Meer dan 5,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Listmania /

Challenge Top 10 | Een Nederlandstalige debuutroman

door Hebban Crew 16 reacties
Als deelnemer aan de Hebban Reading Challenge kun je ook in 2022 een checklist afvinken met 52 inspirerende categorieën. Elke week tipt de Hebban Crew een aantal boeken per checklistcategorie als redactionele keuze én roepen we lezers op hun favorieten te tippen. Daaruit ontstaat een wekelijkse top 10 aan inspiratie. Deze week presenteren we de top 10 Nederlandstalige debuutromans.

Vink deze categorie af op de Hebban Reading Challenge-checklist. De checklist is alleen toegankelijk als je meedoet aan de Hebban Reading Challenge (Ga nu de uitdaging aan!)

01

Een prijswinnend debuut

Uiteraard is hét debuut om nu te lezen de kersverse winnaar van de Hebban Debuutprijs 2022, Stenen eten van Koen Caris. Volgens de juryleden een 'prachtig, vervreemdend en uiterst krachtig verhaal geschreven over verlies, schuldgevoelens, verliefdheid en groepsdruk.' Naast de vier andere ook zeer aantrekkelijke debuten (die allen erg mooie woorden kregen van de jury, zie juryrapport) ontving deze roman afgelopen zaterdag in de Bibliotheek Gouda de Hebban Debuutprijs 2022. Bekijk hier foto's van de uitreiking en laat je overtuigen door het oordeel van de jury:

'De auteur heeft de juiste toon gevonden om Ben als een geloofwaardig en complex personage neer te zetten, die met zijn ‘dubbel anders - zijn’ ook queer jongeren een stem geeft. Hier is een fragiele puber aan het woord die klinkt en denkt als een puber en daardoor niet alleen bij volwassen lezers aansluiting zal vinden, maar ook bij jongeren. Bens duidelijk uitgewerkte, gelaagde persoonlijkheid weet niet geheel te verdoezele n dat de personages om hem heen meer eendimensionaal zijn, maar niettemin laat Caris met zijn debuut zien een groot schrijver te zijn.'

02
(421)

Als radioloog Ramín Sam Manzel op een avond thuiskomt treft hij zijn vrouw Saráh gewond aan. Ramíns moeder heeft al die jaren zijn afkomst angstvallig voor hem verborgen. Als Saráh zijn moeders dagboeken vertaalt, valt alles op z'n plek en wordt ook duidelijk wie de dader is van de aanslag.

Getipt door:
Evelien, Jeanet

03
(554)

Psychiater Edgar krijgt Stella in behandeling, een jonge, aantrekkelijke borderlinepatiënte met een aanstekelijk gevoel voor humor. Ze is grenzeloos en dringt steeds verder in Edgars leven door. Zij fascineert hem, hij obsedeert haar. Hij moet haar op afstand zien te houden, maar hoe?

Getipt door:
Astrid

04
(413)

Sophie baalt van haar nietige baantje bij een reclamebureau. Dat haar vroegere beste vriendin Karlin haar baas is geworden en een relatie heeft met Sophies grote liefde Rein, helpt ook niet mee. Als ze voor de zoveelste keer vernederd wordt, is de maat vol: ze neemt het heft in eigen handen.

Getipt door:
Daf*

05
(1439)

Als Emma van de ene op de andere dag opgenomen wordt op de psychiatrische afdeling van een ziekenhuis, de paaz, weet ze één ding zeker: hier is een fout gemaakt. Ze heeft namelijk een leuke baan, een geweldige vriend en een goed leven, dus dat ze dood wil kan dan toch geen probleem zijn?

Getipt door:
Vuurvogeltje

06
(133)

Wanneer Daniel op een dag zijn vader met een geheimzinnige envelop ziet wapperen waarop zijn moeder zo hard moet huilen dat ze er bijna in blijft, besluit hij alleen nog maar de waarheid te spreken, want daarmee kun je tenminste niets kapotmaken. Maar hoe houd je dat vol?

Getipt door:
Greet

07
(2324)

Aan de hand van drie bepalende ontmoetingen in zijn jeugd, komt Wobie steeds meer over zichzelf te weten. Naarmate hij ouder wordt ontdekt hij langzaam maar zeker dat hij anders is dan zijn broers, anders dan zijn meeste klasgenoten, anders dan wie hij dacht te zijn. Anders dan wie hij wilde zijn.

Getipt door:
Famke

08
(528)

In de zomer van 1974 wordt Leies zorgvuldig opgebouwde leven op z’n kop gezet door het overlijden van de vrouw bij wie ze als kind was ondergedoken. Ze gaat naar de begrafenis, maar kan niet terugkeren naar het leven met haar man en zonen. Ze zwijgt en wacht.

Getipt door:
Daf*, Gigi

09
(913)

De negentiende eeuw loopt ten einde als Elisabeth bevalt van een tweeling. De eerstgeborene is een prachtige zoon. Het tweede kind is zo mismaakt dat zijn vader hem weigert een naam te geven. 'Nameloos' leidt een gesluierd bestaan tot de Eerste Wereldoorlog uitbreekt.

Getipt door:
Nicole, Karen

10
(288)

Haar haren zijn grijs, haar huid is doorschijnend, haar ogen zijn diepzwart. De jonge Hava lijdt aan de mysterieuze ziekte kleurloosheid die de maatschappij ontwricht: medicatie is onbetaalbaar en de overheid kan de kosten amper nog dragen.

Getipt door:
Astrid


Bekijk de redactionele boekentips voor 'Een Nederlandstalige debuutroman' inclusief alle lezersaanbevelingen hierOver de auteur

Hebban Crew

2552 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Challenge Top 10 | Een Nederlandstalige debuutroman

 

Gerelateerd