Hebban vandaag

Advertorial /

Crime + Investigation Special 2

Crime & Investigation biedt een uniek kijkje in de wereld van de echte misdaadverhalen met een selectie van de beste content. CI is de allereerste zender die zich richt op echte misdaad en onderzoek en neemt kijkers verder mee dan ooit tevoren om de waarheid achter de echte misdaadzaken te ontrafelen. Van de motieven die mensen hebben voor hun vreselijke daden tot de nauwkeurige analyse van wat er echt heeft plaatsgevonden: CI gebruikt de verklaringen van hen die nauw bij de zaak betrokken waren voor een uitgebreid en eerlijk verslag van de gebeurtenissen.

Samen met Kees de Bree van Hebban Crimezone geven we je deze week een kijkje in de beste programma’s die de zender je te bieden heeft.


Review / Britain’s Darkest Taboos: My Dexter-obsessed Stepson Murdered My Wife

Dat er in de publieke opinie gradaties zijn in moorden valt goed af te lezen aan het grote verschil in emoties die ze oproepen. Zo kan de juwelier die een gewapende overvaller doodschiet, rekenen op onze warme sympathie. De ene misdadiger die een andere misdadiger neerschiet laat ons daarentegen volkomen koud. Anders wordt het bij een schietpartij van een doorgedraaide man die een slachtpartij aanricht in een school of supermarkt. Daar delen we gemeenschappelijk een groot gevoel van afschuw. Maar het hoogste op de ladder van moorden die ons met afgrijzen vervullen staan de moorden in huiselijke kring. Door de media in versluierde bewoording omschreven als “familiedrama”. Het is het soort moord uit onze allerzwartste nachtmerrie. Het soort moord dat heel erg dichtbij komt. En juist aan dat soort moorden heeft Crime + Investigation Channel sinds 2013 een serie programma’s gewijd onder de titel Britain’s Darkest Taboos.

Het is een true-life crime serie die het verhaal vertelt van de meest ziek makende gruweldaden in familieverband. Geen enkel onderwerp wordt uit de weg gegaan, van verkrachting en kindermisbruik tot moord. De afzonderlijke afleveringen hebben dan ook titels als: Mijn zuster werd op haar werk vermoord door haar ex, Onze dochter werd doodgemarteld door haar sadistische vriend, Leven met een moordenaar en bang zijn zelf het volgende slachtoffer te zijn, Mijn vriend vermoordde mijn zuster en beste vriend en liet mij toekijken, Twee decennia marteling door de vrouw die wij mamma noemen.

In elke aflevering wordt het drama tot leven gebracht door familie en vrienden uit de eerste hand hun ervaringen en emoties te laten vertellen. Ook komen getuigen en politiemensen aan het woord die de gruweldaden hebben aanschouwd of  moeten onderzoeken. De misdaad wordt nauwgezet gereconstrueerd, van minuut tot minuut, aan de hand van foto’s, filmmateriaal dat op de plaats delict is opgenomen, archiefmateriaal en unieke bewijzen uit de kluizen van de politie.

Als vaste gasten zijn de gespecialiseerde psychologe Emma Kenny en de gerespecteerde gedragsanaliste Laura Richards aangetrokken die het gedrag van de moordenaar analyseren, en nader verklaren. Zij wijzen de kijker op de symptomen bij de moordenaar die al in een vroeg stadium herkend hadden kunnen worden, gedragsafwijkingen die uitgroeiden tot een onderhuidse vulkaan die op het punt stond uit te barsten. Het wachten was op de fatale druppel die de emmer deed overlopen.

In de aflevering van vrijdag 15 mei wordt de moord behandeld van welzijnswerker Mark Howe die zijn moeder in wilde razernij met 53 messteken om het leven bracht. We gaan terug in de geschiedenis en zien hoe de kleine Mark, de oogappel van zijn moeder, al op hele jeugdige leeftijd een stil kind is dat zich steeds meer terugtrekt in zijn eigen wereld. Als zijn moeder, Katrina Wardle, hertrouwt, komt Mark helemaal niet meer buiten. Hij is alleen nog in zijn eigen kamer te vinden waar hij tv kijkt en videogames speelt. Opvallend is zijn voorliefde voor steeds gewelddadiger games. Zijn favoriete tv-serie is Dexter, waarin de hoofdrol wordt gespeeld door een forensisch onderzoeker die tevens seriemoordenaar is. Mark kent alle afleveringen uit zijn hoofd. De pogingen van moeder Katrina om Mark uit zijn isolement te halen, falen stuk voor stuk. Als Mark bovendien begint te blowen, wordt de situatie helemaal zorgelijk. Als zijn moeder hem voor de zoveelste keer aanspreekt op zijn cannabis-gebruik, steekt hij zijn moeder neer. Keer op keer, met zijn 12-inch mes, met zo’n kracht dat de punt van het mes verbuigt. Op weg naar zijn werk belt de 21-jarige Mark zijn zuster en bekent haar zijn misdaad, die hem een gevangenisstraf van 21 ½ jaar zal opleveren.

