Hebban vandaag

Nieuws /

Colombiaanse vuilnisman verzamelt boeken voor kinderen

door Soraya Vink (crew) 1 reactie
De Colombiaanse vuilnisman Jose Alberto Gutierrez zorgt ervoor dat duizenden kinderen toegang krijgen tot boeken. 'Er is niets mooier dan een echt boek bezitten,' aldus de Colombiaan die meer dan 20.000 boeken door de jaren heen heeft verzameld.

Twintig jaar geleden startte Gutierrez zijn project doordat hij steeds meer boeken bij het afval zag staan in de welvarende buurten van Bogota. Hij begon met het verzamelen van de boeken, die hij op de begane rond van zijn woning begon uit te stallen. Inmiddels is deze ruimte in zijn woning uitgegroeid tot een gemeenschappelijk bibliotheek waar de categorieën variëren van studieboeken tot klassiekers voor kinderen.

Gutierrez benadrukt dat het voor jongens en meisjes afkomstig uit families met een laag inkomen onmogelijk is om boeken in de gemiddelde boekhandel aan te schaffen. De boeken zijn simpelweg te duur. Hoewel er 19 openbare bibliotheken in de stad Bogota zijn (met een inwonerintal van 8,5 miljoen mensen), is het voor mensen uit een armere buurt onmogelijk om hier een lidmaatschap af te sluiten. Zelf moest de 53-jarige vuilnisman vroegtijdig de middelbare school verlaten doordat zijn moeder het schoolgeld niet meer kon opbrengen. Het hield haar echter niet tegen om haar liefde voor boeken met haar zoon te delen, waar hij tot op de dag van vandaag dankbaar voor is.

Zijn project bracht hem onder andere naar boekbeurzen in Mexico en Chile, waar hij vertelde over de relevantie van het bewaren van boeken en deze door te geven aan personen die geen toegang tot een bibliotheek hebben. Het leverde hem zelfs de bijnaam 'Lord of the Books' op. Zelf leest Gutierrez regelmatig een boek. Hij rekent het werk van de Colombiaanse Nobelprijs winnaar Gabriel Garcia Marquez tot zijn favorieten.

Bron: Aol

Foto header: Fernando VergaraOver de auteur

Soraya Vink (crew)

4 volgers
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: Colombiaanse vuilnisman verzamelt boeken voor kinderen