Advertentie

Hebban vandaag

Advertorial /

Crime + Investigation Special 1

Crime & Investigation biedt een uniek kijkje in de wereld van de echte misdaadverhalen met een selectie van de beste content. CI is de allereerste zender die zich richt op echte misdaad en onderzoek en neemt kijkers verder mee dan ooit tevoren om de waarheid achter de echte misdaadzaken te ontrafelen. Van de motieven die mensen hebben voor hun vreselijke daden tot de nauwkeurige analyse van wat er echt heeft plaatsgevonden: CI gebruikt de verklaringen van hen die nauw bij de zaak betrokken waren voor een uitgebreid en eerlijk verslag van de gebeurtenissen.

Samen met Kees de Bree van Hebban Crimezone geven we je deze week een kijkje in de beste programma’s die de zender je te bieden heeft.


Review / Beyond Scared Straight: Western Tidewater VA Mother & Child

Naar aanleiding van zijn thriller Houvast zei de beroemde bestsellerauteur Harlan Coben ooit: “Ouders leren hun kinderen oversteken om hen het gevaar te leren kennen van verkeer. Ze geven hun gezond voedsel. En ze zullen er alles, maar dan ook alles,  aan doen om hun kinderen van het criminele pad te houden.” Dat gegeven was ook de insteek voor de documentaire Scared Straight (1978) van Arnold Shapiro. Centraal stonden een aantal jonge delinquenten die naar de gevangenis werden gebracht om daar gedurende een 3 uur durende sessie kennis te maken met zware criminelen en cipiers. De jongeren werden afgesnauwd, uitgescholden, vernederd en de stuipen op het lijf gejaagd. De gevangenen “scared them straight” ofwel de jongeren werden zo bang gemaakt voor de gevolgen van criminaliteit dat men hoopte dat zij daardoor op het rechte pad zouden blijven. Dat alles als onderdeel van een preventie/interventie-programma dat als zeer succesvol werd ervaren. Volgens Amerikaanse onderzoeken zijn hierdoor talloze jongeren in de leeftijd van 11 tot 18  behoed voor een leven vol drugs, alcohol en criminele activiteiten dat hun leven al in een vroeg stadium negatief zou bepalen.

Een slordige dertig jaar later werd de inmiddels gelauwerde documentairemaker Arnold Shapiro door A & E  gevraagd om een reality-serie te maken gebaseerd op zijn met Emmy-awards overladen documentaire. De serie die in 2011 op het Crime and Investigation Channel van start ging heet Beyond Scared Straight en de harde confrontaties in de gevangenissen worden omschreven als “het weerhouden van de jeugd van nu om de gevangenen van morgen te worden.” Uiteraard is de serie geen kopie van de film uit 1978 omdat de jeugd van nu een andere aanpak nodig heeft dan die van vroeger. Met name harder lijkt het wel, want de jongeren die ditmaal een dag in de gevangenis moeten doorbrengen worden volledig kapot gemaakt. In de nagesprekken zeggen veel van hen dat hun leven een beslissende wending heeft genomen na hun gevangenisbezoek, ook al geldt dat eerlijkheidshalve niet voor iedereen. In de aflevering Western Tidewater VA Mother & Child wordt een 14-jarig meisje voor één dag herenigd met haar moeder die vastzit in de gevangenis van Suffolk, Virginia. Het meisje dat al enkele winkeldiefstallen heeft gepleegd, lijkt hetzelfde lot te wachten als haar moeder. Net als in de andere afleveringen van de serie zijn de confrontaties met de gevangenen en cipiers snoeihard, is het gesprek met de moeder hartverscheurend en staat het emotionele leven van het meisje volledig op zijn kop. In het programma wordt getoond wat de impact van de sessie is op het meisje en of zij een maand later nog doordrongen is van het feit dat zij haar leven moet beteren. IJzingwekkende emoties, hoop en wanhoop wisselen elkaar af. Tussen alle hardheid door snijdt de kwetsbaarheid van de jongeren af en toe dwars door de ziel van de kijker. Nietsontziende, licht voyeuristische, maar ijzersterke en hoopgevende televisie.

Behind Scared Straight: Western Tidewater VA Mother & Child. Uitzenddatum: 14 mei om 22.00 uur.

Review / The First 48: Bad Medicine

Elke rechercheur die op een moordzaak wordt gezet ervaart een enorme tijdsdruk. De eerste 48 uur, en eigenlijk zelfs de eerste 24 uur, zijn bepalend voor het succes van het onderzoek. Zijn er binnen die tijd geen aanwijzingen naar een verdachte gevonden, dan wordt het een moeilijke zaak voor de speurders. Omdat thrillers en tv-series een afspiegeling zijn van de realiteit, laten talloze misdaadauteurs die tijdsdruk een allesbepalende rol spelen in hun boeken en tv-afleveringen: 61 uur (Lee Child), 13 uur (Deon Meyer), 48 Hours (J.Jackson Bentley) en natuurlijk de beroemde tv- en boekenserie 24 met Jack Bauer als supercop.

