Advertentie

Hebban vandaag

Column /

Cis Meijer: Camera loopt, en... actie!

In een reeks gastcolumns houdt YA-schrijfster Cis Meijer je op de hoogte van het proces rond haar tweede boek ‘Val’, dat half juni in de winkels ligt! In deze tweede column gaat het over vertrouwen en loslaten, twee begrippen die lastig kunnen zijn als je aan een touw hoog boven de grond bungelt...

04 juni

12 dagen voordat Val uitkomt.

'Ben je er klaar voor?'            
        'J-ja,' hoorde ik mezelf aarzelend antwoorden. Ik liet met één hand los. Toen met een been. Mijn hart klopte snel, eiste alle aandacht. Ik klemde mijn klamme hand weer om de greep.            
        Ik tuurde omlaag en schatte in.            
        Hij zag er echt heel aardig en professioneel uit. Pretogen achter een rond brilletje, het touw als een lasso in zijn handen. Maar ik kende hem net een halfuur. Hoe kon ik hem nu al blind vertrouwen?            
        Hij zou het touw waaraan ik gezekerd was, kort loslaten. Tijdens mijn vrije val moest hij het op tijd weer straktrekken, had hij me uitgelegd. 'Het touw breekt dan de val zodat je in de lucht blijft hangen.'            
        Klonk simpel. Leuk plan. Een mooie ervaring om dicht bij het gevoel van mijn personages te komen. Om angst op dat punt levensecht te kunnen beschrijven. Maar dan moest ik eerst over dat ene hobbeltje heen: erop vertrouwen dat de instructeur wist wat hij deed. Dat ik niet te pletter zou vallen. Want dat het weleens gebeurt, is zeker. Wist ik niet al genoeg? Met een beetje fantasie kon ik me toch best voorstellen hoe angstig het moet voelen als je écht omlaag dondert?  

Toen mijn boek (eindelijk) af was, werd het hoog tijd om de boektrailer voor te bereiden. Actrice Maria Marbus bleek geknipt voor de rol van Liv, en ik koos geschikte scènes en passende locaties. We moesten binnen én buiten draaien. Dat kon nog spannend worden. Het was dan wel mei, maar de afgelopen dagen had het vooral veel geregend. En ik kon geen grijze luchten gebruiken…            
        De tijd drong. Maria ging bijna op vakantie en over een paar weken komt mijn boek al uit. Dus, regen en grauwe luchten of niet… snel aan de slag.            
        Op vrijdag en zaterdag gingen we met een auto vol camera- en geluidsapparatuur op pad. Dankzij cameraman Marco Nauta en actrice Maria had ik er direct alle vertrouwen in dat het een spannende en sfeervolle trailer zou worden.

Alle vertrouwen... Ik gaf de kliminstructeur het voordeel van de twijfel en liet op zo'n acht meter hoogte stijf van de adrenaline de greep los.            
        Kort suisde ik omlaag. Hoeveel meter? Geen idee. Ik voelde me licht en vrij. Weg angst.  

Ik gebruikte het klim- en valmoment in het boek, en in de trailer. Per scène legde ik aan Maria uit in wat voor lastige situatie Liv zich bevindt, en hoe ze zich op die momenten voelt. Maria pakte alles meteen supergoed op. Voor háár was de hoogte tijdens de klimscène geen probleem. Ze acteerde geweldig en zat helemaal in haar rol.            
        Het was bijzonder om momenten uit Val tot leven te zien komen. Mooie shots, spannende beelden. We hadden alles mee: het weer, een top-actrice, een dijk van een cameraman en een goede sfeer. Daardoor zou ik bijna vergeten dat Liv het in Val gruwelijk moeilijk krijgt. Veel moeilijker dan ik aan die klimwand.

Cis Meijer aan de klimwand:

Bekijk en volg ook de gloednieuwe Cis Meijer Fanpage!

Portretfoto Cis Meijer (c) Marco Nauta
Tekst (c) Cis Meijer.

Vorig jaar verscheen Verdoofd, het debuut van Cis Meijer dat meteen genomineerd werd voor de Hebban Award voor Beste YA-thriller 2014.

Cis' tweede boek Val is vanaf 16 juni verkrijgbaar in de (online) boekhandel.

Over de auteur

Lindy (Hebban Crew)

764 volgers
384 boeken
7 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Cis Meijer: Camera loopt, en... actie!

 

Gerelateerd

Over

Cis Meijer

Cis Meijer

Cis Meijer (1970) studeerde film- en televisiewetenschappen aan de UvA en werkt ...

Gesponsorde boeken