Hebban vandaag

Nieuws /

CPNB lanceert nieuwe prijs: Het Gouden Kookboek

Van maandag 26 oktober tot en met zondag 1 november organiseert de Stichting CPNB de eerste Kookboekenweek. En daar hoort ook een prijs voor het beste en mooiste kookboek van Hollandse of Vlaamse bodem bij: Het Gouden Kookboek.

De populariteit van kookboeken heeft de laatste jaren een grote vlucht genomen, stelt de CPNB in een verklaring over de lancering van de Kookboekenweek. 'Dat heeft onder andere te maken met de trend van gezonder en eerlijker willen eten. Ook de aandacht voor koken in de diverse media is toegenomen en draagt bij aan de creativiteit van de consument in de keuken.'

Veel kookboeken worden mooi uitgegeven, met foto’s van de gerechten, verhalen over eet- en restaurantcultuur, sfeerbeelden en illustraties. Daarom komt er in de Kookboekenweek een prijs voor het 'beste kookboek van de Lage Landen': Het Gouden Kookboek, een jaarlijkse prijs voor het beste en mooiste kookboek van Hollandse of Vlaamse bodem.

De vakjury van Het Gouden Kookboek bestaat uit Jonah Freud (De Kookboekhandel, Amsterdam), Roos Schlikker (journaliste, auteur en kookboekenliefhebster) en Just Enschedé (directeur Stichting De Best Verzorgde Boeken).

Uitgevers kunnen hun oorspronkelijk Nederlandstalige kookboeken, die zijn verschenen tussen 1 augustus 2014 en 31 juli 2015, inzenden. De jury kiest hieruit drie genomineerden. Eén van de genomineerden ontvangt de onderscheiding Het Gouden Kookboek. De uitgever van het winnende boek mag de titel in combinatie met het jaartal voor onbeperkte tijd dragen.

Pikant detail: De CPNB zit met haar kookboekenweek in het vaarwater van Fusina Verloop. Zij organiseert al jaren vanuit haar bedrijf de Wonderneming een Kookboek van het Jaar-verkiezing: in 2014 vond de achtste editie plaats. De vakjury verkoos toen Koken tussen Vulkanen van Ko Sliggers tot Kookboek van het Jaar. Melk & Dadels van Rose Stories was de favoriet van het publiek en won De Gouden Garde. Aandacht in het tv-programma DWDD en de stemoproep van Jamie Oliver zorgde ervoor dat er niet eerder zo veel stemmen waren uitgebracht voor de publieksprijs. Verloop, oud-werkneemster van De Bijenkorf, organiseert van 7 tot en met 15 november de Kookboeken7daagse. Bij de gespecialiseerde kookwinkels, de betere boekhandels en warenhuizen in Nederland zijn evenementen rondom kookboeken. Zie de website van Kookboekvanhetjaar.nl.Over de auteur

Hebban Crew

2128 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: CPNB lanceert nieuwe prijs: Het Gouden Kookboek

Gesponsorde boeken