Die tijdsdruk speelt ook een centrale rol in de true crime serie The first 48 waarin detectives vanuit geheel Amerika worden gevolgd gedurende de eerste 48 uur van hun onderzoek naar een zwaar misdrijf. De serie neemt de kijker mee achter de schermen, naar de normaliter strikt verboden plaatsen delict, de autopsieruimte, het forensisch onderzoek en zelfs naar de verhoorkamers en het overleg tussen de politiemannen onderling.  
Dat levert heel veel inzicht op in de werkwijze van de recherche en de moeilijke taak waarvoor zij staan, nog afgezien van het begrip dat we krijgen voor de geestelijke dreunen die de onderzoekers krijgen bij het zien van zoveel gruwelijkheden.

In de aflevering Bad Medicine (seizoen 14, aflevering 9), die donderdag 14 mei uitgezonden wordt, zien we hoe rechercheur Ryan Vaught uit New Orleans een afschuwelijke moord onderzoekt op een grootmoeder. Zij is doodgeschoten in haar slaapkamer terwijl haar 4-jarige kleinzoon, die een kogel door zijn hoofd heeft gekregen, vecht voor zijn leven. De verdachte, Thomas Lam, is een Amerikaans-Vietnamese man op wiens lichaam een pot met diverse soorten pillen wordt aangetroffen. Volgens rechercheur Vaught even gevaarlijk als allerlei verboden drugs. Gedurende het verhoor maakt de Vietnamese man een verwarde indruk. Hij steunt voortdurend met zijn hoofd in zijn handen en vraagt zich hardop af of hij al dan niet een advocaat nodig heeft. Terwijl de houding van de man de rechercheurs sterken in de mening dat hij de moordenaar is, groet bij de kijker de twijfel. Overigens maakt deze aflevering heel duidelijk waarom politiemensen zich soms schuldig maken aan tunnelvisie. Wie een oma en haar kleinkind neerschiet, moet gepakt en gestraft worden. Liever nu dan morgen. En als er aanwijzingen zijn, wil men die graag opblazen tot sluitend bewijs. Kortom, een menselijke serie vol drama. Vakkundig in beeld gebracht en super spannend.

The First 48: Bad Medicine. Uitzenddatum: donderdag 14 mei. 23.00 uur.

Over Kees de Bree

Kees de Bree werkte lange tijd als journalist (o.a. voor de Haagse Post, De Tijd, het AD, Skoop, Filmfan). Hij schreef meerdere boeken over populaire media. Als tv-producent schreef en regisseerde hij honderden tv-programma's, van documentaires tot shows. Hij was van 2006-2010 hoofdredacteur van Crimezone.nl voordat hij als freelancer terugkeerde naar de tv. Voor Hebban.nl schrijft hij recensies, artikelen en maakt hij interviews.

Maandag 11 mei

16.00    The First 48: Cold Light Of Day

Rechercheurs onderzoeken de zaak van een jonge moeder die dood wordt aangetroffen in een tuin. De hele gemeenschap is geschokt door de wreedheid van de moord. Lukt het ze om de moordenaar te vinden?

20.00    Psychic Detectives: Johnstone
Wanneer Johnstone onterecht voor moord wordt gearresteerd, vragen zijn advocaten een medium om hen te helpen. Door haar visioenen kan de moordenaar getekend worden, maar zal dit leiden tot Johnstone's vrijlating?

 

Dinsdag 12 mei

17.00    Homicide Hunter: Run For Your Life
In Homicide Hunter vertelt inspecteur Joe Kenda over de lastigste en meest verontrustende moordzaken uit z'n carrière.

21.00    Martina Cole's Lady Killers: Beverly Allitt
Martina Cole onderzoekt de misdaden van 'de engel des doods' Beverly Allitt, die als verpleegkundige vier kinderen vermoordde.

 

Woensdag 13 mei

22.00    The Haunting Of: Billy Ray Cyrus
Countryster Billy Ray Cyrus bezoekt samen met Kim Russo een plantage in Tennessee waar Billy een bovenaardse geest is tegengekomen. Via Kim ontdekt Billy de ware identiteit van de geest.

23.00    The Ghost Inside My Child: Twin Tragedy & Family Agony
Brayden vertelt zijn familie details over de moord op zijn oudoom. Als Mikayla's moeder, Brenda, ergens zonder haar heen gaat, wordt ze doodsbang vanwege haar tweelingzus, van wier bestaan niemand iets afwist.

 

Donderdag 14 mei

22.00    Beyond Scared Straight: Western Tidewater VA - Mother and Child
In Suffolk, Virginia, worden in de gevangenis een moeder die vastzit en haar 14-jarige dochter herenigd, die eenzelfde lot lijkt te wachten. 

23.00    The First 48: Bad Medicine
Rechercheur Ryan Vaught uit New Orleans onderzoekt een gruwelijke moord: een grootmoeder en haar 4-jarige kleinzoon die zijn neergeschoten in haar slaapkamer. De grootmoeder is dood en het jongetje vecht om te overleven.

 Over de auteur

Kees de Bree

96 volgers
23 boeken
0 favorieten
Hebban Recensent


Reacties op: Crime + Investigation Special 1

 

Gesponsorde boeken