dat blijkt niet het enige geheim dat in het huis te vinden is.

Getipt door:
Jolande, Anouk, Susanne

03
(225)

Prinses Mijnewel en tuinman Jouweniet zijn hopeloos verliefd op elkaar, maar ze worden gedwarsboomd door de boze heks Sirdis. Ze vervloekt Jouweniet en verandert hem in een bloem. Alleen als Mijnewel de zaadkorrel uit die bloem plant in de tuinen van de grauwe stad Dorr komt hij weer bij haar terug.

Getipt door:
AvdP

04
(2)

Emiel ziet eruit als een engeltje, maar hij haalt de gekste streken uit. Hij hijst zijn zusje Ida in de vlaggenmast, doet een kikker in de mand met boterhammen en sluit zijn vader op in de wc. Dat doet hij niet expres, ondeugend zijn overkomt hem gewoon. Maar Emiel heeft een hart van goud en wordt al snel weer vergeven.

Getipt door:
Barisca

05
(111)

De vijf broertjes Noa, Robbe, Kees, Dook en kleuter Tibbe hebben niet allemaal dezelfde ouders, maar dat maakt ze helemaal niets uit. Als een van hen een brief vindt waarin plannen staan om ze uit elkaar te halen, besluiten de jongens om weg te lopen. Ze kunnen niet zonder elkaar, maar wél zonder ouders.

Getipt door:
Famke

06
(213)

Veel Wondieren raken besmet met een virus dat ze verandert in hersenloze, boosaardige wezens. Dat kan volgens de mensen uit Nevermoor het werk van maar één persoon zijn, Wondersmid Ezra Windbuil. Binnen de muren van de campus weten ze echter dat er nog een Wondersmid is: Morrigan Crow.

Getipt door:
Snowflockie

07
(385)

Hidde heeft een insectenverzameling in de kelder en nu wil zijn broer die kelder inpikken. En dus is het oorlog. Hidde weet dat hij eigenlijk geen enkele kans maakt, maar hij heeft nog één wapen dat hij in de strijd kan gooien. Het geheim dat de broers al een paar jaar bewaren. Een verschrikkelijk geheim.

Getipt door:
Gigi, Dianne en Anita

08
(47)

Iedereen heeft het over klimaatverandering, maar bijna niemand snapt het. Na het lezen van dit boek wel. Het is een belangrijk verhaal vol vulkanen, mammoeten en stoommachines. Het laat je zien dat klimaatverandering van alle tijden is, maar dat de opwarming van nu toch echt een ander verhaal is.

Getipt door:
Anouk

09
(27)

De tienjarige Bloem is er trots op het braafste meisje van de school te zijn, tot ze op een dag onder de lelijke wilg in hun tuin een zakje vindt met geheimzinnige zaadjes. Plotseling hoort ze stemmetjes die haar vertellen op welke ongebruikelijke plaatsen ze hen moet planten. En wat er dan gebeurt ...

Getipt door:
Anouk

10
(10)

Hoe langzaam gaat een slak? Zijn beestjes bang in het donker? Waarom lopen mieren in een rijtje? In dit bijzondere beestjesboek ontmoet je allerlei vliegende, stekende en wriemelende beestjes van over de hele wereld. Ontdek wat ze eten, hoe ze jagen, wie er op water kan lopen en allerlei andere wonderlijke feitjes.

Getipt door:
Anouk


Bekijk de redactionele boekentips voor 'Een gi-ga-groen kinderboek' inclusief alle lezersaanbevelingen hierOver de auteur

Hebban Crew

2528 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Challenge Top 10 | Een gi-ga-groen kinderboek

 

Gerelateerd