Advertentie

Hebban vandaag

Dossier /

Een bezoek aan The Mysterious Bookshop: 'Come in and sleuth around'

door Soraya Vink (crew) 22 reacties
Als thrillerliefhebber in hart en nieren moest Hebban redacteur Soraya Vink tijdens haar bezoek aan New York een tussenstop maken bij The Mysterious Bookshop in de wijk TriBeCa. Ze neemt je mee in haar zoektocht in deze winkel vol mysterie.

New York is een stad van uitersten: bruisend van de energie loop je automatisch mee met de stroom voetgangers op Times Square om bij de High Line een oase van rust te vinden boven het Meatpacking District waar je meters boven de drukke straten door een park loopt. Slechts enkele blokken van het 9/11 Memorial Side vind je in een knusse straat een winkel waar nog zo'n ouderwets ijzeren bord de gevel siert. Welkom bij de oudste en grootste thriller boekhandel van de Verenigde Staten, waar achter de ruit 'come in and sleuth around' de bezoeker uitnodigt om een nieuwe thriller uit te zoeken. Of je nu zonder leesvoer zit, je een fanatieke verzamelaar van een bepaalde schrijver bent of je bijgepraat wil worden over de laatste ontwikkelingen in het thrillergenre in de VS en Engeland; The Mysterious Bookshop is dé plek die je als thrillerliefhebber moet bezoeken als je in New York bent.Otto Penzler opende 39 jaar geleden de deuren van The Mysterious Bookshop op 129 West 56th Street waar hij de New Yorker in aanraking bracht met 'a mecca of mysterious goings-on'. Niet op een gewone dag maar juist op vrijdag 13 april. Het begon eigenlijk als een soort uit de hand gelopen grap voor Penzler die een gebouw huurde voor meer ruimte omdat zijn uitgeverij Mysterious Press succes begon te krijgen, maar waar de benedenverdieping nog geen invulling had. Waarom dan niet een boekhandel openen die gespecialiseerd is in spannende boeken?

Het is het huis van Mysterious Press, de uitgeverij die Penzler in 1975 oprichtte, maar ook van een duizelingwekkend archief van spannende boeken waar je als koper tussen mag speuren. Nieuwe publicaties en tweedehands boeken, speciale en antieke uitgaven, boeken over Sherlock Holmes en geestelijk vader Sir Arthur Conan Doyle die bijeen zijn gebracht in een boekenkast en de bibliomysteries die voor enkele dollars verkocht worden. Deze zijn onder de redactie van Otto Penzler uitgebracht onder de vlag van zijn uitgeverij. In 2005 verhuisde de winkel naar de huidige locatie waar het gedurende de dag door bezocht wordt door reguliere klanten maar ook vreemden zoals ik die een stop maken om zich te vergapen aan het enorme aanbod.

Je voelt je meteen welkom bij het binnentreden van deze winkel; aan weerszijden tref je de bureaus van de vier werknemers die de boekhandel telt, er klinkt zacht jazz muziek op de achtergrond en je voetstappen worden gedempt door het hoogpolige groene tapijt. En ja, het ruikt hier zelfs naar papieren boeken: onweerstaanbaar. Haal het maar niet in je hoofd om zonder te betalen met een boek de winkel te verlaten, want de poster op de magazijndeur laat zien dat het personeel voldoende thrillers heeft gelezen om de rekening op een andere manier te vereffenen. Boeken staan op alfabetische volgorde op achternaam van de auteur waardoor je automatisch je nekspieren traint om al die planken af te speuren op exotische namen of de naam van je favoriete thrillerschrijver. En blijkt dat boek dan veel te hoog te staan, dan is het toegestaan om zo'n ouderwetse bibliotheektrap te pakken en een greep te doen in de titels die tot bijna het plafond reiken. Even bijkomen om je nieuwe aanwinsten door te bladeren kan op de Chesterfield bank die in het midden van de winkel staat terwijl je blik zo nu en dan afdwaalt naar een filmposter van een ouderwetse misdaadfilm.

Niet alleen lezers weten dit spannende walhalla te vinden, ook auteurs komen regelmatig langs om hun nieuwste publicatie van een handtekening te voorzien. Het zal je dan ook niet verbazen dat er regelmatig een briefje uit een boek piept dat je erop attent maakt dat Lee Child of A.J. Finn hun nieuwste boeken met een krabbel hebben voorzien. Daarnaast worden er regelmatig lezingen gehouden in de winkel waarbij lezers, boekenvakkers en auteurs zich mengen in het publiek van deze gezellige boekhandel. The Mysterious Bookshop houdt gemiddeld 2 à 3 lezingen in de week waarbij ze een podium geven aan bestsellerauteurs tot debutanten. Traditie is de avond die georganiseerd wordt vlak voor de uitreiking van de Edgar Awards en waarbij de leden van The Mystery Writers of America zich verzamelen voor de boekpresentatie van het nieuwe jaarboek.Als je nog een gids zoekt voor deze prettige dwaling door de geschiedenis van crime in het Engelse taalgebied, dan staat deze thrillerredacteur voor je klaar. Maar vooruit, voor deze ene keer zal ik het adres van de plaats delict verklappen: 58 Warren Street, NY 10007. Bij het afrekenen van mijn nieuwe aanwinsten en een laatste groet kreeg ik het advies om ooit weer terug te keren om hen meer te leren over Nederlandstalige thrillers. En dat hoop ik in de toekomst zeker te doen, want ik beschouw dit niet als een 'case closed'.

Mysterious Press is ook te vinden op Hebban! Bezoek het speciale kanaal waar we maandelijks een nieuwe aflevering publiceren met Engelstalige ebooks die je voor een aantrekkelijk prijs kunt aanschaffen. De foto's in dit artikel zijn gemaakt door Soraya Vink.Over de auteur

Soraya Vink (crew)

4 volgers
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: Een bezoek aan The Mysterious Bookshop: 'Come in and sleuth around'

 

Gesponsorde boeken