Advertentie

Hebban vandaag

Column /

Column Jelmer Jepsen: Het Ding

Jelmer Jepsen debuteerde vorig jaar bij Prometheus met zijn roman 'Vallen als het heet is'. Hij bewees daarmee een literair talent te zijn en inmiddels is hij aan een nieuw avontuur begonnen: in mei 2015 verschijnt zijn tweede roman bij Xander Uitgevers.

Jelmer zal regelmatig een column schrijven voor Hebban Literatuur & Romans, waarin hij jullie meeneemt in het hele proces dat leidt naar zijn tweede boek: het afmaken van het manuscript, redactierondes, fotoshoots, flapteksten, maar ook zijn twijfels en ideeën om het dit keer helemaal anders te gaan doen in boekenland, omdat hij denkt dat dat moet en kan, omdat alles zo aan het veranderen is in de boekenwereld.

Lees hier Jelmers eerste column.

Het Ding

Klaar voor de start? 
Sinds kort galmt deze zin iedere morgen door mijn hoofd, meestal meteen (lees: binnen een milliseconde) nadat ik mijn ogen geopend heb. Klaar voor de start? Go! Om toch niet als op commando gelijk uit bed te springen en naar de laptop te rennen, probeer ik me altijd nog even te focussen op het gekwetter van de vogels in het bos dat mijn huis omringt. Ik probeer mijn ogen nog even te sluiten – je weet maar nooit – of ik doe een poging om keihard en obsessief aan iets anders te denken (John Newman, tegenwoordig opvallend vaak), maar dit is meestal tevergeefs.

In no-time wordt mijn hoofd gevuld met gedachten over Het Ding. Het Ding dat mijn tweede roman moet worden. Het Ding dat bij het verschijnen van het eerste daglicht gelijk om plotlijnen begint te zeuren. Om karakterdossiers. Om keuzes in het vertelperspectief, of gewoon domme grappen begint te vertellen, uitgesproken door de hoofdpersoon die ook nog steeds niet helemaal staat (jahaa, ik ga er al uit), maar waarvan ik al wel weet dat ze een behoorlijk vinnig gevoel voor humor heeft.

Mijn debuutroman Vallen Als Het Heet Is verscheen in oktober 2013 bij Prometheus. Dit verhaal – een semi-autobiografisch relaas over de band tussen mij en mijn excentrieke moeder – schreef zichzelf. Woorden kwamen bijna gedachteloos op papier en een eerste, degelijke versie had ik in een maand of vijf gereed.

Het proces rondom Het Ding is anders. Maar toch ook weer hetzelfde. Ik herken de kriebels in mijn buik. Ik herken de sensatie om van helemaal uit het niets iets nieuws te creëren. Iets dat uit mijn eigen hoofd komt, op papier wordt gezet en straks voor iedereen in een winkel ligt. Ik herken de spierpijn in mijn nek, het tintelen van mijn muisarm. Ik begroet ze stuk voor stuk als oude bekenden, terwijl ik de nieuwe gasten die mijn hoofd en lichaam sinds kort bevolken keer op keer het liefst nog even zou laten wachten.

Het Ding is dit keer niet gebaseerd op mezelf of op gebeurtenissen uit mij eigen leven (alhoewel iedere schrijver weet dat dat op een bepaald niveau dus echt wel zo is), en dus moet ik voor inspiratie gaan tappen uit heel andere vaatjes. Dat mijn hoofdpersoon een iets te dikke, iets te opgewonden, iets te rare vrouw van eind dertig is, compleet met een kind en een op handen zijnde scheiding, maakt het er niet gemakkelijker op. O, en had ik al gezegd dat ik me voor boek twee los heb gewrikt van mijn agent (Sebes & van Gelderen) en van mijn uitgever (Prometheus?). Nee? Nou, dat heb ik dus gedaan, maar, geen nood, inmiddels heb ik een fijn contract gesloten met het jonge, energieke Xander Uitgevers. Maar ook dit betekent dus weer aftasten, wennen en opbouwen.

De komende maanden zal ik regelmatig op Hebban Literatuur & Romans verslag doen van mijn avonturen in boekenland. Ik hoop zo een inkijkje te geven in wat er allemaal komt kijken bij het schrijven van een boek, maar ook in het proces erachter. Van flaptekst tot fotoshoot en van plot tot persbericht. Ik ben net zo benieuwd als jullie!

www.jelmerjepsen.nlOver de auteur

Jelmer Jepsen

34 volgers
6 boeken
0 favorieten
Auteur


Reacties op: Column Jelmer Jepsen: Het Ding

 

Gerelateerd

Over

Jelmer Jepsen

Jelmer Jepsen

Jelmer Jepsen (1976) bracht in 2013 bij Prometheus zijn debuutroman ‘Vallen al...