Hebban vandaag

Listmania /

Challenge Top 10 | Een reisverhaal

door Hebban Crew 12 reacties
Als deelnemer aan de Hebban Reading Challenge kun je ook in 2022 een checklist afvinken met 52 inspirerende categorieën. Elke week tipt de Hebban Crew een aantal boeken per checklistcategorie als redactionele keuze én roepen we lezers op hun favorieten te tippen. Daaruit ontstaat een wekelijkse top 10 aan inspiratie. Deze week presenteren we de top 10 reisverhalen.

Vink deze categorie af op de Hebban Reading Challenge-checklist. De checklist is alleen toegankelijk als je meedoet aan de Hebban Reading Challenge (Ga nu de uitdaging aan!)

01

Reizen door een postapocalyptisch landschap

In De weg van Cormac McCarthy reizen een man en zijn zoontje maandenlang door een doods Amerikaanse landschap waar beschaving en bijna al het leven is uitgeroeid. Hun reis duurt maanden en voert hen naar het zuiden. Ze zijn beiden het enige dat de ander nog heeft. Het boek kreeg in 2007 de Pulitzer Prize for Fiction en werd verfilmd in 2009.

In een interview met Oprah Winfrey vertelde McCarthy dat hij het idee voor zijn boek kreeg toen hij met zijn zoontje El Paso, Texas bezocht. Hij stelde zich voor hoe de stad eruit zou zien over vijftig of honderd jaar. Een tijdlang deed hij niets met het idee, tot hij enige jaren later besloot het uit te werken. Het kostte hem slechts zes weken om het boek te schrijven en hij baseerde enkele gesprekken tussen de fictionele vader en zoon op echte conversaties met zijn eigen zoontje. Hij droeg het boek dan ook aan hem op.

02
(41)

In dit klassieke reisboek beschrijft Redmond O'Hanlon zijn zoektocht naar de witte neushoorn op Borneo. Samen met dichter James Fenton gaat hij op expeditie tot diep in het hart van de jungle op zoek naar een nog niet onderzochte bergketen en het gebied van de befaamde Ukit-stam.

Getipt door:
André

03
(598)

De kat Nana is op een roadtrip. Hij weet niet waar hij naar toe gaat en waarom hij en zijn baasje Satoru de reis maken. Samen doorkruisen ze Japan en ontmoeten verschillende mensen. Wanneer Nana erachter komt waarom ze op reis zijn, doet hij er alles aan het avontuur niet te laten eindigen.

Getipt door:
Marjolein

04
(70)

Miriam Lancewood leeft samen met haar dertig jaar oudere echtgenoot twee jaar lang als nomaden in de bossen van Europa en langs de kustlijn van Turkije. Een leven zonder zekerheid, maar vol overleven en zelfontdekking – tot Peter ernstig ziek wordt en 'overleven' een andere betekenis krijgt.

Getipt door:
Jacquelien, Ria

05
(10)

De Nederlandse oud-militair Anton Nootenboom vertelt openhartig over zijn drie missies naar Afghanistan en de daarbij opgelopen mentale problemen. Om aandacht voor het probleem te creëren liep hij een tocht van meer dan drieduizend kilometer door Australië op blote voeten.

Getipt door:
Debbie

06
(395)

De twaalfjarige Norman en zijn beste vriend Jax waren een legendarisch duo komieken in wording, maar als Jax onverwacht overlijdt, stort Normans wereld in. Zijn moeder rijdt met hem en haar tachtigjarige collega naar het Fringe Festival zodat hij daar als eerbetoon kan optreden.

Getipt door:
Marije

07
(49)

Alex Boogers reist met zijn zeventienjarige zoon langs de Westkust van de Verenigde Staten, op zoek naar sporen van Bruce Lee. Het tweetal treft er ontroerende kruimels aan van een straatvechter die een wereldberoemd vechtkunstenaar, entertainer en acteur werd.

Getipt door:
Paul

08
(352)

Al twintig jaar reist het gezin Stevens begin september vanuit hun Londense voorstad naar Bognor Regis, een badplaats ten zuidwesten van Londen. Twee weken lang genieten vader, moeder en hun drie kinderen van hun dagelijkse zomerroutine en denken niet aan de dag van vertrek.

Getipt door:
Karen

09
(192)

Op haar achtentwintigste besloot sterrenchef en recherchepsycholoog Tamar Valkenier afstand te doen van al haar bezittingen en haar veilige leven. Twee jaar lang reisde ze de wereld rond, eerst nog in het 'veilige' Europa en daarna almaar verder, onder andere naar Mongolië en Jordanië.

Getipt door:
Saskia

10
(5)

De Ouse is de rivier waar Virginia Woolf in 1941 zichzelf verdronk. Olivia Laing volgde deze rivier, waar Woolf zo veel inspiratie uit putte voor haar boeken. De reis is een reflectie op het veelbewogen leven van de schrijfster, maar ook beschrijft Laing de rol van de rivier in leven en literatuur.

Getipt door:
Els


Bekijk de redactionele boekentips voor 'Een reisverhaal' inclusief alle lezersaanbevelingen hierOver de auteur

Hebban Crew

2343 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Challenge Top 10 | Een reisverhaal

 

Gerelateerd