Meer dan 4,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Video /

Charlotte Van den Broeck: 'Ik heb de neiging om de laatste regel te lezen voor ik aan een boek begin'

Het voorwoord van de Boekenweek Live is een inspirerende reeks ontmoetingen tussen auteurs. Live vanuit De Kleine Komedie gaan twee schrijvers met elkaar in gesprek: een oud-Boekenweekauteur én een schrijver van een jongere generatie. Geheel in het Boekenweekthema 'Tweestrijd' leggen zij elkaar 20 minuten lang vragen en dilemma’s voor.

In de klas

Tijdens de Literatour gaan jongeren in gesprek met auteurs en bespreken ze literatuur in de klas. Het bijbehorende lesmateriaal van deze video én alle andere video's van Het Voorwoord Live vind je hier.

In deze aflevering

Geert Mak en Charlotte Van den Broeck ontmoetten elkaar voor het eerst aan een ontbijttafel in Frankfurt, maar in deze aflevering gaan ze pas echt met elkaar in gesprek. Van den Broeck pakt als eerste een vragenkaartje. 'Welke eerste regel of eerste zin van een boek maakte indruk op je?', leest ze voor. Mak antwoordt:

'Lieve hemel, die dingen vergeet ik altijd. Dan lees ik dat en denk ik "wat een fantastische eerste zin", en later ben ik hem weer vergeten.'

Hij stelt de vraag terug aan Van den Broeck, maar die heeft ook geen eerste openingsregel paraat zitten. 'Ik heb wel altijd de neiging om de laatste regel te lezen voor ik aan een boek begin,' vertelt ze. 'Dat is een neurotische neiging uit mijn kindertijd. Als ik de 'Harry Potter'-boeken las, wilde ik altijd zeker weten dat Harry bleef leven. Ik ging dan aan de achterkant eerst kijken of dat zo was, voor ik aan het boek begon.'

Kudde paarden

'Heb jij ook dat als je een boek aan het schrijven bent, dat het net een vuurtje is wat je stookt?' vraagt Mak aan Van den Broeck. 'Opeens gaat de schoorsteen trekken en ontstaan momenten dat een boek zichzelf schrijft, dat het geschreven wil worden. Dat het mij bijna ontglipt,' vertelt hij. Of Van den Broeck dat verschijnsel ook kent? Nee, integendeel. 'Voor mij is het heel moeizaam, sleurend proces. Die magie van alles in één keer op papier zetten is mij helaas niet gegeven.' Wel herkent ze het beeld dat Mak probeert te geven met de schoorsteen.

'Een soort mechaniek dat je in gang zet. Bij mij is het schrijfproces eerder als een soort kudde paarden die aan het draven zijn op weg naar een drinkplaats. Op een bepaald moment zijn de paarden moe en moeten ze rusten, voor ze verder kunnen.'

Kijk alle uitgezonden afleveringen van Het voorwoord Live hier terug.

De podcast

Beluister alle eerder uitgezonden afleveringen hier terug.

De auteurs

Geert Mak

Geert Mak schreef met Hoe God verdween uit Jorwerd een moderne klassieker van de literaire non-fictie. Met De eeuw van mijn vader (1999) en In Europa (2004) won Mak tweemaal de NS Publiekprijs. In 2007 verscheen het Boekenweekgeschenk van zijn hand: De brug. Onlangs verscheen met Grote verwachtingen het vervolg op In Europa.

Charlotte Van den Broeck

Charlotte Van den Broeck debuteerde in 2015 als dichter met de veelgeprezen bundel Kameleon. Met Waagstukken, haar prozadebuut, schreef Van den Broeck een bestseller waarin ze dertien teksten over falende architecten bij elkaar bracht. In het najaar van 2021 verschijnt haar nieuwe bundel: Aarduitwrijvingen.

Het voorwoord van de Boekenweek

De Boekenweek vindt plaats van 29 mei tot en met 6 juni 2021. Omdat je het boek nooit genoeg kunt vieren en jouw favoriete boekhandel ook de komende tijd alle steun kan gebruiken, inspireren we je en laten we je genieten van auteurs en boeken(tips) in de aanloop naar de Boekenweek. Hoofdsponsor NS is in 2021 twintig jaar verbonden aan de Boekenweek. Kijk voor meer leesinspiratie op www.ns.nl/treinlezer.

Naar het kanaalOver de auteur

Hebban Crew

2446 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Charlotte Van den Broeck: 'Ik heb de neiging om de laatste regel te lezen voor ik aan een boek begin'

 

Gerelateerd

Over

Geert Mak

Geert Mak

Geert Mak (Vlaardingen, 1946) is een Nederlandse jurist, journalist en aute...

Charlotte Van den Broeck

Charlotte Van den Broeck

Charlotte Van den Broeck (1991) debuteerde begin 2015 met Kameleon, waarvoor ha...


Gesponsorde boeken