Het angstaanjagende aan deze bloedstollende aflevering is dat we allemaal wel een jochie in de vrienden- of kennissenkring hebben dat het liefst in de beslotenheid van de kamer videogames speelt. Hoe kan je zien of zo’n kind in potentie ook een moordenaar is? Vaste psychologe Laura Richards, zeg maar de Dr. Phil van Darkest Taboos, zegt in een interview in Times dat Britain’s darkest Taboos niet tot doel heeft sensationele verhalen te brengen, maar dat het de bedoeling van de programmamakers is dat “het tonen van de zinloze moorden toekomstige slachtoffers moet voorkomen” . Wijze les van Richards is dat we beter moeten opletten. Dat er voorafgaande aan een moord altijd meerdere opvallende signalen waarneembaar zijn. Daar heeft ze ongetwijfeld gelijk in, maar het lijkt toch op wijsheid achteraf, zoals voetbalanalisten na een wedstrijd ook altijd precies weten wat er is misgegaan. Dat neemt niet weg dat Britains Darkest Taboos een serie is die er emotioneel flink inhakt. Met name het feit dat er in elk doodnormaal gezin een potentiële moordenaar kan huizen, is een beangstigende gedachte. Het komt schrijnend dichtbij. Britain’s Darkest Taboos is huiveringwekkend, maar integer en met grote zorg gemaakt. Niet alleen een sociaal commentaar, maar ook een waarschuwing. Een aanrader.

Britain’s Darkest Taboos, serie 4 –episode 8 / My Dexter-obsessed Stepson Murdered My Wife. Uitzenddatum vrijdag 15 mei. 22.00 uur.

 

Over Kees de Bree

Kees de Bree werkte lange tijd als journalist (o.a. voor de Haagse Post, De Tijd, het AD, Skoop, Filmfan). Hij schreef meerdere boeken over populaire media. Als tv-producent schreef en regisseerde hij honderden tv-programma's, van documentaires tot shows. Hij was van 2006-2010 hoofdredacteur van Crimezone.nl voordat hij als freelancer terugkeerde naar de tv. Voor Hebban.nl schrijft hij recensies, artikelen en maakt hij interviews.

Vrijdag 15 mei

17.00  Homicide Hunter: Dead Man Falling

Als een gezin van vier personen gewelddadig wordt vermoord, gaat er schokgolf door Colorado Springs. De politie denkt aan een willekeurige moord, maar dan blijkt er een verband te bestaan tussen dader en slachtoffers. 

22.00 Britain's Darkest Taboos: My Dexter-Obsessed Stepson Murdered My Wife

Mark Howe, een groot fan van de Amerikaanse tv-serie Dexter, stak z'n moeder 53 keer met een mes van 30 centimeter na een ruzie over zijn marihuanagebruik.

 

Zaterdag 16 mei

13.00 – 15.00 Marathon Psychic Detectives

19.00  Deadly Wives: Vanishing Acts
Twee verhalen over moordzuchtige echtgenotes die er alles voor over hebben om hun mannen te doen laten verdwijnen.

22.00     50 Ways To Kill Your Lover: Episode 7
Bizarre en vindingrijke moorden, gepleegd toen echtelijke ruzies uit de hand liepen en uitmondden in een bloederig einde, worden hier uitgelicht.

 

Zondag 17 mei

18.00     Crimes That Shook Australia: The Port Arthur Tragedy
In 1996 vermoordde Martin Bryant (28) 35 mensen en verwondde hij er 23 in het bloedbad van Port Arthur. Na deze schokkende misdaden werden de wapenwetten in Australië snel veranderd.

22.00     Killer Kids: Ticking Time Bomb
Een jong slachtoffer van pesten wordt tot het uiterste gedreven; een jonge seriemoordenaar maakt de straten van Warwick, R.I. onveilig.

 Over de auteur

Kees de Bree

96 volgers
23 boeken
0 favorieten
Hebban Recensent


Reacties op: Crime + Investigation Special 2

 

Gesponsorde boeken