Advertentie

Hebban vandaag

Dossier /

Chicklit of romance, what's the difference?

door Diana Mom 1 reactie
De termen worden om je oren gegooid. Soms weet je gewoon niet meer welk genre je aan het lezen bent. Zo ook in de feelgood. Wanneer is een boek nou een chicklit? En wanneer is het toch echt wel een romance? En welke chicklits en romanceboeken mag je de komende tijd echt niet missen? Wij zochten het voor je uit.

Chicklit
Vaak wordt chicklit de romantische literatuur van nu genoemd. Toch bevat het wat meer. Het is namelijk afgeleid van de filmvariant chickflick, wat niets minder is dan een typische vrouwenfilm als Bridget Jones. In de verhalen draait het vaak om moderne vrouwenthema’s en is het op een vlotte, vaak wel oppervlakkige manier, beschreven.

Romance
Romance is de in het Nederlands ook wel bekende liefdesroman. Vaak worden de boeken, die speciaal op vrouwen gericht zijn, in series uitgegeven. De verhalen zijn vooral gericht op de (nog te beginnen) liefdesrelatie van de twee hoofdpersonen. In de liefdesromans heb je veel verschillende subgenres: historisch, paranormaal, spannend, christelijk, erotisch, lesbisch en zelfs mannelijk. Bij de laatste wordt het verhaal vanuit het mannelijk perspectief geschreven.

Chicklit vs. Romance
Waar een chicklit dus best een oppervlakkig hoofdpersonage neer kan zetten, wil een boek vanuit de romance juist de diepgang bieden. Waar het in een chicklit vooral gaat om de gebeurtenissen, die vaak op een grappige manier opgelost worden, gaat het in een romance meer om de personen zelf. Hoe bereiken ze op een goede manier hun doel? De vrouwen in de chicklit zijn zelf vaak ook oppervlakkig, ze hebben het goed voor elkaar en hebben maar ‘kleine’ problemen. De dames in een liefdesroman kunnen het erg zwaar hebben. De kracht straalt van deze vrouwen. En ook zij krijgen wat ze willen.

Twee chicklits die je niet mag missen
Ja, ik wil niet – Eliza Kennedy (mei 2015)
Over zes dagen is het zover. Dan trouwt advocate Lily Wilder met haar verloofde Will. Maar wil ze wel trouwen? Want ze gedraagt zich totaal niet al aanstaande bruid. En de twee verschillen ook zo erg. Will is een lieve en intelligente man, terwijl Lilly impulsief en goedgebekt is. Zij schaamt zich niet voor haar lichamelijk begeertes het kan het niet laten om met andere mannen het bed in te duiken. Autsj! Toch houdt Lilly van Will en wil ze niets liever dan zijn bruid worden. Maar dan wel zonder monogaam te houden zijn. Zou ze dat überhaupt wel kunnen zijn? En weet Will, die heel veel van Lily houdt, wel wie zij echt is?  

Vakantie bij Tiffany’s - Francesca Baldacci (mei 2015)
Angie kan het niet geloven! Twee maanden voor haar huwelijk wordt ze door haar verloofde aan de kant gezet. Woest en uitermate verdrietig vertrekt ze naar Italië. Hier vindt ze een baan bij Tiffany's, een hotel in jarenzestigstijl waar alles herinnert aan de film Breakfast at Tiffany's. Angie kan het meteen goed vinden met alle gasten, maar de macho adjunct-directeur, Renato, die mag wat haar betreft direct vertrekken. Hij is onuitstaanbaar, maar tegelijkertijd moet ze ook toegeven dat hij onweerstaanbaar is. De mysterieuze Giuilo, die logeert in kamer 8, vindt ze veel aardiger. Wat heeft hij te verbergen? En wie is hij?

Twee romances die je niet mag missen
Een veilig huis – Ann Leary (mei 2015)
Hildy, een felle en onafhankelijke makelaar in de buurt van Boston kon vroeger iedereen onder de tafel drinken. Maar sinds haar twee dochters haar naar een kliniek hebben gestuurd, is ze bijna van de drank af. Toch, Hildy voelt zich alleen en onbegrepen. Tot ze vrienden wordt met Rebecca, een van haar cliënten. Ze delen alles en praten over de geheime affaire van Rebecca, uiteraard onder het genot van een stiekeme fles wijs. Hildy’s oude liefde Frank wil haar waarschuwen voor Rebecca, want zij is een gevaarlijke Fatal Attraction-achtige obsessie aan het ontwikkelen.  

Opnieuw beginnen - Rachel Lee (april 2015)
Het is zomer in Colorado, maar Sam Canfield kan er niet van genieten. Sinds dat zijn vrouw overleden is, weet hij niet meer wat geluk is. En van de zon en een helderblauwe lucht wordt hij alleen maar onrustig. Zeker nu hij Mary McKinney heeft ontmoet. Ze is erg aantrekkelijk en hij weet niet hoe hij daar mee om moet gaan. Want hij wil zijn herinneringen aan zijn vrouw niet verraden. Mary snapt Sam. Het liefste zou ze hem willen troosten en laten zien dat het leven wel mooi kan zijn. Maar om dat te kunnen moet ze uit haar schulp kruipen, en dat is niet zo makkelijk. Dan slaat de bliksem in en het vuur bedreigt het stadje en de inwoners…Over de auteur

Diana Mom

354 volgers
1950 boeken
94 favoriet


Reacties op: Chicklit of romance, what's the difference?

 

Gerelateerd