Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Listmania /

Challenge Top 10 | Een naam in de titel

door Hebban Crew 15 reacties
Als deelnemer aan de Hebban Reading Challenge kun je ook in 2022 een checklist afvinken met 52 inspirerende categorieën. Elke week tipt de Hebban Crew een aantal boeken per checklistcategorie als redactionele keuze én roepen we lezers op hun favorieten te tippen. Daaruit ontstaat een wekelijkse top 10 aan inspiratie. Deze week presenteren we de top 10 namen in titels.

Vink deze categorie af op de Hebban Reading Challenge-checklist. De checklist is alleen toegankelijk als je meedoet aan de Hebban Reading Challenge (Ga nu de uitdaging aan!)

01

Een Surinaams-Nederlands echtpaar

Annejet van der Zijl schrijft zowel biografieën als biografische romans. Haar boek Sonny Boy is haar meest bekende roman. Het is het verhaal van Waldemar Nods en Rika van der Lans. Hij is bruin, zij is wit. Hij is nog geen twintig, zij al bijna veertig. Hij is een student uit het exotische Suriname, zij is Hollands, getrouwd en moeder van vier kinderen. Wanneer blijkt dat ze zwanger is van haar kostganger, is het schandaal niet te overzien. Rika verliest haar kinderen, maar bouwt met Waldemar en hun zoon Waldy een nieuw bestaan op. Dan breekt de Tweede Wereldoorlog uit en Waldemar en Rika wagen hun levens om joden te redden.

Sonny Boy voert de lezer langs enkele van de meest fascinerende episodes uit de geschiedenis van Nederland en haar koloniën, van een katoenplantage in koloniaal Suriname en Paramaribo tot de verschrikkelijke laatste oorlogsmaanden. Daarnaast is het de geschiedenis van een onmogelijke liefde die toch werkelijkheid werd. Van der Zijl baseerde zich deels op een aantal brieven die Waldemar vanuit het concentratiekamp aan hun zoon Waldy schreef, die hij en Rika liefkozend 'Sonny Boy' noemden.

02
(1295)

Viktor komt uit een gegoede Weens-Joodse familie en wil maar niet deugen, tot de Anschluß in 1938 als keerpunt in zijn leven. Vindingrijk en brutaal beschermt hij iedereen die hij liefheeft. In 1994 gaat Geertje op zoek naar de doodgezwegen broer van haar grootvader en stuit vervolgens op een familiegeheim.

Getipt door:
Harriët, Jolanda e.a.

03
(2657)

Fransje is na een ongeluk invalide geraakt en heeft zijn spraakvermogen verloren. Hij is gefascineerd door nieuweling Joe Speedboot, die op zijn vijftiende al bommenlegger, vliegtuigbouwer en bewegingsfilosoof is. Nauwgezet observeert Fransje hoe de natuurlijke orde van het dorp wordt verstoord.

Getipt door:
VM van Erp, Sofie e.a.

04
(664)

Als Shizo na jaren trainen bezwijkt tijdens de Zweedse Olympische Spelen van 1912, trekt hij zich terug in de bergen om zijn schande te ontwijken. Daar wordt hij als oude man uiteindelijk gevonden door een Zweedse journalist. Wat gebeurde er tijdens de marathon en waar is Shizo al die jaren geweest?

Getipt door:
Greet

05
(1367)

Als Adeline LaRue wordt uitgehuwelijkt smeekt ze om meer tijd en vrijheid. Haar wens gaat in vervulling, maar tegen een vreselijke prijs. Addie zal eeuwig leven en is gedoemd te worden vergeten door iedereen die ze ontmoet. Tot ze op een dag iemand ontmoet die haar voor het eerst in driehonderd jaar herkent.

Getipt door:
Louka, Harriët e.a.

06
(2287)

De jonge auteur Marcus Goldman heeft last van een writer's block wanneer in de tuin van zijn mentor Harry Quebert het lichaam van Nola Kellergan gevonden wordt, die ruim dertig jaar eerder op vijftienjarige leeftijd spoorloos is verdwenen. Op haar lichaam ligt het manuscript van Harry Queberts doorbraakroman.

Getipt door:
Famke, Tineke e.a.

07
(2)

Violette is de beheerder van een begraafplaats, waar ze in haar kleine huisje een luisterend oor biedt aan iedereen die het gebruiken kan. Maar Violette draagt een geheim met zich mee en als op een dag de politiechef Julien voor haar staat met een ongebruikelijke wens, zal ze haar verleden onder ogen moeten zien.

Getipt door:
Charlotte, Jolanda

08
(70)

Queenie verliest de grip op haar leven als ze een miskraam krijgt en haar vriend het uitmaakt. Ze verlaat hun gedeelde flat en verliest haar baan. Ze zoekt afleiding in datingapps en kortstondige affaires. Als ze in therapie wil gaan, krijgt ze te maken met de vooroordelen van haar Jamaicaanse familie.

Getipt door:
Jolande, Sofie

09
(181)

In de nieuwe flat van Coralines familie zitten veertien deuren. Dertien gaan er open en dicht, maar de veertiende zit op slot. Als Coraline hem opent, ontdekt ze een andere flat waar alles net even anders is. Het lijkt er geweldig, maar dan wil de andere moeder Coraline niet meer laten gaan.

Getipt door:
Dona

10
(452)

Als zijn relatie strandt, besluit Matthias met zijn vriend en diens band mee te varen naar de Faeröer. Eenmaal aan boord gaat het mis. Matthias stort in en wordt wakker op een verlaten weg, doorweekt, gewond en om de een of onverklaarbare redenen met 15.000 Noorse kronen op zak.

Getipt door:
Karen, Wil e.a.


Bekijk de redactionele boekentips voor 'Een naam in de titel' inclusief alle lezersaanbevelingen hierOver de auteur

Hebban Crew

2551 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Challenge Top 10 | Een naam in de titel

 

Gerelateerd