Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Listmania /

Challenge Top 10 | Een Nederlandstalige YA

door Hebban Crew 7 reacties
Als deelnemer aan de Hebban Reading Challenge kun je ook in 2022 een checklist afvinken met 52 inspirerende categorieën. Elke week tipt de Hebban Crew een aantal boeken per checklistcategorie als redactionele keuze én roepen we lezers op hun favorieten te tippen. Daaruit ontstaat een wekelijkse top 10 aan inspiratie. Deze week presenteren we de top 10 Nederlandstalige YA.

Vink deze categorie af op de Hebban Reading Challenge-checklist. De checklist is alleen toegankelijk als je meedoet aan de Hebban Reading Challenge (Ga nu de uitdaging aan!)

01

Wie is Boy 7?

Mirjam Mous schrijft jeugdboeken voor alle leeftijden, maar is het meest bekend van haar grote Young Adult-hit Boy 7. Het boek, dat in 2009 voor het eerst verscheen, werd voor meerdere landen vertaald en kreeg zowel een muziektheatervoorstelling als een bioscoopfilm. Boy 7 wordt zowel door de 13-15 leeftijd gelezen als door de tieners van 15 jaar en ouder. In het boek wordt een jongen wakker in een snikhete, kale grasvlakte. Hij weet niet hoe hij daar terechtgekomen is, waar hij vandaan kwam en zelfs niet meer hoe hij heet. Wel heeft hij een rugzak bij zich met een mobiele telefoon. Hij ziet dat hij een voicemailbericht heeft ontvangen. Tot zijn verbijstering hoort hij zichzelf zeggen dat wat hij ook doet, hij in geen geval de politie moet bellen. Met behulp van de spullen in zijn rugzak gaat hij verbeten op zoek naar het verleden, maar zolang hij zich niets herinnert, durft hij niemand te vertrouwen.

02
(900)

De veertienjarige Emilia ontdekt iets vreselijks over haar vader en vliegt, zonder dat iemand het weet, in haar eentje naar New York. Maar er komt een verwoestende orkaan op de stad af. Samen met twee Amerikaanse jongens en een dapper klein meisje maakt Emilia zich op voor de storm van haar leven.

Getipt door:
Andrea, Anouk

03
(360)

Als kind van NSB'ers is de elfjarige Maarten het mikpunt van pesterijen op school, tot hij wordt toegelaten tot een 'Hitlerschool'. Terwijl Nederland gebukt gaat onder de verschrikkingen van de nazi's, is hij voor het eerst in lange tijd gelukkig. Maar dan capituleert Duitsland en breekt de oorlog voor Maarten pas uit.

Getipt door:
Marije

04
(96)

In 1948 wil Matteo acteur worden. De felle politieke discussies thuis gaan grotendeels langs hem heen, hij denkt vooral aan zijn ambities en zijn intieme en verwarrende vriendschap met Davide. Als Rome nog lang niet over de oorlog heen blijkt te zijn, komen zijn toekomstplannen op losse schroeven te staan.

Getipt door:
Anneke

05
(247)

Ris en Megan doen mee aan de ontgroening van een studentenvereniging. Wie volhoudt, heeft vrienden voor het leven, maar de ouderejaars bedenken wrede en ronduit gevaarlijke opdrachten. Het hoogtepunt is de laatste nacht van de ontgroening, de zogenaamde Black Friday. Een nacht die gitzwart zal eindigen.

Getipt door:
Karin

06
(158)

Olivia heeft haar toekomst al helemaal uitgestippeld, maar dan vertrekt haar vriendje onverwachts naar Australië. Verward en verdrietig besluit Olivia de zomer bij haar opa en oma in Drenthe door te brengen, waar ze elke dag afspreekt met hun buurmeisje Ilse. Al snel krijgt Olivia Ilse niet meer uit haar hoofd.

Getipt door:
Charisse

07
(283)

Niemand weet precies wat er gebeurt tijdens een Academiejaar aan de exclusieve Recourt Academie voor meisjes. De alumni zwijgen als het graf en worden stuk voor stuk succesvol. De ambitieuze en talentvolle Em is een van de vijf nieuwe studenten dit jaar, maar de Academie blijkt vele geheimen te hebben.

Getipt door:
Elin

08
(103)

Als Laura's ouders door een misdrijf om het leven komen, stort haar wereld volledig in. Na een zelfmoordpoging leert ze in de psychiatrische kliniek Joritt kennen, een student verpleegkunde. Hij wil graag meer weten over de dood van haar ouders en stuit op informatie die Laura's wereld op zijn kop zal zetten.

Getipt door:
Paul

09
(36)

Sunny woont in het oppermachtige Super City, waar de Happy Council ervoor zorgt dat iedereen tevreden is. Maar als Sunny's oma op een dag verdwijnt, ontdekt ze dat niet alles is wat het lijkt. Ze raakt geïntrigeerd door de gevaarlijke wereld achter de strengbewaakte grens, het Reservaat.

Getipt door:
Yvette

10
(35)

De zestienjarige Tessel is helemaal klaar met school en vindt een uitweg in een groep klimaatscholieren die naar Brussel gaat lopen. Dat Tessel zich nog geen seconde druk heeft gemaakt over het klimaat houdt haar niet tegen. Tijdens de mars maakt ze vrienden, maar kan dat wel als je niet eerlijk bent over jezelf?

Getipt door:
Eline

Koop en lees oorspronkelijk Nederlandstalige boeken en steun ook de makers.
Voor deze categorie tippen we bijvoorbeeld ook deze prijswinnaars:


Bekijk de redactionele boekentips voor 'Een Nederlandstalig YA-boek' inclusief alle lezersaanbevelingen hierOver de auteur

Hebban Crew

2562 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Challenge Top 10 | Een Nederlandstalige YA

 

Gerelateerd