Hebban vandaag

Nieuws /

CPNB: Maand van het Spannende Boek wordt mogelijk korter

De Maand van het Spannende Boek wordt vanaf volgend jaar waarschijnlijk ingekort. Dat verklaart adjunct-directeur Gijs Schunselaar tegenover Boekblad.

Schunselaar volgt met zijn uitspraak de conclusies van de enquête die elk jaar na afloop onder boekverkopers wordt gehouden. Ook een recente peiling onder lezers, auteurs en boekverkopers op Hebban wees in die richting 'We zien nog steeds enthousiasme bij boekverkopers, en het thrillergenre is nog steeds populair', zegt Gijs Schunselaar, 'maar feit is dat één hele maand lastig vast te houden is. De eerste helft van de campagnemaand is beter dan de tweede.' .De gesprekken hierover met boekhandels, bibliotheken en uitgeverijen over het aanpassen van de maand lopen momenteel.

Vanaf 2016 zou de maand ingekort kunnen worden, naar de eerste helft van juni. Hoe en in welke vorm, daar kijkt de CPNB nu nog naar. 'We zijn dat nu aan het voorbereiden. Want de naam moet bijvoorbeeld aangepast, terwijl de Maand een hoge merkbekendheid heeft. Vanuit de boekhandel is de waardering voor de campagne gestegen, het geschenk wordt gewaardeerd; veel zit gewoon goed. Maar tegelijkertijd krijgen we het signaal dat ze worstelen met de lengte, dat het lastig om zo lang de focus op één campagne te leggen en om auteursoptredens in te plannen. Daar moeten we nou eenmaal op inspelen.'

Terugkijkend op de Maand van het Spannende Boek 2015 is er een gemengd beeld te zien, aldus Schunselaar in Boekblad. Hoewel de omzet van spanning met 6,8 procent daalde, zijn de cijfers beter dan vorig jaar. 

Uit de cijfers van GfK blijkt dat in week 22 tot en met 26 (25 mei tot en met 26 juni) de omzet van de gehele markt een min van 2 procent laat zien. De spannende boeken zaten met een omzetmin van 6,8 procent, met grote verschillen tussen retailers. Dat zijn echter alle GfK-retailers (de gehele A-boekenmarkt), dus ook supermarkten en boekhandels die niet deelnamen aan de Maand. De cijfers van de deelnemende boekhandels zijn beter, zegt Schunselaar. 

Op het geschenkboekje Grijs gebied, geschreven door Marion Pauw, kwamen positieve reacties, vertelt Schunselaar. Het boekje was of op, of toereikend in de boekhandel. 93 procent is de deur uitgegaan. 

(Bron: Boekblad)Over de auteur

Hebban Crew

2125 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: CPNB: Maand van het Spannende Boek wordt mogelijk korter

Gesponsorde boeken